Ξεκαλοκαιριάζουμε με ιταλικό σινεμά: πλήρης ταινιοθήκη διαθέσιμη online δωρεάν

viva-la-libertà
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Από τις 3 Ιουλίου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Σε τέσσερις ενότητες χωρίζεται το αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο του διαδικτυακού φεστιβάλ «Ιταλικό Διαδικτυακό Καλοκαίρι στην Ελλάδα» που διοργανώνουν, στο πλαίσιο του Προγράμματος Tempo Forte, η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος AIAL.

Πιο αναλυτικά, το αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

1. «Αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο Μικρού Μήκους»

Η ενότητα παρουσιάζει μία επιλογή από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα Ιταλών σκηνοθετών πραγματοποιημένα στην διάρκεια του περασμένου χρόνου στα είδη του δράματος, της επιστημονικής φαντασίας, του θρίλερ και των κινούμενων σχεδίων.

  • 1ο μέρος: 03/07/2020 – 17/09/2020 (Με τις ταινίες: Σε συνέντευξη με την Rossella, Το φαγκότο, Όταν πέρασε η φιλαρμονική, Μην κρατάτε πατημένο, Ανεμούριο)
  • 2ο μέρος: 31/07/2020 –  17/09/2020 (Με τις ταινίες: Lella, Η Veronica δεν ξέρει να καπνίζει, Ο άσπρος τοίχος, Borntwice, Amateur)

2. «Η Κωμωδία αλά Ιταλικά»- σε συνεργασία με την ΕΡΤ

14/7-29/7: Οκτώ αδημοσίευτες ταινίες, που δεν έχουν παρουσιαστεί  πριν ποτέ στην Ελλάδα, προβάλλονται με  πρωτότυπη ελληνική απόδοση υπότιτλων στην  ΕΡΤ2 (μόνο οι τέσσερις πρώτες ταινίες θα μεταδοθούν στην ΕΡΤ2 και κάθε Τρίτη, στις 11 το βράδυ) και την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΡΤ, ΕΡΤFLIX.

«Όποιος έχει το θάρρος να γελά, κυριαρχεί τον κόσμο»
Η Κωμωδία αλά Ιταλικά, που καθιέρωσε διεθνώς τον Ιταλικό κινηματογράφο περισσότερο απ’ όσο ο Νεορεαλισμός, είναι όρος σχεδόν «πρωθύστερος» γιατί επινοήθηκε μονάχα όταν αυτό το λατρεμένο κινηματογραφικό είδος όδευε πλέον προς το τέλος του. Και ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η κριτική κήρυξε επισήμως το θάνατό της, από το 2000 και μετά η Κωμωδία αλά Ιταλικά προσπαθεί σιγά σιγά να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της αλλάζοντας χαρακτηριστικά και ενσωματώνοντας τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα στο πλαίσιο νέων ζυμώσεων και του γενικότερου επαναπροσδιορισμού του Ιταλικού κινηματογράφου μακριά από τη σκέτη ψυχαγωγία, προς την κατεύθυνση μιας σύγχρονης ηθογραφίας και της κοινωνικής σάτιρας.

Οι οκτώ ταινίες της ενότητας είναι οι εξής: Il campione(Πρωταθλητής) του Λεονάρντο Ντ’Αγκοστίνι (2019),  Latin lover  (Ένας λατίνος εραστής) της Κριστίνα Κομεντσίνι (2015), Moglie e marito ( Οι σύζυγοι) του Σιμόνε Τζορντάνο (2017), Ma cosa ci dice il cervello (Κάντε στην μπάντα) του Ρικάρντο Μιλάνι (2019), Io sono Tempesta (Ονομάζομαι Τεμπέστα) του Ντανιέλε Λουκέτι (2019), Momenti di trascurabile felicità (Στιγμές ασήμαντης ευτυχίας) του Ντανιέλε Λουκέτι (2019), Bangla (Μπάνγκλα) του Phaim Bhuiygan (2019) και Ammore e malavita (Αγάπη και έγκλημα) του Mανέτι Μπρος (2017).

3. «Αφιέρωμα στον Φελίνι»

07/08- 17/09: Σκιαγράφηση της σχέσης του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι με το Φεντερίκο Φελίνι μέσα από τις ταινίες Γλυκιά Ζωή (07/08- 13/08) και 8 ½ (21/08- 27/08). Μεταξύ των δυο ανδρών είχε αναπτυχθεί μιαιδιαίτερη συνεννόηση χάρη στην οποία οι ταινίες τους έγιναν απόλυτα αριστουργήματα, και το αφιέρωμα έρχεται να μας αφηγηθεί την «ιστορία μιας φιλίας που γίνεται τέχνη».

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το Φεντερίκο Φελίνι

4. «Αφιέρωμα στον Τόνι Σερβίλλο»

14/08- 17/09: Πολλοί τον θεωρούν «τον σημαντικότερο εν ζωή Ιταλό ηθοποιό». Οι ταινίες της ενότητας, Ο γιατρός έχει τρεχάματα (28/08- 10/09), Ζήτω η ελευθερία (28/08- 10/09 και Οι Εξομολογήσεις (14/08- 27/08) θα μας δώσουν μια γεύση.

Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στις online προβολές παραχωρείται στον θεατή με την δωρεάν εγγραφή του στην ιστοσελίδα του Ιταλικού Ινστιτούτου (www.iicateneonline.gr), όπου υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για το φεστιβάλ και τις ταινίες του αφιερώματος.

Το φεστιβάλ, τέλος, περιλαμβάνει και άλλες δράσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν:

  • το Levante Jazz Festival, σε σύμπραξη με το Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης,
  • μια σειρά από Cooking Classes με τον Σεφ Μάρκο Σέρρα,
  • μια σειρά από διαδικτυακές εκθέσεις σε συνεργασία με το MAECI, τους Comites-Grecia και την Περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια