Ταινίες της εβδομάδας (25/6/2020)

the-burnt-orange-heresy
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ο θρυλικός Mick Jagger των Rolling Stones επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη για μια ληστεία γεμάτη ίντριγκες και ανατροπές.

«Διαρρήκτης υψηλής τέχνης» (The Burnt Orange Heresy)
Ένας κριτικός τέχνης και μια γοητευτική Αμερικάνα ταξιδεύουν μαζί στην Λίμνη Κόμο για να συναντήσουν ένα συλλέκτη, ο οποίος θα τους αποκαλύψει πως είναι πελάτης του Τζερόμ Ντέμπνι, και θα τους αναθέσει μια όχι και τόσο εύκολη αποστολή. Στόχος τους είναι να κλέψουν έναν σπάνιο πίνακα ενός αινιγματικού καλλιτέχνη, όμως όλα ανατρέπονται λόγω της απληστίας και των φιλοδοξιών…
Σκηνοθεσία: Giuseppe Capotondi, Σενάριο: Scott B. Smith, Ερμηνεύουν: Elizabeth Debicki, Donald Sutherland, Claes Bang και Mick Jagger.

«Ρουά Ματ» (Fahim)
Ο οχτάχρονος χαρισματικός σκακιστής Φαχίμ αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του, το Μπαγκλαντές, για να φτάσει κατατρεγμένος μαζί με τον πατέρα του στο Παρίσι. Η αίτησή τους για άσυλο απορρίπτεται, και ως  λαθρομετανάστες πια, καταλήγουν άστεγοι και απελπισμένοι. Η τύχη τους χαμογελά όταν ο Φαχίμ γνωρίζει τον Σιλβάν (Ζεράρ Ντεπαρντιέ), έναν κορυφαίο Γάλλο προπονητή σκακιού, που τον εκπαιδεύει και του δίνει σκοπό στη ζωή. Οι αγώνες του πάνω στη σκακιέρα, αντανακλούν τις νίκες και τις συντριπτικές ήττες του στην πορεία για μια φυσιολογική ζωή. Ο Φαχίμ διακρίνεται σε τοπικά και εθνικά τουρνουά και τελικά, το 2012, κερδίζει τον τίτλο του Πρωταθλητή Σκακιού της Γαλλίας, σε ηλικίες κάτω των 12 ετών.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Pierre-François Martin-Laval, Ερμηνεύουν: Assad Ahmed, Gérard Depardieu, Mizanur Rahaman και Isabelle Nanty.

«Νεντ Κέλι: Ο Νο 1 Καταζητούμενος» (True History of the Kelly Gang)
Στις άγριες ερημιές της αποικιακής Αυστραλίας, όπου οι Αγγλοι διοικούν με σκληρότητα και βία και οι Ιρλανδοί υπομένουν, ο Νεντ Κέλι ανακαλύπτει ότι κατάγεται από μια γενιά Ιρλανδών ανταρτών, μια ασυμβίβαστη στρατιά ληστών που έμειναν στην ιστορία πίσω στην πατρίδα του για τον τρόμο που σκόρπιζαν στους Βρετανούς τους στην Ιρλανδία και για τα ρούχα που φορούσαν. Μεγαλωμένος από τον διαβόητο παράνομο Χάρι Πάουερ και εξαγριωμένος από την άδικη σύλληψη της μητέρας του, ο Κέλι στρατολογεί μια άγρια ομάδα μαχητών για να σχεδιάσει μια από τις πιο τολμηρές, αναρχικές επιθέσεις που η χώρα έχει δει ποτέ.
Σκηνοθεσία: Justin Kurzel, Σενάριο: Shaun Grant, Ερμηνεύουν: George MacKay, Essie Davis, Nicholas Hoult και Charlie Hunnam.

«Πουλιά στον αέρα» (Le dindon)
Στην αιώνια ρομαντική Πόλη του Φωτός, ο κατεργάρης κύριος Ποντινιάκ ερωτεύεται μια όμορφη νεαρή γυναίκα. Αυτό που δεν είχε προβλέψει είναι το ότι η γυναίκα αυτή δεν είναι άλλη από τη Βικτουάρ, δηλαδή η σύζυγος του στενού του φίλου, Βατλέν. Και ακόμη κι αν ο Βατλέν το πάρει καλά, η ίδια η Βικτουάρ αποδεικνύεται δύσκολη περίπτωση. Κι όλα αυτά πριν μπουν στο παιχνίδι ο Ρεντιόπ, επίσης ερωτευμένος με τη Βικτουάρ, και η Σούζι, παλιά σύντροφος του Βατλέν που μοιάζει να έχει επιστρέψει έτοιμη για όλα…. Το παιχνίδι, οι παρεξηγήσεις και οι ανατροπές μόλις ξεκίνησαν.
Σκηνοθεσία: Jalil Lespert, Σενάριο: Guillaume Gallienne, Jalil Lespert και Fadette Drouard, Ερμηνεύουν: Dany Boon, Guillaume Gallienne, Alice Pol και Ahmed Sylla.

«Γυναικεία υπόθεση» (Military Wives)
Με τους συζύγους τους να υπηρετούν στο Αφγανιστάν, μια ομάδα γυναικών σχηματίζει μια χορωδία για να στηρίξουν η μία την άλλη σε δύσκολες στιγμές και γρήγορα βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας αλλά και ενός παγκόσμιου κινήματος.
Σενάριο: Peter Cattaneo, Σενάριο: Rosanne Flynn και Rachel Tunnard, Ερμηνεύουν: Kristin Scott Thomas, Sharon Horgan, Emma Lowndes και Gaby French.

«Έκλειψη» (L’ eclisse)
«...Και στα μάτια της βασιλεύει το κενό». Μια νέα όμορφη γυναίκα συναντά έναν πολύ ζωντανό, επίσης νεαρό, άνδρα και τον ερωτεύεται. Ομως, η σχέση τους είναι καταδικασμένη να αποτύχει εξαιτίας της φύσης τους. Δύο μήνες μετά την έναρξη της σχέσης συμφωνούν σε ένα σταυροδρόμη να διακόψουν... Νέοι, ωραίοι και δυστυχείς.
Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni, Σενάριο: Michelangelo Antonioni και Tonino Guerra, Ερμηνεύουν: Monica Vitti, Alain Delon, Francisco Rabal και Lilla Brignone.

«Μετά τα μεσάνυχτα» (Don’t Look Now)
Η μικρή κόρη του αρχιτέκτονα Μπάξτερ πνίγεται παίζοντας στην λίμνη κοντά στο σπίτι τους, χωρίς αυτός ή η γυναίκα του να μπορέσουν να την σώσουν. Πολύ αργότερα όταν ο Μπάξτερ βρίσκεται σε δουλειά στην Βενετία, η γυναίκα του γνωρίζεται με μία τυφλή Αγγλίδα μέντιουμ, που την ενημερώνει ότι το νεκρό της κοριτσάκι προειδοποίησε για έναν θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει ο Μπάξτερ στην Βενετία. Πράγματι ο Μπάξτερ έχει ένα σχεδόν θανατηφόρο ατύχημα στην εκκλησία, που αναστηλώνει...
Σκηνοθεσία: Nicolas Roeg, Σενάριο: Allan Scott και Chris Bryant, Ερμηνεύουν: Julie Christie, Donald Sutherland, Hilary Mason και Clelia Matania.

«Έγκλημα κάτω από τον Ήλιο» (Evil Under The Sun)
Οι διακοπές έγιναν συνώνυμο του εγκλήματος… Ποιος στραγγάλισε τη νεαρή κακομαθημένη σούπερ σταρ του Μπρόντγουεη ενώ έκανε ηλιοθεραπεία σ΄ ένα απομονωμένο νησί της Μεσογείου; Όλοι οι ύποπτοι έχουν πολύ καλούς λόγους να επιθυμούν το θάνατό της, έχουν όμως και εξίσου ισχυρά άλλοθι. Για πρώτη φορά ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, φαίνεται ν΄ αδυνατεί να εξιχνιάσει το έγκλημα.
Σκηνοθεσία: Guy Hamilton, Σενάριο: Anthony Shaffer, Ερμηνεύουν: Peter Ustinov, James Mason, Maggie Smith και Nicholas Clay.

«Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα» (A Fish Called Wanda)
Μετά από μία θεαματική ληστεία κοσμημάτων, όπου όλα φαίνονται να έχουν πάει ρολόι, τα διαφορετικά σχέδια των μελών της συμμορίας για τη μοιρασιά έχουν απρόσμενα αποτελέσματα. Όταν η συμμορία καταδίδει τον αρχηγό της  στην αστυνομία, ο κορυφαίος Λονδρέζος συνήγορος Άρτσι Λιτς αναλαμβάνει να τον υπερασπιστεί. Όμως, πριν τη σύλληψή του, ο αρχηγός είχε προλάβει να κρύψει τα κλοπιμαία. Η ερωμένη του και συνεργός Γουάντα αποφασίζει να γοητεύσει τον Άρτσι με την ελπίδα ότι θα μάθει πού βρίσκονται τα κοσμήματα. Όταν εκείνος την ερωτεύεται διαταράσσεται ανεπανόρθωτα η ήσυχη και συντηρητική ζωή του ενώ ταυτόχρονα κινδυνεύει και η σωματική του ακεραιότητα, από τον παθολογικά ζηλιάρη και κρυφό εραστή της Γουάντα, Ότο που έχει επίσης λάβει μέρος στη ληστεία. Μέσα σε όλα αυτά ένα ψάρι με το όνομα… Γουάντα και ο φιλόζωος κάτοχός του και πέμπτο μέλος της συμμορίας, Κεν μετατρέπονται στο κλειδί της υπόθεσης.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Charles Crichton και John Cleese, Ερμηνεύουν: John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline και Michael Palin.