10 ταινίες για να φέρεις τις Κάννες σπίτι σου

kannes-tainies
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2020

Από τις πλατφόρμες Netflix και Cinobo.

Οι Κάννες το προσπάθησαν. Ίσως και παραπάνω από όσο θα περίμενε κανείς. Αρχικά ανακοίνωσαν αναβολή του Φεστιβάλ. Έπειτα πως δεν θα πραγματοποιηθεί στην παραδοσιακή του μορφή, και πλέον η διοργάνωση το πήρε απόφαση πως για πρώτη φορά στην ιστορία του το Φεστιβάλ θα ακυρωθεί. Το Φεστιβάλ των Καννών βλέπεις μετράει 73 χρόνια και στην ιστορία του διεκόπη μόνο μία φορά, το Μάη του ’68.

Το σχέδιο για φέτος που η πανδημία χαλάει τα σχέδια είναι να παρουσιάσουν κάποιες ταινίες του προγράμματός τους σε συνεργασία με άλλα φεστιβάλ, που αργούν ακόμα. Ακριβώς όμως επειδή αργούν ακόμα και επειδή ο Μάης είναι ο μήνας των Καννών, τι κι αν ο κορωνοϊός δεν άφησε πολλά περιθώρια στο Φεστιβάλ των Καννών, όπως και στα περισσότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του καλοκαιριού. Ας φέρουμε τις Κάννες σπίτι μας.

Η «διοργάνωση» Netflix

«Atlantique» - 2019
Ταινία με μεταφυσική αύρα στην οποία η Mati Diop μας συστήνει τα ιδιαίτερα φαντάσματα της θάλασσας .  Η Diop είναι η πρώτη Αφρικανή σκηνοθέτης στην ιστορία του διαγωνιστικού των Καννών και με αυτή την ταινία της απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.

«I lost my body»- 2019
Σουρεαλιστικό animation του Jérémy Clapin και μια αγωνιώδης προσπάθεια του αποκομμένου χεριού να επανενωθεί με το υπόλοιπο σώμα. Από τις Κάννες έφυγε με το Μεγάλο Βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής και τη Χρυσή Κάμερα, ενώ προτάθηκε και για Όσκαρ.

«Carol»- 2015
Δύο κυρίες ερωτεύονται στο εικαστικά ατελείωτα τέλειο πλάνο του Todd Haynes. Η ταινία κέρδισε το Queer Palm, ενώ η Rooney Mara βραβεύτηκε δικαίως για την ερμηνεία της. Απλή αλλά συναρπαστική σε όλη της τη διάρκεια.

«Άδωξοι Μπάσταρδη»- 2009
Ο Quentin Tarantino καταπιάνεται με την Ιστορία και την πολεμική ταινία γυρίζοντας το χρόνο πίσω στη Ναζιστική Γερμανία. Από τις Κάννες η ταινία φεύγει με βραβείο ερμηνείας για τον Christoph Waltz.

«Oldboy»-  2004
Κλασική πια η ταινία που εξήγαγε εκτός Κορέας τον Chan-wook Park και τον καθιέρωσε παγκοσμίως. Μια ιστορία εκδίκησης, επιθετική, γεμάτη σεναριακές ανατροπές, που αν και δεν κέρδισε κάποιο βραβείο εκείνη την χρονιά στην πραγματικότητα κέρδισε πολύ περισσότερα.

Η «διοργάνωση» Cinobo

Η πλατφόρμα «τρέχει» ολόκληρο αφιέρωμα στο Φεστιβάλ των Καννών.

«Το Τετράγωνο»- 2017
Ο Ruben Östlund ακροβατεί ανάμεσα στον σουρεαλισμό, τη σάτιρα και τη σωματική κωμωδία κερδίζοντας το Χρυσό Φοίνικα στη διοργάνωση.

«Dheepan: Ο Άνθρωπος xωρίς Πατρίδα»- 2015
Μια δυνατή ιστορία για την ανθρώπινη προσφυγιά κι ο αγώνας ενός ανθρώπου να ξεφύγει από την τύχη του. Και ο Jacques Audiard κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα.

«Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα»- 2014
Ένας μικρός μαραθώνιος και ένα πλήρες οδοιπορικό στις ψυχικές διαδρομές της ηρωίδας που κερδίζει επάξια την αξιοπρέπειά της. Και εμείς μαζί της κερδίζουμε κάτι ακόμα πιο σπουδαίο, λύτρωση. Αυτή είναι η ταινία των Jean-Pierre και Luc Dardenne που δεν κέρδισε κάποιο βραβείο στη διοργάνωση αλλά η ταινία τους τείνει να γίνει διαχρονική.

«Xenia»- 2014
Δύο αδέρφια ταξιδεύουν στην πιο γλυκιά, αστεία, τρυφερή ιστορία για την ταυτότητα και την οικογένεια της Ελλάδας που φθείρεται μέσα από τον φακό του Πάνου Κούτρα. Η ταινία συμμετείχε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών.

«Twin Peaks: Fire Walk with me»- 1992
Το χρονικό των οδυνηρών τελευταίων ημερών της Λόρα Πάλμερ από τον David Lynch. Η ταινία είχε προκαλέσει σούσουρο στις Κάννες καθώς, αν και πολυαναμενόμενη, απογοήτευσε τόσο που τη γιούχαραν.