Οργή στην Νέα Ζηλανδία για την «ειδική άδεια» στον James Cameron

James-cameron Neil Hall
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ο Αμερικάνος σκηνοθέτης και 55 συνεργάτες του επέστρεψαν στην χώρα για την παραγωγή του «Avatar 2» παρά τα περιοριστικά μέτρα.

Η πολύπαθη παραγωγή του «Avatar 2» ξεκίνησε ξανά στην Νέα Ζηλανδία, προκαλώντας όμως οργή στην κοινή γνώμη της χώρας λόγω της ειδικής άδειας που δόθηκε στον James Cameron και το συνεργείο του. Παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μια σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στην Νέα Ζηλανδία, τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά.

Η απόφαση όμως να δοθεί ειδική άδεια στο Cameron και τους 55 συνεργάτες του προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τοπικές επιχειρήσεις που δεν έχουν την ίδια ευχέρεια να επαναφέρουν υπαλλήλους που βρίσκονται σε άλλες χώρες λόγω της πανδημίας και δεν έχουν ακόμα την δυνατότητα να επιστρέψουν.

Σε δηλώσεις του στο RNZ, ο γαλακτοπαραγωγός Tom Hargeaves δήλωσε πως ήταν «εξωφρενικό» που επιτράπηκε στον Αμερικάνο σκηνοθέτη να εισέλθει στην χώρα όταν δεν δίνεται η ίδια δυνατότητα σε άμεση συνεργάτιδα του που αναγκάστηκε να μείνει στην Ουρουγουάη λόγω της πανδημίας.

Αντίστοιχα επικριτική στις δηλώσεις της ήταν και η πρόεδρος της Ένωσης Μετανάστευσης και Επενδύσεων της Νέας Ζηλανδίας June Ranson, η οποία εξήγησε πως η ειδική άδεια στον Cameron δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει «δύο μέτρα και σταθμά» και δεν στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις όπως θα έπρεπε.

REX/Shutterstock

«Το επιχείρημα για να έρθουν εδώ [ο Cameron και το συνεργείο του] ήταν πως χρειάζονται ειδικούς για να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με επιχειρήσεις που έχουν την βάση τους στην Νέα Ζηλανδία» τόνισε η Ranson, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά, είναι εντελώς άδικο και βλάπτει την φήμη της Νέας Ζηλανδίας».

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Phil Twyford, από τις 21 Απριλίου έχουν δοθεί 154 ειδικές άδειες σε «καίριας σημασίας εργαζομένους», εκ των οποίων οι 56 εργάζονται στον χώρο του κινηματογράφου. Ο Cameron, ο παραγωγός Jon Landau και οι συνεργάτες τους θα περάσουν ένα διάστημα 14 ημερών σε καραντίνα προτού μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά τα γυρίσματα.