Η ταινία-έκπληξη που γυρίστηκε στη Σαουδική Αραβία

i-tainia-ekpliksi-pou-guristike-sti-saoudiki-arabia

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Mε διθυραμβικές κριτικές από το εξωτερικό μας έρχεται η συγκινητική αυτή ιστορία της Haifaa Al Mansour που σκιαγραφεί με ρεαλισμό αλλά και χιούμορ, τη θέση της γυναίκας σε μια αυστηρά ανδροκρατούμενη κοινωνία, μέσα από τα μάτια ενός δεκάχρονου κοριτσιού.

«Το απαγορευμένο ποδήλατο» («Wadjda»)

Η ταινία είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία και πίσω από τις κάμερες βρίσκεται μια γυναίκα. Σίγουρα όμως δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίσει σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Η δωδεκάχρονη πρωταγωνίστρια Waad Mohammed, καθήλωσε το κοινό στο εξωτερικό με την ερμηνεία της. Στο ρόλο της μητέρας της εμφανίζεται η Reem Abdullah, μια από τις διασημότερες ηθοποιούς στη Σαουδική Αραβία.

Στην υπόθεση της ταινίας, η Wadjda (Waad Mohammed) είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που μένει σε ένα προάστιο του Ριάντ, της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας. Παρ’ όλο που ζει σε ένα συντηρητικό περιβάλλον, έχει αστείρευτο κέφι, είναι πολυμήχανη και συνεχώς προκαλεί τα όρια του επιτρεπτού.

Έχει ερωτευτεί ένα πράσινο ποδήλατο και αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Στο δρόμο της θα βρει πολλά εμπόδια, με μεγαλύτερο το ότι στη χώρα της θεωρείται ανήθικο για ένα κορίτσι να κάνει ποδήλατο!

Στο σημείωμά της η σκηνοθέτις, επισημαίνει: «Είμαι τόσο περήφανη που γύρισα των πρώτη μεγάλου μήκους ταινία εξ' ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία. Γεννήθηκα σε μια μικρή πόλη, όπου ζουν πολλά κορίτσια όπως η Wadjda με μεγάλα όνειρα, δυναμικό χαρακτήρα και πολλές προοπτικές. Αυτά τα κορίτσια μπορούν και θα καταφέρουν να ανασχηματίσουν και να επαναπροσδιορίσουν τη χώρα. Είναι σημαντικό για μένα να δουλέψω με ηθοποιούς από τη Σαουδική Αραβία, να πω μια ιστορία με αυθεντικές, εγχώριες φωνές. Το γύρισμα ήταν μία καταπληκτική πολυπολιτισμική συνεργασία που έφερε κοντά δύο ταλαντούχα συνεργεία, από τη Γερμανία και τη Σαουδική Αραβία, στην καρδιά της Ριάντ. Ελπίζω η ταινία να ρίξει φως στη χώρα μου και να μιλήσει για παγκόσμια θέματα όπως η ελπίδα και η επιμονή, με το οποία μπορούν να συνδεθούν όλοι οι πολιτισμοί».

Πρωταγωνιστούν οι: Reem Abdhllah, Waad Mohammed, Abdullrahman Al Gohani, Ahd, Sultan Al Assaf. Η ταινία προβάλλεται από τη Feelgood Entertainment.