Αποσύρεται η Halle Berry από ρόλο τρανς ατόμου

halle-berry Tinseltown
ΤΡΙΤΗ, 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

«Θέλω να είμαι σύμμαχος» τόνισε η χολιγουντιανή σταρ, ζητώντας παράλληλα συγνώμη από τους θαυμαστές της και την διεμφυλική κοινότητα.

Η Halle Berry αποφάσισε να αρνηθεί τελικά την δυνατότητα να παίξει τον ρόλο ενός διεμφυλικού άνδρα σε μια νέα ταινία, μετά από έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Αμερικανίδα ηθοποιός είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη της στο Instagram την περασμένη Παρασκευή (3 Ιουλίου) πως έκανε προετοιμασίες για έναν «μυστηριώδη» ρόλο.

«Είναι ένας χαρακτήρας όπου η γυναίκα είναι ένα διεμφυλικό άτομο, οπότε είναι γυναίκα που κάνει την μετάβαση σε άνδρα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Berry, συμπληρώνοντας πως λατρεύει τον χαρακτήρα και ότι ενδέχεται να αναλάβει τον ρόλο. Πολλοί αντέδρασαν στις δηλώσεις της Berry, κυρίως για τις εσφαλμένες αντιλήψεις της σχετικά με τα διεμφυλικά άτομα. Την Δευτέρα η ηθοποιός απολογήθηκε δημοσίως και ανακοίνωσε μέσω μιας ανάρτηση στο Twitter πως τελικά δεν θα συμμετάσχει στην ταινία.

«Ως μια cisgender γυναίκα, καταλαβαίνω τώρα πως δεν θα έπρεπε να αναλάβω αυτόν το ρόλο και πως η διεμφυλική κοινότητα θα έπρεπε αναμφίβολα να έχει την δυνατότητα να αφηγηθεί τις δικές τις ιστορίες» δήλωσε η Berry, συμπληρώνοντας πως θα χρησιμοποιεί την φωνή της για να προωθήσει την μεγαλύτερη εκπροσώπηση περιθωριοποιημένων ομάδων και ότι θέλει να είναι σύμμαχος της διεμφυλικής κοινότητας.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί σάλος με cisgender ηθοποιούς που αναλαμβάνουν διεμφυλικούς ρόλους, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Scarlett Johansson. Η Αμερικανίδα ηθοποιός είχε συμφωνήσει το 2018 να παίξει τον ρόλο ενός διεμφυλικού άνδρα στο «Rub & Tug», όμως αποσύρθηκε από την παραγωγή λίγο αργότερα μετά την κατακραυγή.

Το 2016 ασκήθηκε έντονη κριτική στον Eddie Redmayne, καθώς ενσάρκωσε έναν από τους πρώτους ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου στο «Κορίτσι από τη Δανία» που σκηνοθέτησε ο Tom Hooper. Παρά τις αντιδράσεις, ο Βρετανός ηθοποιός κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου χάρη στην ερμηνεία του.