Spike Lee: «Πότε θα σταματήσει η ιστορία να επαναλαμβάνεται;»

george-floyd-blm-i-cant-breathe Matt Gush
ΤΡΙΤΗ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και σεναριογράφος κυκλοφόρησε μια συγκλονιστική ταινία μικρού μήκους για την αστυνομική βία.

Με αφορμή τον θάνατο του George Floyd την περασμένη Πέμπτη 25 Μαΐου, ο Spike Lee γύρισε μια νέα ταινία μικρού μήκους για την αστυνομική βία και τον συστημικό ρατσισμό στην Αμερική. Το «3 Brothers - Radio Raheem, Eric Garner and George Floyd» κυκλοφόρησε μέσω social media και ξεκινά με μια απλή ερώτηση: πότε θα σταματήσει η ιστορία να επαναλαμβάνεται.

Στην συνέχεια αρχειακό υλικό από τους θανάτους του Eric Garner το 2014 και του Floyd την περασμένη εβδομάδα συνδυάζονται με μια σκηνή από το «Κάνε το σωστό» που γύρισε ο Lee το 1989. Πιο συγκεκριμένα ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί την σκηνή όπου ο Radio Raheem (τον οποίο ενσαρκώνει ο Bill Nunn) πεθαίνει από τα χέρια ενός λευκού αστυνομικού.

«Πώς δεν καταλαβαίνουν γιατί ο κόσμος συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται; Δεν είναι κάτι καινούριο: είδαμε με τις αναταραχές την δεκαετία του 1960, την δολοφονία του Dr. King, κάθε φορά που γίνεται κάτι και δεν έχουμε δικαιοσύνη, ο κόσμος αντιδρά όπως νιώθει για να ακουστεί. Το έχουμε δει ξανά και ξανά και ξανά» δήλωσε ο Lee στο CNN, συμπληρώνοντας πως η Αμερική χτίστηκε «πάνω στις δολοφονίες μαύρων σωμάτων».

Shutterstock / Matt Gush

Σύμφωνα με ιατροδικαστική εξέταση, ο 46χρονος George Floyd πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του, ενώ η έκθεση της αυτοψίας κάνει ρητά λόγο για «ανθρωποκτονία».

Ένας από τους τέσσερις πρώην αστυνομικούς που εμπλέκονται στη σύλληψη και τον θάνατο του Floyd στη Μινεάπολη της Μινεσότας συνελήφθη μετά από τρεις μέρες αναταραχών σε όλη την χώρα. Ο Derek Chauvin βιντεοσκοπήθηκε να γονατίζει στον λαιμό του 46χρονου υπόπτου και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια.