«Gravity»: λαμπερή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας

gravity-lamperi-premiera-sto-festibal-benetias

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Η 3D περιπέτεια φαντασίας «Gravity» του μεξικανού Alfonso Cuaron, με την οποία «άνοιξε» η 70η Μόστρα την Τετάρτη, προκάλεσε αίσθηση και ένα πρώτο κύμα θετικών κριτικών.

Στην υπόθεση της ταινίας, η γιατρός Δρ. Ryan Stone, στην πρώτη της αποστολή στο διάστημα, συνοδεύεται από τον έμπειρο αστροναύτη Matt Kowalsky. Όμως τα συντρίμμια από έναν δορυφόρο εγκλωβίζουν τους δύο ήρωες στο διάστημα, χωρίς επικοινωνία με τη Γη και με ελάχιστο διαθέσιμο αέρα.

«Μισώ το διάστημα» αναφωνεί η Ryan Stone, ο χαρακτήρας που υποδύεται η Sandra Βullock. Η επιστήμονας Stone δεν έχει ξεπεράσει το θάνατο της μικρής κόρης της, όμως χάρη στην πρώτη αποστολή της, δίπλα στον βετεράνο αστροναύτη Matt Kowalsky (George Clooney) έχει μια πνευματική αναγέννηση, καθώς ανακαλύπτει το ένστικτο της επιβίωσης.

Το γεγονός ότι η Ryan Stone αιωρείται στο διάστημα είναι μια προφανής μεταφορά για ότι αυτός ο χαρακτήρας έχει χάσει το δρόμο του προς τη Γη, υποστήριξε ο σκηνοθέτης Alfonso Cuaron, o oποίος συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον γιο του, Jonas: «είναι γραπωμένη στη δική της απάθεια: από τη μια πλευρά έχει ζωή, τον πλανήτη Γη και τους ανθρώπινους δεσμούς, από την άλλη πλευρά όμως, περιφέρεται…»

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές της παραγωγής, οι πρωταγωνιστές, Sandra Bullock και George Clooney συμφώνησαν ότι το φιλμ του μεξικανού Alfonso Cuaron, ήταν ένα από τα πιο απαιτητικά στην καριέρα τους.

«Σωματικά και πνευματικά ήταν η πιο τρελή και αλλόκοτη πρόκληση. Αλλά ανακαλύπτεις όμως από τι είσαι φτιαγμένος», δήλωσε χαρακτηριστικά η Sandra Βullock. Ο George Clooney ρωτήθηκε, αν δούλεψε μόνος στο πλατώ, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, ο ίδιος και η Bullock εμφανίζονται μόνοι τους. Ο ηθοποιός δήλωσε πως έπρεπε να καταπνίξουν τις φυσικές αντιδράσεις τους, προκειμένου να σκιαγραφήσουν τους χαρακτήρες και ορισμένες φορές αισθάνονταν πως η απειλή ήταν πραγματική. «Υπήρχε ένα γιγάντιο κομμάτι μηχανήματος, νομίζω το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν αυτοκίνητα, που θα ερχόταν πετώντας…Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς, καθώς ήμαστε αντιμέτωποι ώστε να νιώθουμε μόνοι μας στο διάστημα, ήταν να μην αντιδράσουμε, όταν αυτό το μηχάνημα ερχόταν πετώντας και σταματούσε σε ελάχιστη απόσταση από εμάς…», αποκάλυψε ο George Clooney.

Σύμφωνα με το Reuters, η Sandra Βullock παρουσίασε πιθανόν την πιο δυνατή γυναικεία ερμηνεία στο διάστημα, μετά τη Sigourney Weaver που είχε σκοτώσει ένα θηλυκό ερπετό στο «Αlien».

Ο κριτικός Χan Brooks, από την εφημερίδα Guardian έγραψε ότι το φιλμ «είναι μια κραυγή στην ερημιά που ρουφάει τον αέρα από τα πνευμόνια σου». Ο David Rooney, κριτικός στο «Hollywood Reporter», σχολίασε πως «κάθεσαι και παρακολουθείς τελείως βυθισμένος σε αυτή την ατμόσφαιρα και αναρωτιέσαι πώς το πέτυχαν όλο αυτό».