Δεν θα παρευρεθεί στα César ο Roman Polanski

roman-polanski
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο 87χρονος σκηνοθέτης εκτιμά πως η παρουσία του στα «γαλλικά Όσκαρ» θα προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από ομάδες ακτιβιστών.

Η συμμετοχή του Roman Polanski στα φετινά César, όπου η τελευταία ταινία του με τίτλο «Κατηγορώ…!» είναι υποψήφια για 12 βραβεία, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Γαλλία. Φεμινιστικές ομάδες και καλλιτέχνες εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους στην απόφαση της γαλλικής Ακαδημίας να τιμήσει τον φυγόποινο σκηνοθέτη, οδηγώντας το διοικητικό συμβούλιο σε παραιτήσεις.

Οι σοβαρές αντιδράσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον Polanski, ο οποίος ανακοίνωσε πως δεν θα παρευρεθεί τελικά στην επίσημη τελετή απονομής των βραβείων, καθώς φοβάται «δημόσιο λιντσάρισμα» από διαδηλωτές. Η τελετή απονομής των 45ων βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στο Παρίσι.

Shutterstock

«Ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η βραδιά. Ακτιβιστές ήδη με έχουν απειλήσει με δημόσιο λιντσάρισμα, με ορισμένους να λένε πως θα διαδηλώνουν απέξω» δήλωσε ο 87χρονος σκηνοθέτης στο AFP. Στην συνέχεια ο Polanski αναρωτήθηκε «πόσος χώρος μπορεί να υπάρξει σε τέτοιες άθλιες συνθήκες για μια ταινία που έχει να κάνει για την προάσπιση της αλήθειας, την αγώνα για δικαιοσύνη, το τυφλό μίσος και τον αντισημιτισμό».

Η Γαλλίδα ηθοποιός Adèle Haenel ισχυρίζεται πως έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Polanski στην ηλικία των 12 ετών και πρόσφατα κατέκρινε τους διοργανωτές των César για την απόφαση τους να τιμήσουν τον σκηνοθέτη. «Με το να τιμούν τον Polanski φτύνουν στα πρόσωπα των θυμάτων, σημαίνει ότι δεν είναι τόσο κακό να βιάζεις γυναίκες» δήλωσε η Haenel.