Οι Νύχτες Πρεμιέρας 2020 επιΜΕΝΟΥΝ σινεμά

nuxtes-premieras
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Το Athens Open Air Film Festival και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρα δηλώνουν το ελπιδοφόρο «παρών» σε αυτή την πρωτοφανή και δύσκολη συγκυρία.

 «Δεν υπάρχει τέλος. Δεν υπάρχει αρχή. Υπάρχει μόνο το απέραντο πάθος για ζωή»

Φεντερίκο Φελίνι

Το Athens Open Air Film Festival και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, οι δύο πολυαγαπημένοι θεσμοί που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κινηματογραφικής και πολιτιστικής εμπειρίας των κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, δηλώνουν το ελπιδοφόρο «παρών» σε αυτή την πρωτοφανή και δύσκολη συγκυρία που όλοι βιώνουμε και δίνουν την υπόσχεση να σας κρατήσουν συντροφιά με μία κατά το δυνατόν πλουσιότερη και ασφαλή κινηματογραφική σεζόν.

Σημείωμα του Λουκά Κατσίκα, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Athens Open Air Film Festival και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας:

«Όταν η πραγματικότητα χτυπά σκληρά την πόρτα, οι καιροί δεν ευνοούν τους ονειροπόλους. Όμως για μερικούς από εμάς (και στοιχηματίζω ότι είμαστε πολυπληθείς) δεν υπήρχε ποτέ άλλη επιλογή. Έτσι και τώρα: Έχοντας απόλυτη συναίσθηση των κοινών μας αγωνιών και δυσκολιών, σε πείσμα των αντίξοων ημερών που ζούμε, ονειρευόμαστε ότι επιστρέφουμε στην πολύτιμη σταθερά μας, που δεν είναι άλλη από το σινεμά και την συλλογική εμπειρία της σκοτεινής αίθουσας. Αυτή τη σταθερά και αυτή την εμπειρία αισθανόμαστε την ανάγκη να υπερασπιστούμε ως Φεστιβάλ, φέτος περισσότερο από ποτέ. Θα το κάνουμε ασφαλώς στον βαθμό που κάτι τέτοιο θα αποβεί εφικτό και με αυστηρή μας προτεραιότητα την ασφάλεια όλων. Θα είναι μια προσπάθεια φιλότιμη μέχρι το τελευταίο λεπτό. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή, όμως, είναι να ονειρευόμαστε και να συνεχίζουμε. Το χρωστάμε στους θεατές μας και σε εμάς τους ίδιους».

Athens Open Air Film Festival 2020

Η ομάδα μας εργάζεται αδιάλειπτα προκειμένου οι προγραμματισμένες δράσεις του Athens Open Air Film Festival να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της πόλης. Για τον λόγο αυτό εξετάζει -σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και θεσμούς - όλους τους πιθανούς τρόπους να προσφέρει και αυτό το καλοκαίρι ανάσες πολιτισμού και μοναδικές κινηματογραφικές βραδιές, απόλυτα προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες και τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που επιτάσσει η αντιμετώπιση της παρούσας υγειονομικής κρίσης. 

Ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις δράσεις αυτές και να προσφέρουμε την αναγκαία και θεραπευτική πολιτιστική συντροφιά στους θεατές και κατοίκους της Αθήνας, φροντίζοντας για μια απολαυστική και -κυρίως- ασφαλή κινηματογραφική εμπειρία.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 2020 -​Ανακοίνωση ημερομηνιών διεξαγωγής: 

23 Σεπτεμβρίου με 4 Οκτωβρίου 2020

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ήταν, είναι και θα παραμείνει ένθερμος υπερασπιστής εκείνης της κινηματογραφικής εμπειρίας που βιώνεται συλλογικά και στον φυσικό της χώρο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αίθουσα και τη μεγάλη οθόνη.

Πιστοί στην φιλοσοφία αυτή, αισιοδοξούμε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες ώστε να φιλοξενηθεί το Φεστιβάλ στις κινηματογραφικές μας αίθουσες, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα οριστούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών μας.

Για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.) που δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ήδη προβλέψει ένα μέρος του προγράμματός του να προβληθεί και ψηφιακά, σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα η οποία θα εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ.  

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο Φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ’ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε στα site του cinemagazine.gr, του aiff.gr και του aoaff.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFF, Instagram, Twitter.