Ο Jean-Luc Godard και τα μυστικά της έβδομης τέχνης σε ένα masterclass

Jean-luc-godard Denis Makarenko
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Ο εμβληματικός σκηνοθέτης του γαλλικού νέου κύματος της δεκαετίας του 1960 μίλησε για την εικόνα στην «εποχή του κορωνοϊού».

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τις γνώσεις τους, ώστε να εμπνεύσουν όσους έχουν απομονωθεί στο σπίτι για να περιοριστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ένας από τους σπουδαιότερους Γάλλους κινηματογραφιστές, ο Jean-Luc Godard. Πιο συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη ο Γάλλος σκηνοθέτης παρέδωσε ένα masterclass μέσω του Instagram Live που διοργάνωσε η Σχολή Τέχνης και Σχεδίου της Λωζάνης (ECAL).

Η θεματική της 90λεπτης συζήτησης με τον διευθυντή του τμήματος κινηματογράφου της σχολής Lionel Baier ήταν η «εικόνα στη εποχή του κορωνοϊού». Καπνίζοντας ένα από τα αγαπημένα του πούρα, ο Godard αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων, από τον κύκλο των ειδήσεων, μέχρι την έννοια της γλώσσας και την γραφή καθαυτή.

«Γράφω με το χέρι, εάν είναι δυνατόν. Πριν χρησιμοποιούσα γραφομηχανή, αλλά προτιμώ με το χέρι. Πολύ συχνά κάνω πολύ μικρά γράμματα και μετά δεν μπορώ να διαβάσω τι έγραψα, οπότε πρέπει να τα ξαναγράψω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο 89χρονος σκηνοθέτης.

Αναφορικά με την μνήμη, ο Godard σχολίασε πως καθώς περνάνε τα χρόνια αρχίζει και ξεχνά λέξεις αλλά και βραχυπρόθεσμες ιδέες. Ο ίδιος πάντως εξήγησε πως δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα. Συνεχίζοντας ο Godard αναφέρθηκε στην «ανεπάρκεια της γλώσσας», μια θεματική που έχει εξερευνήσει στα έργα του, αλλά και το πώς θα έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο του κινηματογράφου στο 21ο αιώνα.

«Την περίοδο του Νέου Κύματος, πίστευα πως ο κινηματογράφος πρέπει να διδάσκεται στο πανεπιστήμιο. Επειδή τώρα ένας απόφοιτος χρειάζεται πολλά χρόνια να κάνει τα πάντα, θα του συνιστούσα να πάει σπίτι και να κάνει κάτι άλλο» τόνισε ο σκηνοθέτης.