23 χρόνια φυλάκισης για τον Harvey Weinstein

harvey-weinstein Stephen Lovekin
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Πριν από δύο εβδομάδες ο πρώην ισχυρός άνδρας του Χόλυγουντ βρέθηκε ένοχος για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση.

Τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν πως ο Harvey Weinstein θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης 23 ετών για τα αδικήματα της βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης. Ο πρώην παραγωγός βρέθηκε ένοχος για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις σε μια πρώην βοηθό παραγωγής και μια ηθοποιό.

Πολλές φεμινιστικές οργανώσεις χαιρέτησαν την ανακοίνωση του δικαστηρίου και τόνισαν πως σηματοδοτεί την αρχή για μια νέα εποχή γυναικείας χειραφέτησης. Ο Weinstein, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες δεκάδων γυναικών, αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης πέντε έως 29 έτη.

Shutterstock / JStone

«Εάν αυτοί οι ένορκοι δεν καταδίκαζαν τον Harvey Weinstein, θα συνέβαινε ξανά και ξανά και ξανά. Έχω ανακουφιστεί που ξέρει ότι δεν είναι υπεράνω του νόμου. Έχω ανακουφιστεί που γυναίκες εκεί έξω είναι πιο ασφαλείς επειδή αυτός δεν είναι εκεί έξω» δήλωσε η Miriam Haley, μια από τις έξι γυναίκες που κατέθεσαν εναντίον του Weinstein στην πολύκροτη δίκη.

Η πλευρά του 67χρονου πρώην παραγωγού είχε ζητήσει την ελάχιστη ποινή των πέντε ετών, λέγοντας πως λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασης υγείας του και της ηλικίας του, οτιδήποτε περισσότερο θα ισοδυναμούσε με «θανατική ποινή». Παράλληλα με την έφεση που αναμένεται να καταθέσει, ο Weinstein αντιμετωπίζει αντίστοιχες σοβαρές κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης στην Καλιφόρνια.