Ο Roman Polanski μιλά για τη σύλληψή του στην Ελβετία

o-roman-polanski-mila-gia-ti-sullipsi-tou-stin-elbetia

ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο Roman Polanski αποκαλύπτει πόσο του κόστισε η αιφνίδια σύλληψή του στην Ελβετία το 2009 για την υπόθεση που είχε συγκλονίσει το Χόλιγουντ.

Το 1977 ο Roman Polanski κατηγορήθηκε ότι, κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης μοντέλων στο σπίτι του φίλου του Jack Nicholson, αποπλάνησε και βίασε την δεκατριάχρονη Samantha Geimer.

Είναι γνωστή η ιστορία της διαφυγής του σκηνοθέτη στη Γαλλία, προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή, πολυετή καταδίκη. Το 2009 ο Polanski συνελήφθη από την ελβετική αστυνομία ύστερα από αίτημα των αμερικανικών αρχών που απαιτούσαν την έκδοσή του για εκείνη την πολύκροτη υπόθεση. Μετά από δίμηνη παραμονή του σε ελβετική φυλακή και στη συνέχεια, σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ για αρκετούς μήνες, ο Polanski αφέθηκε ελεύθερος.

Τώρα, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στο Vanity Fair, ο βραβευμένος σκηνοθέτης των ταινιών «Το μωρό της Ρόζμαρι», «Ο πιανίστας» και «Chinatown», υποστηρίζει ότι εκείνη η περιπέτεια του 2009, τον έκανε να αισθανθεί «περισσότερο κατατρεγμένος», σε σύγκριση με την πρώτη σύλληψή του το 1977. Μάλιστα εξομολογήθηκε ότι η σύλληψη στην Ελβετία ήταν το πιο επώδυνο γεγονός στη ζωή του, μετά τη δολοφονία της συζύγου του Sharon Tate από τον Manson το 1969 και την ακόλουθη φρενίτιδα των Μ.Μ.Ε. «Δεν είχα όλη αυτή την κατάσταση (το 1977). Ήταν περισσότερο σαν την δολοφονία της Sharon και όσων επακολούθησαν αργότερα», δήλωσε στο περιοδικό.

O ογδοντάχρονος σκηνοθέτης απέκρουσε τον ισχυρισμό ότι ζούσε ως φυγάς στην Ευρώπη. Δήλωσε πως κινούνταν ελεύθερα για 32 χρόνια ανάμεσα στα σπίτια και τις παραγωγές του, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ελβετία και στην Τυνησία.

Η συνέντευξη στο Vanity Fair δημοσιεύτηκε με αφορμή ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Roman Polanski με τίτλο «Roman Polanski: Οdd Man Out» που θα προβληθεί στην αμερικανική τηλεόραση. Το σκηνοθετεί η Marina Zenovich, της οποίας το προηγούμενο ντοκιμαντέρ «Polanski: wanted and desired» ενέπνευσε αμερικανούς δικηγόρους να ανοίξουν και πάλι την υπόθεση ενάντια στον διάσημο σκηνοθέτη, μετά από τριάντα χρόνια.