Ταινίες της εβδομάδας (16/7/2020)

the-personal-history-of-david-copperfield
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Ο Armando Iannucci παρουσιάζει μια εναλλακτική και χιουμοριστική εκδοχή του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ με ένα all-star καστ.

«Ο διαφορετικός κύριος Κόπερφιλντ» (The Personal History of David Copperfield)
Βασισμένη στο κλασσικό μυθιστόρημα του Καρόλου Ντίκενς η ταινία διηγείται την ιστορία του David ο οποίος  μένει ορφανός από πολύ νωρίς και παρά τις δυσκολίες κατορθώνει να γίνει συγγραφέας στην Βικτωριανή Αγγλία – η πασίγνωστη ιστορία του David Copperfield από την χιουμοριστική της πλευρά σε μία απολαυστική κωμωδία.
Σκηνοθεσία: Armando Iannucci, Σενάριο: Simon Blackwell και Armando Iannucci, Ερμηνεύουν: Dev Patel, Hugh Laurie, Tilda Swinton και Ben Whishaw.

«Παράθυρο στη θάλασσα» (Una ventana al mar)
Αντιμέτωπη με συνταρακτικά νέα σχετικά με την υγεία της, η Μαρία, μια πενηνταπεντάχρονη Ισπανίδα αποφασίζει να ταξιδέψει από το Μπιλμπάο στην Ελλάδα μαζί με τις πιο στενές της φίλες, παραβλέποντας τις συμβουλές του γιου της και των γιατρών. Μια παρορμητική απόφαση την οδηγεί στη Νίσυρο, ένα μικρό καταφύγιο ηρεμίας και γαλήνης, το οποίο αμέσως νιώθει σαν σπίτι της. Καθώς εξερευνά το όμορφο νησί και τους κρυμμένους θησαυρούς του, γνωρίζει τον Στέφανο και μαζί έναν απροσδόκητο έρωτα. Αυτό που μοιάζει ως μια σύντομη απόδραση από την πραγματικότητα γρήγορα θα μετατραπεί σε μια απροσδόκητη ευκαιρία στην ευτυχία, σε μια φωτεινή ιστορία μιας γυναίκας, η οποία τολμά να ζήσει στο τώρα με τους δικούς της όρους.
Σκηνοθεσία: Miguel Ángel Jiménez, Σενάριο: Luis Gamboa, Miguel Ángel Jiménez και Luis Moya, Ερμηνεύουν: Emma Suárez, Ακύλλας Καραζήσης, Κώστας Πέτρου και Gaizka Ugarte.

«Pari»
Η Παρί και ο ηλικιωμένος σύζυγός της φτάνουν από την Τεχεράνη στο αεροδρόμιο της Αθήνας για να συναντηθούν με τον γιο τους Μπάμπακ, φοιτητή στο Πολυτεχνείο αλλά ο τελευταίος δεν εμφανίζεται. Το ζευγάρι που δεν μιλάει ελληνικά, πηγαίνει στη διεύθυνση κατοικίας του γιου τους στα Εξάρχεια αλλά ο σπιτονοικοκύρης τους ενημερώνει ότι έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό αφήνοντας χρέη τα οποία αναλαμβάνει να πληρώσει ο ντροπιασμένος πατέρας του Μπάμπακ. Η προσπάθεια του ζευγαριού να εντοπίσει τον εξαφανισμένο φοιτητή στα φοιτητικά στέκια ή στα μέρη που συχνάζουν οι ιρανοί δεν αποφέρει καρπούς και τότε ακολουθούν άλλη τακτική.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Siamak Etemadi, Ερμηνεύουν: Melika Foroutan, Shahbaz Noshir, Σοφία Κόκκαλη και Αργύρης Πανταζάρας.

«Νέοι είστε και φαίνεσθε» (Les vieux fourneaux)
Ο Πιερό, ο Μιμίλ και ο Αντουάν, τρεις παιδικοί φίλοι, πλέον στα εβδομήντα τους, έχουν κατανοήσει πως τα γηρατειά είναι o μόνος τρόπος να αποφύγεις τον θάνατο. Και είναι αποφασισμένοι να διαβούν αυτό το κατώφλι με στιλ. Η επανένωσή τους με αφορμή την κηδεία της συζύγου του Αντουάν δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ... Όταν βρίσκει κατά τύχη ένα γράμμα, που τον φέρνει σε κατάσταση υστερίας, ο Αντουάν παίρνει τους δρόμους, χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση στους φίλους του. Ένα θεότρελο ταξίδι, με αφετηρία τη γενέτειρά του, στη νοτιοδυτική Γαλλία, και τελικό προορισμό την Τοσκάνη, στην Ιταλία, έχει μόλις ξεκινήσει.
Σκηνοθεσία: Christophe Duthuron, Σενάριο: Christophe Duthuron και Wilfrid Lupano, Ερμηνεύουν: Pierre Richard, Eddy Mitchell, Roland Giraud και Alice Pol.

«Ο γαμπρούλης μας» (Beaux-parents)
Η Κολίν και ο Αντρέ έχουν μια απόλυτα αρμονική σχέση με την κόρη τους Γκαράνς και τον γαμπρό τους, Χάρολντ. Όταν όμως η Γκαράνς χωρίζει με τον Χάρολντ, απαιτεί από τους γονείς της να μην τον ξαναδούν ποτέ. Τα πεθερικά δεν μπορούν να το δεχτούν αυτό: άλλωστε εκείνη τον άφησε, όχι αυτοί! Τώρα θα χρειαστεί να κάνουν διπλή ζωή, ώστε να συνεχίσουν να βλέπουν τον πολυαγαπημένο τους γαμπρούλη, κρύβοντας τον από την κόρη τους, η οποία δεν έχει σκοπό να τους αφήσει σε ησυχία...
Σκηνοθεσία: Héctor Cabello Reyes, Σενάριο: Bruno Bénabar και Héctor Cabello Reyes, Ερμηνεύουν: Josiane Balasko, Didier Bourdon, Bruno Bénabar και Charlie Bruneau.

«Όταν ανθίζει η νιότη» (Gli anni più belli)
Τρεις φίλοι και μία γυναίκα από το 1980 μέχρι σήμερα. Έρωτας, προδοσίες, ψευδαισθήσεις, απογοητεύσεις, αλλά και ελπίδα, καθώς περνάνε 40 χρόνια και η Ιταλία αλλάζει.
Σκηνοθεσία: Gabriele Muccino, Σενάριο: Gabriele Muccino και Paolo Costella, Ερμηνεύουν: Pierfrancesco Favino, Micaela Ramazzotti, Kim Rossi Stuart και Claudio Santamaria.

«Αλγέρι» (Algiers)
Αλγέρι: ο περίφημος ληστής Πεπέ λε Μόκο έχει το λημέρι του στους λαβύρινθους του Κάσμπαχ, και καταφέρνει να ξεφεύγει από την αστυνομία που τον καταζητεί για να τον βάλει στην φυλακή. Ο Γάλλος επιθεωρητής Ζανφιέρ τον έχει βάλει στο μάτι και συνεργάζεται με τον τοπικό επιθεωρητή Σλιμάν, ενώ είναι αποφασισμένος να τον συλλάβει οπωσδήποτε. Ο Πεπέ γνωρίζεται με την όμορφη Γαλλίδα τουρίστρια Γκαμπύ, η οποία περνάει τις διακοπές της στο Αλγέρι. Την ερωτεύεται και θέλει να την ακολουθήσει στο Παρίσι, αλλά η Αλγερινή ερωμένη του θα τον προδώσει στην αστυνομία.
Σκηνοθεσία: John Cromwell, Σενάριο: John Howard Lawson και James M. Cain, Ερμηνεύουν: Charles Boyer, Hedy Lamarr, Sigrid Gurie και Joseph Calleia.

«Το κυνήγι του κλέφτη» (To Catch a Thief)
Ο Αμερικανός Τζον Ρόμπι είναι ένας πρώην κλέφτης κοσμημάτων που ζει ήρεμα στη γαλλική ριβιέρα. Η ηρεμία του διακόπτεται όμως, όταν κάποιος ξεκινάει μια σειρά ληστειών κοσμημάτων χρησιμοποιώντας όλα τα κόλπα που χρησιμοποιούσε ο Τζον την περίοδο της δράσης του. Η αστυνομία του Μόντε Κάρλο υποπτεύεται τον Τζον κι εκείνος πρέπει να αποδείξει την αθωώτητά του ανακαλύπτοντας ο ίδιος την ταυτότητα του πραγματικού ενόχου. Ένα από τα μελλοντικά θύματα του ληστή είναι η ζάπλουτη Τζέσι Στίβενς που επισκέπτεται τη γαλλική ακτή με τη συνοδεία της κόρης της, Φράνσις, ψάχνοντας για τον κατάλληλο γαμπρό για εκείνην. Ο Τζον συναντάει τις δυο γυναίκες και ερωτεύεται την Φράνσις. Η ερωτική τους έλξη συνοδεύεται από την έκρηξη πυροτεχνημάτων, ενώ ο κλέφτης συνεχίζει να δρα ανενόχλητος.
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock, Σενάριο: John Michael Hayes, Ερμηνεύουν: Cary Grant, Grace Kelly, Jessie Royce Landis και John Williams.

«Οι δώδεκα ένορκοι» (12 Angry Men)
Ένα 18χρόνο αγόρι από την Ισπανία καταδικάζεται με θανατική ποινή σε ηλεκτρική καρέκλα για την δολοφονία του πατέρα του. Ο δικαστής καλεί τους δώδεκα ένορκους να αποσυρθούν για να βγάλουν την ετυμηγορία τους. Για να «εκτελεστεί» ο κατηγορούμενος θα πρέπει να συναινέσουν και οι 12. Στην αρχή της συνεδρίας δείχνουν ότι οι ένορκοι είναι πεπεισμένοι πως ο νεαρός είναι ένοχος. Καλούνται να ψηφίσουν. Όλοι ψηφίζουν ότι είναι ένοχος εκτός από έναν που διατηρεί αμφιβολίες και προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους ενόρκους ότι τα στοιχεία δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονται…
Σκηνοθεσία: Sidney Lumet, Σενάριο: Reginald Rose, Ερμηνεύουν: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam και John Fiedler.