George Clooney: «Ο ρατσισμός είναι μια πανδημία»

george-clooney Denis Makarenko
ΤΡΙΤΗ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ο χολιγουντιανός αστέρας τόνισε την ανάγκη για πραγματικές αλλαγές και κάλεσε τον κόσμο να καταψηφίσει τον Donald Trump.

Ο θάνατος του George Floyd κατά την σύλληψη του έχει συγκλονίσει την αμερικάνικη κοινή γνώμη και αποτέλεσε αφορμή για διαδηλώσεις σε όλη την χώρα κατά της αστυνομικής βίας και του συστημικού ρατσισμού. Πολλοί αστέρες του θεάματος συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και έστειλαν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας.

Μέσω ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Daily Beast, ο George Clooney τόνισε την ανάγκη για μια «συστημική αλλαγή» στην επιβολή του νόμου, την ποινική δικαιοσύνη και την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε τον ρατσισμό ως μια «πανδημία» στην χώρα.

Shutterstock

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο George Floyd δολοφονήθηκε. Είδαμε καθώς πήρε την τελευταία ανάσα του στα χέρια τεσσάρων αστυνομικών» έγραψε ο 59χρονος ηθοποιός και χαιρέτησε τους εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

«Δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσουν αυτές οι διαδηλώσεις. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε πως δεν θα πεθάνει κανένας άλλος. Αλλά ξέρουμε επίσης ότι πολύ λίγα θα αλλάξουν. Η οργή και αγανάκτηση που ξεχύνεται ξανά εκεί έξω στους δρόμους μας είναι απλώς μια υπενθύμιση του πόσο λίγο έχουμε μεγαλώσει ως χώρα από το προπατορικό αμάρτημα μας της σκλαβιάς. Αυτή είναι η πανδημία μας. Μας μολύνει όλους και εδώ και 400 χρόνια δεν έχουμε βρει ακόμα ένα εμβόλιο» υπογράμμισε ο Clooney.

Shutterstock

Στην συνέχεια ο ηθοποιός έστρεψε τα βέλη κατά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τον Donald Trump στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Χρειαζόμαστε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και πολιτικούς θα σέβονται τη θεμελιώδη αξία της ισονομίας όλων των πολιτών. Όχι οι ηγέτες που υποδαυλίζουν το μίσος και την βία, λες και η ιδέα του να πυροβολούν όσους κάνουν λεηλασίες θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από ρατσισμός. Υπάρχει μονάχα ένας τρόπος για να έρθει μια μόνιμη αλλαγή σε αυτή την χώρα: η ψήφος» κατέληξε ο Clooney.