Απρίλιο τελικά θα απονεμηθούν τα Όσκαρ

oscars-oskar-agalma Chris Pizzello
ΤΡΙΤΗ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ανακοινώθηκαν οι νέες ημερομηνίες για την διεξαγωγή της 93ης τελετής απονομής των βραβείων της Ακαδημίας.

Η μεγαλύτερη βραδιά στο Χόλυγουντ τελικά θα πραγματοποιηθεί με δύο μήνες καθυστέρηση, στις 25 Απριλίου 2021, αντί για τις 28 Φεβρουαρίου. Η απόφαση για αναβολή της απονομής των 93ων Όσκαρ λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας ανακοινώθηκε την Δευτέρα από το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

«Για πάνω από έναν αιώνα, οι ταινίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση, την έμπνευση και τη διασκέδαση μας στις πιο σκοτεινές εποχές. Σίγουρα το έχουν κάνει φέτος. Η ελπίδα μας, κατά την παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας και της ημερομηνίας των βραβείων μας, είναι να παρέχουμε την ευελιξία που χρειάζονται οι σκηνοθέτες για να ολοκληρώσουν και να κυκλοφορήσουν τις ταινίες τους χωρίς να τιμωρηθούν για κάτι πέρα από τον έλεγχο κανενός» σχολίασε ο πρόεδρος της Ακαδημίας David Rubin.

Shutterstock

Για να μπορέσει μια ταινία να συμμετάσχει στα Όσκαρ θα πρέπει να έχει κυκλοφορήσει μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 28 Φεβρουαρίου 2021. Η προθεσμία υποβολής ταινιών στις ειδικές κατηγορίες (animated ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, διεθνής ταινία και live action μικρού μήκους ταινίας) παραμένει η 1η Δεκεμβρίου 2020, ενώ για τις κεντρικές κατηγορίες – όπως για καλύτερη ταινία και καλύτερη μουσική – είναι η 15η Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό, η πρώτη ψηφοφορία των μελών της Ακαδημίας θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου και οι βραχείες λίστες των Όσκαρ θα δημοσιοποιηθούν στις 8 Φεβρουαρίου, ενώ οι τελικές υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν στις 15 Μαρτίου.

Shutterstock / Alex Millauer

Πέραν όμως της τελετής απονομής των βραβείων, η Ακαδημία ανακοίνωσε πως θα υπάρξει αναβολή των εγκαινίων του μουσείου κινηματογράφου, ώστε να συμπέσει με τα Όσκαρ. Στις 17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ένα gala στο χώρο το μουσείου, ενώ στις 30 Απριλίου θα ανοίξει τις πόρτες του στο ευρύ κοινό.