Φορτισμένη πολιτικά η φετινή Berlinale

berlinale-4 ANNEGRET HILSE
ΤΡΙΤΗ, 03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

To «There Is No Evil» του καταδικασμένου σε περιορισμό στο Ιράν Mohammad Rasoulof κέρδισε την Χρυσή Άρκτο του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

«Προφανώς είμαι πανευτυχής αλλά ταυτόχρονα και πάρα πολύ θλιμμένη γιατί αυτό το βραβείο προορίζεται  για ένα σκηνοθέτη  που δεν μπορούσε να είναι απόψε εδώ». Με αυτά τα λόγια η κόρη και ηθοποιός της ταινίας του Ιρανού σκηνοθέτη Mohammad Rasoulof, Baran Rasoulof, παρέλαβε τη φετινή Χρυσή Άρκτο του για λογαριασμό του πατέρα της.

Όπως αρκετοί Ιρανοί δημιουργοί, η δουλειά του Rasoulof τον έχει φέρει αντιμέτωπο με την δικαιοσύνη στη χώρα του. Πριν από περίπου 10 χρόνια και με αφορμή την ταινία «The White Meadows» του απαγορεύτηκε να ξανασκηνοθετήσει για 20 χρόνια (η ίδια ποινή έχει επιβληθεί στον Jafar Panahi), ενώ το 2017 και λόγω της ταινίας «Ένας Ακέραιος Άνθρωπος» φυλακίστηκε για ένα χρόνο με την κατηγορία της προπαγάνδας και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

«Τι μπορεί να δει κανείς από την ιστορία μου;» αναρωτιέται ο σκηνοθέτης σε μια συνέντευξη μέσω Skype για την Berlinale, για να απαντήσει εμψυχωτικά. «Η ικανοποίηση που παίρνεις όταν αντιστέκεσαι στην καταπίεση και τον δεσποτισμό μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις».

Η ταινία

Τέσσερις διαφορετικές ιστορίες που δεν συνδέονται αφηγηματικά αλλά ειρωνικά και τραγικά. Οι τέσσερις ιστορίες που συναποτελούν την ταινία «Sheytan vojud nadarad» (There Is No Evil), αναφέρει στην περιγραφή της ταινίας το φεστιβάλ, συνιστούν παραλλαγές στα κρίσιμα θέματα που αφορούν το ηθικό σθένος και τη θανατική ποινή, θέτοντας το εξής ερώτημα: σε ποιο βαθμό μπορεί να εκφραστεί η ατομική ελευθερία κάτω από ένα δεσποτικό καθεστώς και τις αναπόφευκτες απειλές που το συνοδεύουν;  

Αναλυτικά τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού

Χρυσή Άρκτος: There Is No Evil, Mohammad Rasoulof

Αργυρή Άρκτος Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής: Never Rarely Sometimes Always, Eliza Hittman

Αργυρή Άρκτος Σκηνοθεσίας: Hong Sang-soo, The Woman Who Ran

Αργυρή Άρκτος Γυναικείας Ερμηνείας: Paula Beer, Undine

Αργυρή Άρκτος Ανδρικής Ερμηνείας: Elio Germano, Hidden Away

Αργυρή Άρκτος Σεναρίου: Favolacce, Fabio D’Innocenzo & Damiano D’Innocenzo

Αργυρή Άρκτος Καλλιτεχνικής Συνεισφοράς: Jürgen Jürges για τη Διεύθυνση Φωτογραφίας στο DAU. Natasha

Αργυρή Άρκτος 70th Berlinale: “Delete History, Benoît Delépine & Gustave Kervern

Δείτε τα υπόλοιπα βραβεία εδώ

Τα καλύτερα της Berlinale

Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Ιωάννα