Jane Fonda, Morgan Freeman και Carlos Santana ενώνουν τις φωνές τους για τον Αμαζόνιο

Jane-fonda-morgan-freeman-carlos-santana
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΜΑΙΟΥ 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί τις κοινότητες των αυτόχθονων που προστατεύουν το ζωτικής σημασίας τροπικό δάσος.

Την Παρασκευή 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ένα παγκόσμιο livestream με στόχο την ενίσχυση του έκτακτου ταμείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον Αμαζόνιο. Στο «Artists United for Amazonia: Protecting the Protectors» θα συμμετάσχουν οι Jane Fonda, Morgan Freeman, Carlos Santana, Peter Gabriel και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, καθώς και αυτόχθονες ηγέτες, επιστήμονες και ένας συνασπισμός ΜΚΟ.

Το δίωρο event θα μεταδοθεί μέσω του Facebook και της επίσημης σελίδας της οργάνωσης Artists for Amazonia και θα ξεκινήσει στις 3:00 το πρωί ώρα Ελλάδος με οικοδέσποινα την πρωταγωνίστρια του «Game of Thrones», Oona Chaplin.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα ενισχύσουν μια σειρά πρωτοβουλιών για να ενισχυθούν οι κοινότητες των αυτόχθονων στον Αμαζόνιο με τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό. Το Amazon Emergency Fund φιλοδοξεί να συγκεντρώσει πέντε εκατομμύρια δολάρια στους επόμενους δύο μήνες.

Το livestream θα περιλαμβάνει διαδικτυακές συναυλίες, συνεντεύξεις και ομιλίες από πολλούς καλλιτέχνες όπως τους Herbie Hancock, Rocky Dawuni, Butterscotch Clinton, Xiuhtezcatl Martinez, Cary Elwes, Alfre Woodard, Wade Davis, Wagner Moura, Ivan Lins και Luciana Souza.

Shutterstock / Gustavo Frazao

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις θα συμμετάσχουν επίσης οι Jane Goodall, Tom Bergeron, Ed Begley Jr., Frances Fisher, Wagner Moura, Matti Caspi, Suyan Caspi, Wendie Malick, Scottie Thompson, Kali Uchis, Rocky Dawuni, Celine Cousteau, Matthew Modine, Q’orianka Kilcher, Chloe Smith των Rising Appalachia, Luciana Souza, Sonia Guajajara, Angela Kaxuyana, Nina Gualinga, Benki Piyako, Mapu Huni Kuin, Lizardo Cauper, Thomas Lovejoy, Carlos Nobre, Atossa Soltani, Leila Salazar-López, Christina Miller και Wade Davis.

«Αυτή η εκδήλωση είναι μέρος μιας εξαιρετικής συμμαχίας οργανώσεων και ατόμων που είναι αφιερωμένοι στη διατήρηση της περιοχής με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Γη. Η παράνομη και ανεξέλεγκτη εξόρυξη χρυσού είναι μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές αποψίλωσης στη λεκάνη του Αμαζονίου και απελευθερώνει τοξικό υδράργυρο στο οικοσύστημα» τόνισε η Sarah DuPont, ιδρύτρια του Amazon Aid Foundation.

Shutterstock / Rich Carey

Συνεχίζοντας η DuPont εξήγησε πως «μετά την πανδημία, η εξόρυξη χρυσού έχει εντατικοποιηθεί σε ολόκληρο τον Αμαζόνιο και σε περιοχές αυτοχθόνων, φέρνοντας μαζί του την βία και τον COVID-19. Τώρα, ο Αμαζόνιος βρίσκεται στο σημείο ανατροπής και οι προστάτες του Αμαζονίου αντιμετωπίζουν μια τρομερή απειλή. Αυτό που συμβαίνει στον Αμαζόνιο μας επηρεάζει όλους».

«Ο Αμαζόνιος και οι λαοί του βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας του COVID-19. Είναι ένα έγκλημα κατά της φύσης και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ώρα για όλους να ενωθούν και να δράσουν για την υπεράσπιση του δάσους και να σταθούν αλληλέγγυοι στους αυτόχθονες και παραδοσιακούς λαούς σε ολόκληρο τον Αμαζόνιο, οι οποίο προστατεύουν αυτό το μεγάλο τροπικό δάσος και το κλίμα μας για όλη την ανθρωπότητα και τη ζωή στη Γη» δήλωσε από την πλευρά της η εκτελεστική διευθύντρια του Amazon Watch, Leila Salazar-López.