Διχάζουν οι τρανσοφοβικές δηλώσεις της J.K. Rowling

Jk-rowling Matt Baron
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

«Οι διεμφυλικές γυναίκες είναι γυναίκες» δήλωσε ο Daniel Radcliffe απαντώντας στην δημιουργό του Χάρι Πότερ.

Μια σειρά πρόσφατων αναρτήσεων της J.K. Rowling στο Twitter προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις, με πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να κατηγορούν την Βρετανίδα συγγραφέα για τρανσοφοβία.

Πιο συγκεκριμένα η Rowling καυτηρίασε ένα άρθρο που έκανε λίγο για «άτομα με εμμηνόρροια», με την ίδια να σχολιάζει σκωπτικά πως «υπήρχε μια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους. Κάποιος να με βοηθήσει…Wumben; Wimpund; Woomud;». Πολλοί χρήστες απάντησαν στην συγγραφέα, τονίζοντας το τρανσοφοβικό περιεχόμενο της ανάρτησης της.

Η Rowling όμως δεν έμεινε εκεί και εκτίμησε πως ««εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, δεν υπάρχει έλξη για το ίδιο φύλο. Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τα διεμφυλικά άτομα, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος να λέμε την αλήθεια».

«Η ιδέα ότι οι γυναίκες σαν εμένα, που δείχνουν κατανόηση για τα διεμφυλικά άτομα εδώ και δεκαετίες επειδή είναι ευάλωτα με τον ίδιο τρόπο όπως οι γυναίκες στην ανδρική βία – “μισούν” τα διεμφυλικά άτομα γιατί πιστεύουν ότι το φύλο είναι πραγματικό και έχει ζωντανές συνέπειες – είναι ανοησία. Σέβομαι το δικαίωμα κάθε διεμφυλικού ατόμου να ζει με οποιονδήποτε τρόπο το κάνει να αισθάνεται αυθεντικό. Θα πορευόμουν μαζί σας εάν είχατε διακριτική μεταχείριση λόγω του ότι είστε διεμφυλικοί. Ταυτόχρονα, η ζωή μου διαμορφώθηκε από το να είμαι γυναίκα. Δεν πιστεύω ότι είναι μίσος να το λέω» συμπλήρωσε η Rowling.

Ανάμεσα στους πολλούς επικριτές της Rowling είναι και ο Daniel Radcliffe, ο οποίος ενσάρκωσε τον Χάρι Πότερ στην μεγάλη οθόνη. Σε άρθρο του που ανέβασε στο The Trevor Project, ο 30χρονος ηθοποιός αναγνώρισε πως οφείλει πολλά στην Rowling, όμως νιώθει «υποχρεωμένος» να σχολιάσει τις συγκεκριμένες δηλώσεις.

«Οι διεμφυλικές γυναίκες είναι γυναίκες. Κάθε αντίθετη δήλωση διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των διεμφυλικών, και έρχεται σε αντίθεση με όλες τις συμβουλές, που παρέχονται από επαγγελματικούς φορείς υγειονομικής περίθαλψης, που έχουν πολύ περισσότερη εμπειρογνωμοσύνη σε αυτό το θέμα, απ’ ότι έχει η Jo ή εγώ» αναφέρει ο Radcliffe στο άρθρο του.

Συνεχίζοντας, ο Radcliffe εξήγησε πως «σύμφωνα με το The Trevor Project, το 78% των διεμφυλικών και non-binary νεαρών ατόμων ανέφερε ότι αποτελούν αντικείμενο διακρίσεων, λόγω της ταυτότητας φύλου τους. Είναι σαφές, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υποστηρίξουμε τα διεμφυλικά και non-binary άτομα, να μην ακυρώνουμε την ταυτότητά τους και να μην προκαλούμε περαιτέρω ζημιά».

Shutterstock / Lev Radin

«Εξακολουθώ να μαθαίνω πώς να είμαι καλύτερος σύμμαχος, οπότε, αν θέλετε να συμμετάσχετε μαζί μου, για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις διεμφυλικές και non-binary ταυτότητες, ανατρέξτε στον οδηγό του Trevor Project, για να γίνετε σύμμαχος των διεμφυλικών και non-binary νεαρών ατόμων. Σε όλους τους ανθρώπους που τώρα μπορεί να αισθάνονται ότι η εμπειρία τους από τα βιβλία έχει αμαυρωθεί ή μειωθεί, λυπάμαι βαθιά για τον πόνο που σας προκάλεσαν αυτά τα σχόλια. Ελπίζω πραγματικά ότι δε θα χάσετε εντελώς αυτό που ήταν πολύτιμο σε αυτές τις ιστορίες» έγραψε ο Radcliffe.

Κλείνοντας, ο ηθοποιός υπογράμμισε πως «αν αυτά τα βιβλία σας δίδαξαν ότι η αγάπη είναι η ισχυρότερη δύναμη του σύμπαντος, ικανή να ξεπεράσει οτιδήποτε. Αν σας δίδαξε ότι η δύναμη βρίσκεται στην ποικιλομορφία και ότι οι δογματικές ιδέες περί καθαρότητας οδηγούν στην καταπίεση ευάλωτων ομάδων. Αν πιστεύετε ότι ένας συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι διεμφυλικό, non-binary, gender fluid ή ομοφυλόφιλος, λεσβία ή αμφισεξουαλικός. Αν βρήκατε κάτι σε αυτές τις ιστορίες που αντηχούσαν κάτι δικό σας και σας βοήθησαν ανά πάσα στιγμή στη ζωή σας – τότε αυτό είναι μεταξύ του εαυτού σου και του βιβλίου που διάβασες, και είναι ιερό. Κατά τη γνώμη μου, κανείς δε μπορεί να το αγγίξει αυτό. Σημαίνει για εσάς, αυτό που σημαίνει για εσάς, και ελπίζω ότι αυτά τα σχόλια, δε θα το λερώσουν πολύ».