«Miss Violence» με θετικές εντυπώσεις στο Φεστιβάλ Βενετίας

miss-violence-me-thetikes-entuposeis-sto-festibal-benetias

ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Θετικά σχόλια απέσπασε μετά την πρεμιέρα της, η ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά «Miss Violence» που προβλήθηκε χθες στο διαγωνιστικό τμήμα του 70ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

Ο πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης, στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του στρέφει το φακό του στα φρικτά μυστικά μιας μεσοαστικής οικογένειας που βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών, μετά την αυτοκτονία ενός εντεκάχρονου κοριτσιού, την ημέρα των γενεθλίων του. Το σενάριο που συνυπογράφουν ο Αλέξανδρος Αβρανάς, με τον Κώστα Περούλη είναι εμπνευσμένο από πραγματικά περιστατικά.

Μια από τις πρώτες κριτικές για την ταινία στο εξωτερικό μας έρχεται από το Hollywood Reporter που αναφέρει πως αυτό το «σαν όργανο ακριβείας φιλμ είναι λιγότερο μέρος του σύγχρονου Ελληνικού Παράξενου Κύματος (όπως το εκπροσωπούν ο «Κυνόδοντας» του Λάνθιμου και το «Αttenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη). Είναι περισσότερο κλασικό-με όλη την έννοια της λέξης- και αποτελεί μια ελληνική οικογενειακή τραγωδία…», ενώ προσθέτει πως «οι ερμηνείες είναι ανέκφραστες», ένα κοινό στοιχείο που έχει ο Αβρανάς με τους συναδέλφους σκηνοθέτες του Ελληνικού Παράξενου Κύματος, μολονότι στη δική του ταινία δεν υπάρχουν «η διακριτή παραδοξότητα και τα αλλόκοτα μεταφορικά εργαλεία», καθώς στο «Μiss Violence», «υπάρχει μια ξεκάθαρη και λογική εξήγηση, γιατί όλοι μοιάζουν να λειτουργούν ως ρομπότ, ή πηδούν έξω από το μπαλκόνι». Από την Ελλάδα πολλοί δημοσιογράφοι εστίασαν στις κρυμμένες πολιτικές αιχμές της ταινίας και την χαρακτήρισαν ως μια αλληγορία για τη σημερινή κρίση.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σε συνέντευξή του στο [email protected] είχε δηλώσει πως θεωρεί ότι ένας από τους λόγους που επιλέχτηκε η ταινία του ήταν επειδή «έχει μια έντονη πολιτική διάσταση κρυμμένη σε δεύτερο επίπεδο. Δηλαδή το φινάλε της Miss Violence ανάγει το concept της ταινίας σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ξεφεύγοντας πλέον από την οικογένεια. Νομίζω ότι αυτό ήταν το βασικό στοιχείο και το ότι η ταινία θα μπορούσε να συμβαίνει σε οποιαδήποτε διπλανή πόρτα σε όλο τον κόσμο».

Στην ταινία τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι: Θέμης Πάνου, Ελένη Ρουσσινού, Ρένη Πιττακή και Σίσσυ Τουμάση, ενώ στο πρωταγωνιστικό καστ συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι: Χρήστος Λούλης, Γιώτα Φέστα, Μήνας Χατζησάββας και Μαρία Καλλιμάνη.