«Σινεμά»: Τι να δείτε και τι να αφήσετε

sinema
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Είδαμε τις ταινίες μας και κάνουμε προτάσεις για τον κινηματογράφο και τις πλατφόρμες streaming.

  • Μην χάσετε

Την «κοσμοπολίτικη και χειροποίητη» εμπειρία της καραντίνας
Μια πλήρη ανθολογία του εγκλεισμού με μικρού μήκους ταινίες φτιαγμένες από τη δημιουργική απελπισία της απομόνωσης και της πρωτόγνωρης υγειονομικής κατάστασης που ονομάζεται κορωνοϊός, μας παρουσιάσε το Netflix. Στο «Homemade» δημιουργοί από διάφορες γωνιές του πλανήτη μας λένε τις άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες τους σε ένα πρότζεκτ αρκετά κοντά στους «Χώρους», που μας σύστησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λίγο καιρό πριν.

Ξεχωρίζουν οι πονηρές διαθέσεις της βασίλισσας Ελισάβετ που φλερτάρει με τον πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη του Paolo Sorrentino, η ιστορία του Pablo Larraín από το Σαντιάγο που θα μπορούσε να έχει υπότιτλο «πρώτα θα σου βγει η ψυχή και μετά το χούι», οι απίστευτοι online διάλογοι ενός ζευγαριού που έχει την τύχη και την ατυχία να χωρίσει (;) εν μέσω καραντίνας στη Λισαβόνα της Rungano Nyoni, οι weird καταστάσεις της Maggie Gyllenhaal, οι πειραματισμοί του Antonio Campos με το είδος του θρίλερ, ο μοναδικός τρόπος που στρέφει την κάμερα προς τον ίδιο και την οικογένειά του ο Johnny Ma, η Kristen Stewart που προσεγγίζει το ψυχολογικό θρίλερ και μια έννοια του δυισμού η οποία βλέπουμε να ενδιαφέρει και τον Sebastian Schnipper, το σχεδόν μικρού μήκους μιούζικαλ του Sebastian Lelio και η αφήγηση της Cate Blanchett στην πιο συμβατική ταινία της Ana Lily Amirpour.

Δείτε εδώ τις ταινίες του «Χώροι #1»
Δείτε εδώ τις ταινίες του «Χώροι #2»
Δείτε εδώ τις ταινίες του «Χώροι #3»

Την δυαδικότητα του Bergman
Γυναίκες στα άκρα, ρόλοι και ζωές που εναλλάσσονται, ένα όνειρο και ένας εφιάλτης, μια κραυγή που δεν έχει ήχο και αντίλαλο. Η «Persona» του Ingmar Bergman βγαίνει ξανά στις κινηματογραφικές αίθουσες για να μας προβληματίσει. Πάντα κλασική και πάντα απλή στη δομή της, δύο γυναίκες που γίνονται ένα και χωρίζονται έπειτα ξανά. Μία μόνιμη κίνηση και εναλλαγή. «Νιώθω ότι στην  Persona, και αργότερα στην ταινία Κραυγές και ψίθυροι, έφτασα όσο πιο μακριά μπορούσα να φτάσω. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, δουλεύοντας σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, άγγιξα μυστικά που δεν περιγράφονται με τον λόγο αλλά μπορείς να τα ανακαλύψεις μόνο μέσα από τον κινηματογράφο» είχε δηλώσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

  • Απολαύστε με δική σας ευθύνη

Την Eurovision που δεν είχαμε φέτος
Ανέλπιστα ευχάριστη αλλά πάντα χωρίς ιδιαίτερο βάθος, η νέα κωμική ταινία του Netflix για τον αλλόκοτο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision καταφέρνει να ενσωματώσει εύστοχα ακριβώς αυτό το στοιχείο, και γι΄αυτό γίνεται αστεία και κόντρα στις προβλέψεις όχι ανυπόφορη. Η ταινία «Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga» του David Dobkin χρωστάει πολλά στους δύο κεντρικούς ήρωες της που υποδύονται οι Will Ferrell και Rachel McAdams, με τη δεύτερη να κλέβει λίγο παραπάνω την παράσταση με τα ξωτικά της και τον αφελή ρομαντισμό με τον οποίο κοιτάει το απαράδεκτο σε πολλούς τομείς ντουέτο της.

Δείτε εδώ τις «Ταινίες της εβδομάδας (2/7/2020)»

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ- [email protected]