Πέθανε ο Joel Schumacher στην ηλικία των 80 ετών

Joel-schumacher Matt Sayles
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ο Αμερικάνος σκηνοθέτης των «Παιδιών της νύχτας» και «Batman & Robin» έπασχε από καρκίνο.

Ο Joel Schumacher, ο οποίος σκηνοθέτησε «Το μπαράκι του Σαν Έλμο», «Τα παιδιά της νύχτας» και δύο ταινίες Batman, πέθανε στην ηλικία των 80 ετών από καρκίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση των εκπροσώπων του. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης ξεχώρισε για το «μάτι» του και είχε δώσει ευκαιρίες σε πολλούς νεαρούς ταλαντούχους ηθοποιούς που στην συνέχεια έγιναν μεγάλα ονόματα του Χόλυγουντ, όπως τους Matthew McConaughey, Julia Roberts, Colin Farrell και Kiefer Sutherland.

Γεννημένος στην Νέα Υόρκη το 1939, ο Schumacher άρχισε να εργάζεται στον χώρο της μόδας προτού μεταπηδήσει στον κινηματογράφο.  Κατάφερε να πληρώσει για τις σπουδές του σχεδιάζοντας ρούχα και συσκευασίες για την Revlon. Το 1971 μετακομίζει στο Λος Άντζελες για την πρώτη του δουλειά στον κινηματογράφο, ως σχεδιαστής κουστουμιών σε ταινίες όπως το «Play It As It Lays» του Frank Perry και το «Ο υπναράς» του Woody Allen.

Η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά ήταν το βιογραφικό δράμα «Virginia Hill» με τους Dyan Cannon και Harvey Keitel το 1974 και λίγα χρόνια αργότερα γύρισε το «Μπαράκι του Σαν Έλμο» με την Demi Moore και τον Rob Lowe, τα «Παιδιά της νύχτας» με ένα all-star καστ ανερχόμενων ταλέντων, την περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Ταξιδιώτες στην άλλη ζωή» αλλά και το δραματικό θρίλερ «Ξεχωριστή μέρα» με τον Michael Douglas.

Έχοντας πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του, ο Schumacher διαδέχτηκε τον Tim Burton στην σκηνοθεσία των ταινιών Batman το 1995 και γύρισε το «Batman Forever» με τους Val Kilmer, Tommy Lee Jones, Jim Carrey και Nicole Kidman, ενώ δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το διαβόητο «Batman & Robin» με τους George Clooney και Arnold Schwarzenegger.

Παρά τα εξαιρετικά καστ, οι δύο συνέχειες δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες που είχαν θέσει οι δύο πρώτες ταινίες του franchise και απέσπασαν κυρίως αρνητικές κριτικές για το έντονο κιτς ύφος. Ο ίδιος αργότερα θα ζητούσε «συγνώμη» από τους οπαδούς του «Σκοτεινού Ιππότη» για το τελικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως η απόφαση για έναν πιο «εμπορικό» Batman πάρθηκε από τους παραγωγούς της Warner.

Μετά την έντονη κριτική που του ασκήθηκε για τον τόνο των δύο ταινιών, ο Schumacher έκανε μια στροφή σε πιο «μικρές» παραγωγές και γύρισε τα «Οκτώ χιλιοστά» με τον Nicolas Cage, «Κανείς δεν είναι ... τέλεια» με τους Robert De Niro και Philip Seymour Hoffman, «Τηλε... φονικός θάλαμος» με τους Colin Farrell, Forest Whitaker και Sutherland, καθώς και το «Tigerland - Ετοιμασία πολέμου» με τον Farrell.

Το 2004 σκηνοθέτησε μια μεταφορά του κλασικού μιούζικαλ «Το φάντασμα της Όπερας» με τους Gerard Butler και Emmy Rossum στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η οποία ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ. Τελευταία του ταινία ήταν το δραματικό θρίλερ «Trespass» με τους Cage και Kidman το 2011, ενώ σκηνοθέτησε δύο επεισόδια του «House of Cards» το 2013.

AP / Peter Kramer

«Είμαι πολύ τυχερός που βρίσκομαι εδώ. Έχω μια καριέρα πέρα από τα πιο τρελά μου όνειρα. Ήθελε να γυρίσω ταινία από τα επτά μου. Έχω την υγεία μου, έχω κατακτήσει τα ναρκωτικά και το αλκοόλ… έχω επιβιώσει πολλά» είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο The Age το 2004.