«Nymphomaniac»: θα προβληθεί στο φεστιβάλ των Καννών η 5ωρη ταινία του Λαρς Φον Τρίερ;

nymphomaniac-tha-problithei-sto-festibal-ton-kannon-i-5ori-tainia-tou-lars-fon-trier-5ori-tainia-tou-lars-fon-trier

H Charlotte Gainsbourg σε σκηνή της ταινίας «Nymphomaniac». Photo: ΙΜDb.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πριν δύο χρόνια ο αιρετικός Lars von Trier ήταν το πιο μισητό πρόσωπο στο φεστιβάλ των Καννών, εξαιτίας των άστοχων δηλώσεών του για τον Χίτλερ. Φαίνεται όμως ότι οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποδεχτούν και πάλι στην ερχόμενη διοργάνωση τον Δανό σκηνοθέτη, φιλοξενώντας το ερωτικό έπος του «Nymphomaniac».

Το 2011 ο Lars von Trier είχε εκδιωχθεί κακήν-κακώς από το φεστιβάλ των Καννών, ως «persona non grata», όμως δημοσιεύματα από το εξωτερικό αναφέρουν πως ο πάγος ανάμεσα στον ίδιο και τους υπεύθυνους του φεστιβάλ των Καννών, έχει αρχίζει να σπάει.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Thierry Fremaux που είχε επιβεβαιώσει πριν λίγους μήνες ότι το «εμπάργκο» για τον Lars von Trier ήταν μόνο για μια φορά. Σε συνέντευξή του στην Screen Daily είχε διευκρινίσει πως ο σκηνοθέτης «κηρύχτηκε persona non grata για το 2011 και όχι για πάντα». Μάλιστα είχε αναφερθεί και στην πολυαναμενόμενη ταινία «Nymphomaniac», εξηγώντας πως η συγκεκριμένη παραγωγή δεν ήταν έτοιμη εγκαίρως ώστε να υποβληθεί στο φεστιβάλ. Ωστόσο τόνισε πως: «μόλις (ο Lars von Trier) έχει κάποια ταινία έτοιμη εγκαίρως για τις Κάννες θα μιλήσουμε και πάλι μαζί του».

Ήδη έχουν φουντώσει οι φήμες ότι το «Nymphomaniac» που θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδοχές, μια soft και μια hardcore, θα αποτελέσει το νέο κινηματογραφικό γεγονός στη Γαλλική Ριβιέρα. Μάλιστα πολλοί πιστεύουν ότι η αυστηρώς ακατάλληλη εκδοχή της πεντάωρης ταινίας θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα της στις Κάννες. Το νέο φιλμ-πρόκληση του Δανού σκηνοθέτη είναι χωρισμένο σε διαφορετικά «κεφάλαια» και περιγράφει την ερωτική ιστορία μιας γυναίκας, με βασική πρωταγωνίστρια την Charlotte Gainsbourg.

Η «soft»-πλην όμως και πάλι αρκετά περιγραφική εκδοχή της ιστορίας- θα προβληθεί σε πρεμιέρα τον χειμώνα στη Δανία. Ο Lars von Trier αναμένεται να ολοκληρώσει το μοντάζ του hardcore «Νymphomaniac» την ερχόμενη άνοιξη. Στις επίμαχες ερωτικές σκηνές το κάτω μέρος των σωμάτων των ηθοποιών θα αντικατασταθεί ψηφιακά από τα αντίστοιχα μέλη πορνοστάρ.