Κινηματογραφικά φεστιβάλ και κορωνοϊός: ακυρώσεις, αναβολές και online event

sinema Carlo Allegri
ΤΡΙΤΗ, 05 ΜΑΙΟΥ 2020

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα.

Μπορεί σταδιακά ο πλανήτης να επανέρχεται στην κίνηση, ωστόσο, δεν μπορούμε πια να μιλάμε με τους ίδιους όρους για φυσιολογική ζωή. Σε αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης στερηθήκαμε πολλά. Ένα από αυτά είναι το σινεμά. Ο συγχρωτισμός μέσα στις κλειστές αίθουσες το καθιστά ακόμα επικίνδυνο για την φάση της πανδημίας στην οποία βρισκόμαστε, και όπως φαίνεται ούτε τα κινηματογραφικά φεστιβάλ θα χαρούμε φέτος. Τουλάχιστον όχι όλα και όχι με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Τι ξέρουμε όμως μέχρι τώρα για τις μεγάλες φεστιβαλικές διοργανώσεις;

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: TDF22 goes online

Έπειτα από την αρχική του αναβολή, το  22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προσαρμόζεται στα δεδομένα και φέτος πραγματοποιείται διαδικτυακά, από την Τρίτη 19 Μαΐου έως την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020.

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν για το κοινό και κάθε ταινία θα διατίθεται για 400 θεάσεις, σε χρήστες αποκλειστικά στην Ελλάδα, καθώς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία για την καθιέρωση του γεωγραφικού περιορισμού των προβολών στις online φεστιβαλικές διοργανώσεις, με σκοπό την προστασία των ταινιών και των φεστιβάλ. Διαβάστε περισσότερα εδώ

«We Are One: A Global Film Festival»:  10ήμερο online φεστιβάλ στο… YouTube

Μια δυνατή και συντονισμένη online παρηγοριά στο σινεφίλ κοινό που φέτος θα στερηθεί τα κινηματογραφικά φεστιβάλ δίνει το YouTube το οποίο σε συνεργασία με το New York Tribeca Enterprises, που αναλαμβάνει τη διοργάνωση, στήνουν ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Από τις 29 Μαΐου μέχρι και τις 7 Ιουνίου το YouTube γίνεται ο οικοδεσπότης αυτού του δωρεάν online φεστιβάλ που έχει τίτλο «We Are One: A Global Film Festival». Έχοντας ως σκοπό την ενίσχυση μέσω από δωρεές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19, η διοργάνωση φέρει τη συμμετοχή 20 εκ των μεγαλύτερων κινηματογραφικών φεστιβάλ του κόσμου, ανάμεσά τους τα φεστιβάλ του Βερολίνου, των Καννών, της Βενετίας, του Σάντανς, του Τορόντο, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, του Κάρλοβι Βάρι, του Λοκάρνο, κά.

«Συχνά μιλάμε για τη μοναδική δύναμη που έχει ο κινηματογράφος να εμπνέει και να ενώνει τον κόσμο πέρα από σύνορα και διαφορές ώστε να τον βοηθήσει  να γιατρευτεί. Και σήμερα ο κόσμος το μόνο που χρειάζεται είναι αυτή η θεραπεία» αναφέρει η Jane Rosenthal, CEO του Tribeca Enterprises.

Φεστιβάλ των Καννών: Δεν θα πραγματοποιηθεί… στην παραδοσιακή του μορφή

REUTERS / ERIC GAILLARD

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Φεστιβάλ των Καννών μάλλον ακυρώνεται. Η διοργάνωση είχε αρχικά αναβληθεί μεταφέροντας τη διεξαγωγή του τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, ωστόσο, η επέκταση των έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και απαγόρευσης δημόσιων εκδηλώσεων στη Γαλλία καθιστούν και αυτή την επιλογή μη υλοποιήσιμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η  διοργάνωση να ανακοινώσει πως για φέτος και με τη μορφή που το γνωρίζαμε το φεστιβάλ δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή ρεαλιστική.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Βενετίας-το οποίο ανακοίνωσε πως θα γίνει κανονικά-, Alberto Barbera, ωστόσο, σε συνέντευξή του στο ANSA επιβεβαίωσε τις σκέψεις για συνεργασία με το Φεστιβάλ των Καννών, πράγμα για το οποίο είχε μιλήσει και ο διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών,Thierry Fremaux.

Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι: Ακυρώθηκε η φετινή διοργάνωση

«Όταν προσκαλούσα κόσμο στην 55η διοργάνωση του φεστιβάλ, κανείς δεν φανταζόταν τι κατάσταση θα αντιμετωπίζαμε. Σκεφτήκαμε να βρούμε μια ημερομηνία, αλλά δεδομένου ότι η κατάσταση αλλάζει συνεχώς και γρήγορα και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να γίνει, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε του χρόνου το φεστιβάλ». Με αυτά τα λόγια ο διευθυντής του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, Jiří Bartoška, ανακοίνωσε πως η φετινή διοργάνωση ακυρώνεται ανανεώνοντας το ραντεβού με το σινεφίλ κοινό για του χρόνου ανακοινώνοντας πως το 55ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι θα διεξαχθεί 2-10 Ιουλίου του 2021.

Να σημειωθεί πως η Τσεχία βρίσκεται μπροστά στη φάση 2 έχοντας ήδη χαλαρώσει πολλούς περιορισμούς στην καθημερινή ζωή των πολιτών της, ενώ στις 11 Μαΐου σχεδιάζεται να ανοίξουν ακόμα και οι κινηματογράφοι- αρχική ημερομηνία ήταν η 11η Ιουνίου.

Η πρώτη σκέψη έτσι του φεστιβάλ ήταν να αναβάλλει την διοργάνωση για ένα μήνα και να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο και σε τοπικό επίπεδο, χωρίς διεθνείς καλεσμένους, αποκάλυψε ο εκτελεστικός διευθυντής του φεστιβάλ, Kryštof Mucha, στο Screendaily. Μιλώντας όμως με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, το φεστιβάλ συνειδητοποίησε πως δεν θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν παρά πολύ περιορισμένο αριθμό θεατών, πράγμα που έκανε ξεκάθαρη την απόφαση.

Φεστιβάλ του Λοκάρνο: Ακυρώθηκε η φετινή διοργάνωση

Γνωρίζοντας πως είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί στην κανονική του μορφή λόγω της υγειονομικής κρίσης, η διοργάνωση ανακοίνωση την ακύρωση του φετινού Φεστιβάλ του Λοκάρνο δίνοντας, ωστόσο, μια νέα πνοή στο κινηματογραφικό σκηνικό που αυτή τη στιγμή σίγουρα υποφέρει ανακοινώνοντας παράλληλα μία νέα πρωτοβουλία που έχει στόχο να συνδράμει στην ανεξάρτητη παραγωγή ταινιών, την πλατφόρμα «Locarno 2020 – For The Future of Films».

«Το φεστιβάλ είναι εδώ για να βοηθήσει τις ταινίες. Το να οργανώσουμε διαδικτυακά τις πρεμιέρες των ταινιών τον Αύγουστο δεν μας φαίνεται ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό. Ο ρόλος μας είναι να γίνουμε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις ταινίες, τη βιομηχανία και το κοινό, και έτσι ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους ώστε να εκπληρώσουμε αυτή μας την αποστολή, αξιολογώντας πότε η εμπλοκή μας θα μπορούσε να είναι χρήσιμη κάθε φορά. Δουλεύουμε για να φτιάξουμε ένα συνεπές με την ιστορία του φεστιβάλ σχέδιο, με την αλληλεγγύη ως βασική αρχή, που θα είναι καλό και για το κοινό και για τους δημιουργούς» ανάφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Lili Hinstin στην προσπάθειά της να εξηγήσει γιατί η διοργάνωση επιλέγει την πλατφόρμα και τη χρηματοδότηση ταινιών που επλήγησαν λόγω της πανδημίας και όχι τη διαδικτυακή παρουσία μέρους του προγράμματος.

Φεστιβάλ της Βενετίας: Θα διεξαχθεί… υβριδικά

REUTERS / Manuel Silvestri

Προς πραγματική έκπληξη όλων, η Biennale της Βενετίας επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να διεξάγει στις προκαθορισμένες ημερομηνίες το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Έτσι, και παρόλο που η πόλη ανήκει στις βαριά πληγωμένες από τον κορωνοϊό περιοχές της Ιταλίας, αναμένεται να φιλοξενήσει το διάσημο φεστιβάλ της 2 με 12 Σεπτεμβρίου.

«Η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική διοργάνωση μετά τον κορωνοϊό θα είναι φυσικά πειρατική. Θα υπάρχουν σίγουρα μάσκες και θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Πρέπει επίσης να μειωθεί ο αριθμός των θεατών στις αίθουσες και πιθανότατα ο αριθμός επίσης των διαπιστευμένων» αναφέρει ο διευθυντής του φεστιβάλ, Alberto Barbera, στο ANSA περιγράφοντας το υβριδικό μοντέλο διεξαγωγής της φετινής διοργάνωσης.  

«Είναι προφανές πως πολλές ταινίες, κυρίως ξένες, δεν θα παρουσιάζονται από τους δημιουργούς. Σ’αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να οργανωθούν online συνεντεύξεις τύπου. Ένα πρόβλημα το οποίο αφορά επίσης τις προβολές των δημοσιογράφων που θα απουσιάζουν, θα μπορούσε να λυθεί με τις πλατφόρμες. Και το ίδιο ισχύει για ένα μέρος των θεατών. Το πλεονέκτημα του να είσαι στο Λίντο, επομένως, είναι το κόκκινο χαλί, οι συνεντεύξεις, οι περιορισμένες διαπροσωπικές συναντήσεις και η ατμόσφαιρα τα οποία είναι αναντικατάστατα και δεν μπορούν να αντικατασταθούν με κάτι online» καταλήγει ο Barbera.

Νύχτες Πρεμιέρας- Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Έτοιμο και με εναλλακτική

Διαθέτοντας plan b έρχεται να ανακοινώσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής του και το δικό μας φεστιβάλ. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο για τη διεξαγωγή του 23 Σεπτεμβρίου με 4 Οκτωβρίου 2020, ενώ σε  περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλλουν η διοργάνωση έχει στη διάθεσή της πλατόφμα που της εξασφαλίζει την ψηφιακή του διεξαγωγή. 

Πιο αναλυτικά, οι Νύχτες Πρεμιέρας αισιοδοξούν ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες ώστε να φιλοξενηθεί το φεστιβάλ στις κινηματογραφικές αίθουσες, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα οριστούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών.

Η διοργάνωση διευκρινίζει μάλιστα πως για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.) που δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές, έχει ήδη προβλέψει ένα μέρος του προγράμματός του να προβληθεί και ψηφιακά, σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα η οποία θα εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ.  

Και, όπως έχει ήδη αναφερθεί, στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ’ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Ιωάννα