Ο κορωνοϊός απειλεί το Χόλυγουντ

kinimatografos-protzektoras-projector-cinema Fer Gregory
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Η βιομηχανία κινηματογράφου αντιμετωπίζει την πιθανότητα ζημιών αξίας πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της επιδημίας του COVD-19.

Το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την κινηματογράφο παγκοσμίως, με τα συνολικά έσοδα να υπολογίζονται στα 42,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι προσδοκίες για φέτος ήταν εξίσου υψηλές, όμως η επιδημία του κορωνοϊού COVD-19 φαίνεται πως θα επηρεάσει δραματικά τα έσοδα στα box office, καθώς άρθρο του Hollywood Reporter εκτιμά πως θα υπάρξει πτώση πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Shutterstock / lapandr

Χιλιάδες κινηματογράφοι έχουν κλείσει στην Κίνα και παραμένα άγνωστο πότε θα ανοίξουν ξανά.

Ήδη στην Κίνα έχουν κλείσει περίπου 70.000 κινηματογράφοι και οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές. Τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων την περίοδο 24 Ιανουαρίου με 23 Φεβρουαρίου ανήρθαν σε 4,2 εκατομμύρια δολάρια όταν την ίδια περίοδο το 2019 ήταν 1,76 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχα στην Ιαπωνία έχει σημειωθεί μείωση 10-15% στις πωλήσεις εισιτηρίων, ενώ η παραγωγή του «Επικίνδυνη αποστολή 7» στην Ιταλία αναβλήθηκε.

Πλέον τα αμερικάνικα στούντιο λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα προσδοκώμενα έσοδα από αγορές εκτός ΗΠΑ, οπότε η μείωση είναι σημαντική και ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη, δεδομένου ότι ο νέος ιός έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην Αμερική. Υπάρχουν όμως και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις πως η ζημιά δεν θα είναι τόσο μεγάλη, αφού ήδη στην Κίνα έχει αρχίσει να σημειώνεται επιβράδυνση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το «Contagion» του Steven Soderbergh με την Gwyneth Paltrowκ και τον Matt Damon έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Εφόσον δεν υπάρξει δραματική αλλαγή, οι κινηματογράφοι στην χώρα μπορεί να ανοίξουν ξανά τους επόμενους μήνες ή εβδομάδες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι είναι ακόμα εφικτός ο περιορισμός του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επιπτώσεις της επιδημίας θα είναι αισθητές και αναπόφευκτα θα επηρεάσει τον μελλοντικό προγραμματισμό των στούντιο.