«Hollywood»: Η χρυσή εποχή του Χόλιγουντ αλλιώς

hollywood
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2020

Απολαυστική, ενδιαφέρουσα και με καλές προθέσεις αλλά άκακη και επιπόλαιη σειρά που εξετάζει μια διαφορετική εκδοχή της χολιγουντιανής ιστορίας, πιο τολμηρή και «πολιτικά απελευθερωμένη».

Τι θα γινόταν αν στο μεταπολεμικό Χόλιγουντ κάποια άτομα με ισχύ έπαιρναν πιο τολμηρές αποφάσεις; Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία ξεδιπλώνεται η ιστορία της νέας σειράς- υπερπαραγωγής του Netflix «Hollywood» η οποία βγήκε στην πλατφόρμα την Πρωτομαγιά.

Το «Hollywood» δημιουργεί μια δική του εναλλακτική ιστορία του σινεμά η οποία, μέσα από τη σειρά, φαίνεται να έχει αντίκτυπο και στην ίδια την κοινωνία της Αμερικής. Μέσα σε επτά επεισόδια βλέπουμε να μπλέκονται πραγματικά ιστορικά γεγονότα με φανταστικά και με τον ίδιο τρόπο πραγματικά πρόσωπα με φανταστικά- αλλά και πραγματικά πρόσωπα με ευφάνταστες προεκτάσεις στις συμπεριφορές.

Σιγά σιγά και με μικρές ή μεγάλες θαρραλέες αποφάσεις, βλέπουμε την εναλλακτική αλλά πάντα ακριβή, φανταχτερή και άκρως εντυπωσιακή εκδοχή της ιστορίας- την δημιουργική υπογραφή άλλωστε φέρει ο Ryan Murphy («Glee», «American Horror Story», «Pose», «The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story»).

Στην ουσία οι μειονότητες κερδίζουν χρόνο, ευκαιρίες και αξιοπρέπεια σε αυτή την «άλλη ιστορία» η οποία ηδονίζεται τόσο με τον εαυτό της που ξεχνάει ποια είναι η κοινωνία που γέννησε τις μειονότητες, και κυρίως τις διατήρησε και τις διατηρεί ως σήμερα ακόμα. Μια γυναίκα παίρνει τα ηνία ενός τεράστιου κινηματογραφικού στούντιο, ένα γκέι ζευγάρι πηγαίνει χέρι χέρι στα Όσκαρ, ένα χαρωπό δίκτυο πορνείας ανδρών, ένας μάνατζερ ζητάει σεξουαλικές χάρες από τους πελάτες του, η πρώτη ταινία με μαύρη πρωταγωνίστρια βγαίνει στο σινεμά και η Κου Κλουξ Κλαν καίει μόνο σταυρούς.

Η σειρά φροντίζει να μας δείξει την βιομηχανία του θεάματος και την κοινωνία των οποίων οι διαφορετικές αποφάσεις των ηρώων αλλάζουν τον ρου, μας δείχνει όμως και μια κοινωνία σχεδόν έτοιμη να αλλάξει. Έτσι απλά δηλαδή εξαφανίστηκαν ο ρατσισμός, η ομοφοβία και ο σεξισμός; Πολύ επιπόλαιη θα σκεφτείς όταν ξεθαμπώσεις λίγο από τη γκλάμουρους συγκίνηση που σου προκαλεί. 

ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ