Το HBO Max αφαίρεσε προσωρινά το «Όσα παίρνει ο άνεμος» από τον κατάλογό του

gone-with-the-wind
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Η ταινία θα επιστρέψει μαζί με έναν πρόλογο σχετικά με τα ρατσιστικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που απεικονίζονται.

Το κλασικό ρομαντικό δράμα «Όσα παίρνει ο άνεμος» με τον Clark Gable και την Vivien Leigh έχει αφαιρεθεί προσωρινά από τον κατάλογο του HBO Max με αφορμή τις πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις κατά του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Η ταινία που σκηνοθέτησε ο Victor Fleming κέρδισε οχτώ Όσκαρ και θεωρείται μια από τις πιο κερδοφόρες ταινίες στην ιστορία του αμερικάνικου box office, όμως τα τελευταία χρόνια έχει ασκηθεί έντονη κριτική στα ρατσιστικά στερεότυπα. Πρόσφατα μάλιστα ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του «12 χρόνια σκλάβος», John Ridley, κάλεσε το HBO Max να αφαιρέσει την ταινία από τον κατάλογο του.

«Δεν “υπολείπεται” απλώς σε σχέση με την εκπροσώπηση. Είναι μια ταινία που δοξάζει την εποχή στον Νότο πριν τον εμφύλιο πόλεμο. Είναι μια ταινία που όταν δεν αγνοεί την φρίκη της δουλείας, σταματά μονάχα για να διαιωνίσει ορισμένα από τα πιο οδυνηρά στερεότυπα των έγχρωμων ανθρώπων» δήλωσε ο Ridley σε άρθρο του στους Los Angeles Times.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του HBO Max, η ταινία αποτελεί «ένα προϊόν της εποχής της και απεικονίζει ορισμένες εθνικές και φυλετικές προκαταλήψεις που, δυστυχώς, ήταν κοινές στην αμερικανική κοινωνία. Αυτές οι ρατσιστικές απεικονίσεις ήταν λάθος τότε και είναι εσφαλμένες σήμερα, και θεωρήσαμε ότι η διατήρηση αυτής της ταινίας χωρίς επεξήγηση και αποκήρυξη αυτών των απεικονίσεων θα ήταν ανεύθυνη».

Η ανακοίνωση αναφέρει πως το «Όσα παίρνει ο άνεμος» θα επιστρέψει στην πλατφόρμα streaming με έναν πρόλογο, όπου θα παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο της ταινίας, αλλά και αποκήρυξη των ρατσιστικών στερεοτύπων. Δεν υπάρχει πρόθεση να γίνουν αλλαγές στην ταινίας, με το HBO Max να τονίζει πως κάτι τέτοιο θα ήταν «σαν να ισχυρίζεται κανείς ότι αυτές οι προκαταλήψεις δεν υπήρξαν ποτέ».