Ταινίες της εβδομάδας (23/7/2020)

utøya-July-22
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Η συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης του Erik Poppe με θέμα την πολύνεκρη επίθεση στην Utoya το 2011 ξεχωρίζει από τις νέες κυκλοφορίες.

«22 Ιουλίου» (Utøya 22. juli)
Στις 22 Ιουλίου του 2011, πάνω από 500 παιδιά δέχτηκαν επίθεση στην κατασκήνωση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος σε ένα νησί έξω από το Όσλο από έναν ακροδεξιό, οπλισμένο με καραμπίνα τρομοκράτη. Νωρίτερα την ίδια μέρα, είχε βομβαρδίσει ένα κυβερνητικό κτίριο. Στη συνέχεια πήρε τον δρόμο για το νησί Utoya. Η δεκαοχτάχρονη Kaja και οι φίλοι της βρίσκονται στην κατασκήνωση και προσπαθούν να αφομοιώσουν την είδηση της βομβιστικής επίθεσης στο Όσλο. Ξαφνικά, ακούγονται πυροβολισμοί στο νησί. Η Kaja προσπαθεί να επιβιώσει. Λεπτό προς λεπτό.
Σκηνοθεσία: Erik Poppe, Σενάριο: Siv Rajendram Eliassen, Anna Bache-Wiig και Erik Poppe, Ερμηνεύουν: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad και Elli Rhiannon Müller Osbourne.

«Έλα όπως είσαι» (Come As You Are)
Ο Scotty είναι ένας τετραπληγικός νεαρός άνδρας, όχι ιδιαίτερα κοινωνικός και με διαρκώς ανεβασμένη… διάθεση. Οι μόνες γυναίκες στη ζωή του είναι η μητέρα του και η φυσικοθεραπεύτριά του. Για έναν 20χρονο παρθένο όμως, αυτό αποτελεί πρόβλημα, οπότε και αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι το Μόντρεαλ για να λύσει το πρόβλημά του. Μόνο που δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει μόνος του. Βρίσκει τους συνοδοιπόρους του στα πρόσωπα του Μο, ενός τυφλού φίλου του, και του Matt, ενός νεοφερμένου στο κέντρο αποκατάστασης. Ο Scotty τους πείθει να ξεκινήσουν ένα ταξίδι με ξεκάθαρο προορισμό, κρυφά από τους υπερπροστατευτικούς γονείς τους. Μένει μια πρακτική δυσκολία: ποιος θα οδηγήσει. Βρίσκουν τη λύση στο πρόσωπο της Sam, μιας νοσοκόμας που θα αναλάβει τον ρόλο της οδηγού και θα εξερευνήσει μαζί τους το τι σημαίνει να σε βλέπουν ως σεξουαλικό αντικείμενο.
Σκηνοθεσία: Richard Wong, Σενάριο: Erik Linthorst, Ερμηνεύουν: Grant Rosenmeyer, Hayden Szeto, Ravi Patel και Gabourey Sidibe.

«Ένα ντιβάνι στην Τυνησία» (Un divan à Tunis)
Μετά από χρόνια σπουδών στο Παρίσι, η ψυχαναλύτρια Selma επιστρέφει στην πατρίδα της την Τυνησία αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρό της και να ξεκινήσει το δικό της ιατρείο.
Σκηνοθεσία: Manele Labidi, Σενάριο: Maud Ameline και Manele Labidi, Ερμηνεύουν: Golshifteh Farahani, Majd Mastoura, Aïsha Ben Miled και Feryel Chammari.

«Οδός Μαλασάνια 32» (Malasaña 32)
Στα τέλη της δεκαετίας του '70, η οικογένεια Ολμέδο αγοράζει ένα παλιό διαμέρισμα στην Οδό Μαλασάνια 32, στη Μαδρίτη. Αφήνουν πίσω το χωριό τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην πόλη. Όμως υπάρχει κάτι που η οικογένεια Ολμέδο δεν γνωρίζει: στο διαμέρισμα που αγόρασαν, δεν είναι μόνοι...Κάτι τους απειλεί και θα χρειαστεί να αμυνθούν μέχρι τέλους, για να σώσουν τις ζωές τους.
Σκηνοθεσία: Albert Pintó, Σενάριο: Ramón Campos, Gema R. Neira, David Orea και Salvador S. Molina, Ερμηνεύουν: Begoña Vargas, Iván Marcos, Bea Segura και Sergio Castellanos.

«Το κλαμπ των χωρισμένων» (Divorce Club)
Μετά από πέντε χρόνια γάμου, ο Μπεν χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του όταν ανακαλύπτει οτι η πολυαγαπημένη σύζυγός του τον απατά και θέλει να πάρουν διαζύγιο. Ενώ όλοι οι φίλοι τους μοιάζουν να παίρνουν το μέρος της και να τον εγκαταλείπουν κι αυτοί, ο Μπεν συναντάει τον Πάτρικ, παλιό του φίλο από το πανεπιστήμιο που έχει επίσης χωρίσει πρόσφατα. Μαθαίνοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Μπεν, ο Πάτρικ τον προσκαλεί να μετακομίσει στο σπίτι του, μια πολυτελή μονοκατοικία με όλες τις ανέσεις. Αλλά οι δύο συγκάτοικοι σύντομα βρίσκουν κι άλλη παρέα: άλλους διαζευγμένους, χωρισμένους και εργένηδες που αναζητούν κι αυτοί καταφύγιο. Με το ένα πάρτι να διαδέχεται το άλλο, η βίλα μετατρέπεται σιγά-σιγά σε ένα VIP κλαμπ όπου όλοι μπορούν να ...βουτήξουν πίσω στην εργένικη ζωή: να αποδεχτούν το πώς έχουν τα πράγματα πια στη ζωή τους, να νιώσουν ελεύθεροι και να περάσουν καλά. Το κλαμπ έχει ένα ιερό μότο: όχι ζευγάρια, όχι μπελάδες. Εξάλλου, όπως λένε, «η κύρια αιτία για διαζύγιο είναι ο γάμος!». Όμως, όταν ο Μπεν συναντήσει την όμορφη Μαριόν, τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται…
Σκηνοθεσία: Michaël Youn, Σενάριο: Alexandre Coquelle, Cyrille Droux, David Gilcreast, Marie-Pierre Huster, Matthieu Le Naour, Michaël Youn και Claude Zidi Jr., Ερμηνεύουν: Arnaud Ducret, François-Xavier Demaison, Audrey Fleurot και Caroline Anglade.

«Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας» (Le charme discret de la bourgeoisie)
Στα πλούσια προάστια του Παρισιού, 6 μεγαλοαστοί, ανάμεσά τους ο πρέσβης μιας λατινοαμερικάνικης χώρας, βρίσκονται σε μια πολύ περίεργη κατάσταση: προσπαθούν να δειπνήσουν και να ολοκληρώσουν ένα γεύμα αλλά συνεχώς οι προσπάθειές τους αναστέλλονται από μια σειρά περίεργα, κωμικοτραγικά, άλλα αληθινά και άλλα φαντασιακά, γεγονότα, που παρεμβάλλονται στην πορεία. Έτσι, η παρέα των αστών φτάνει σε ένα εστιατόριο τη μέρα που έχει πεθάνει ο ιδιοκτήτης και το πτώμα του βρίσκεται στην κουζίνα, κάποια άλλη στιγμή νομίζουν ότι κάθονται σε εστιατόριο αλλά μια αυλαία που ανοίγει αποκαλύπτει ότι βρίσκονται σε μια σκηνή θεάτρου και έχουν γίνει δημόσιο θέαμα. Αλλού, βρίσκονται σε ένα καφέ που δεν έχει να τους σερβίρει τίποτα παρά μόνο νερό ενώ κάποια άλλη φορά, το δείπνο τους διακόπτει μια συμμορία που τους γαζώνει με σφαίρες κ.ο.κ. Τελικά, το δείπνο δεν πραγματοποιείται ποτέ. Η αστική τάξη μένει ανικανοποίητη.
Σκηνοθεσία: Luis Buñuel, Σενάριο: Luis Buñuel και Jean-Claude Carrière, Ερμηνεύουν: Fernando Rey, Delphine Seyrig, Paul Frankeur και Bulle Ogier.

«Ο μπάτσος» (Un flic)
Κατά την διάρκεια μιας ληστείας σε ένα υποκατάστημα τράπεζας θα σκοτωθεί ένας ταμίας και θα τραυματιστεί σοβαρά ένας από τους ληστές, ο Μαρκ. Οι συνεργοί του θα τον μεταφέρουν σε μια ιδιωτική κλινική για νοσηλεία. Ο αρχηγός τους ο Σιμόν είναι ιδιοκτήτης ενός νάιτ κλαμπ του Παρισιού. Ο Αστυνόμος Εντουάρ Κολμάν θα επισκεφτεί το κλαμπ σε μια προσπάθεια να βρει πληροφορίες για του ληστές και επίσης να δει και την όμορφη Κάθυ που εργάζεται στο κλαμπ. Το επόμενο σχέδιο του Σιμόν είναι η κλοπή μια μεγάλης ποσότητας ηρωίνης που θα μεταφερθεί με το τραίνο στο δρομολόγιο Παρίσι - Λισαβόνα από μια αντίπαλη συμμορία.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Jean-Pierre Melville, Ερμηνεύουν: Alain Delon, Richard Crenna, Catherine Deneuve και Riccardo Cucciolla.