Τα κρυπτονομίσματα έβαλαν σε μπελάδες τον Steven Seagal

steven-seagal Markus Wissmann
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο βετεράνος σταρ ταινιών δράσης αναγκάστηκε να πληρώσει ένα τσουχτερό πρόστιμο για «παράνομη προώθηση» χρεογράφων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως έχει έρθει σε διακανονισμό με τον Steven Seagal, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει 314.000 δολάρια για την «παράνομη προώθηση» επένδυσης σε κρυπτονόμισμα.

Ο 67χρονος ηθοποιός φέρεται έλαβε 250.000 δολάρια σε μετρητά και άλλα 750.000 δολάρια σε Bitcoiin2Gen για να προωθήσει την επένδυση στο κρυπτονόμισμα στα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί. Σύμφωνα με την έρευνα της επιτροπής, ο Seagal όφειλε να ξεκαθαρίσει πως είχε λάβει αμοιβή για την διαφήμιση της επένδυσης, κάτι το οποίο δεν έκανε.

Shutterstock / Dan Eady

Η αξία των κρυπτονομισμάτων εκτινάχθηκε το 2017, όμως η αγορά «έσκασε» ένα χρόνο αργότερα.

«Αυτοί οι επενδυτές δικαιούνταν να ξέρουν για τις πληρωμές που έλαβε ή θα λάμβανε ο Seagal για να προωθήσει αυτή την επένδυση, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν εάν είναι μεροληπτικός. Οι διασημότητες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την επιρροή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πουλάνε χρεόγραφα χωρίς να γνωστοποιούν κατάλληλα την αποζημίωσή τους» δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρονικών υποθέσεων της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Kristina Littman.

Στις σχετικές διαφημίσεις και επίσημες ανακοινώσεις για το Bitcoiin2Gen που κυκλοφόρησαν στις αρχές του 2018 – όταν η αξία του Bitcoin είχε φτάσει τις 20.000 δολάρια ανά νόμισμα – ο Seagal δήλωνε πως στηρίζει «ολόψυχα» την επένδυση και ισχυρίστηκε πως ήταν «η πιο εξελιγμένη» μορφή κρυπτονομίσματος.

Shutterstock / Markus Wissmann

Τελικά ο Seagal συμφώνησε να πληρώσει συνολικό πρόστιμο 314.000 δολαρίων και να μην διαφημίσει χρεόγραφα για τα επόμενα τρία χρόνια. Στα πλαίσια το διακανονισμού ο ηθοποιός δεν παραδέχτηκε ή διέψευσε τα ευρήματα της έρευνας, ενώ εκπρόσωπος του απέφυγε να σχολιάσει την είδηση.