Πέθανε η Olivia de Havilland, πρωταγωνίστρια του «Όσα παίρνει ο άνεμος»

olivia-de-havilland
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Η βραβευμένη με δύο Όσκαρ ηθοποιός «έφυγε» στα 104 από φυσικά αίτια στο Παρίσι, όπου ζούσε τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Olivia de Havilland, γνωστή για τους ρόλους της στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» και το «Ρομπέν των Δασών» με τον Errol Flynn, πέθανε στην ηλικία των 104 ετών. Η βραβευμένη με δύο Όσκαρ ηθοποιός πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι της στο Παρίσι, όπου ζούσε τα τελευταία 60 χρόνια, ανέφερε η εκπρόσωπος της Lisa Goldberg.

AP/Shutterstock / Thibault Camus

Γεννημένη στο Τόκιο την 1η Ιουλίου του 1916 από Βρετανούς γονείς και μεγαλωμένη στην Καλιφόρνια μετά τον χωρισμό τους, η de Havilland έκανε το ντεμπούτο της στην μεγάλη οθόνη στο «Όνειρο θερινής νυκτός» που γύρισαν οι William Dieterle και Max Reinhardt το 1935.

Η καριέρα της στον κινηματογράφο διήρκεσε πάνω από 50 χρόνια και εμφανίστηκε σε σχεδόν 50 ταινίες, ενώ τιμήθηκε με δύο Όσκαρ για τις ερμηνείες στα «Δώσ’ μου πίσω το παιδί μου» του Mitchell Leisen και «Η κληρονόμος» του William Wyler. Η de Havilland ήταν υποψήφια άλλες τρεις φορές, για τους ρόλους στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» όπου ενσάρκωσε την Melanie Hamilton Wilkes, καθώς και τα «Ας μην ξημερώσει ποτέ» και «Ο λάκκος με τα φίδια».

Στο ξεκίνημα της καριέρας της συνεργάστηκε αρκετές φορές με τον Flynn και εμφανίστηκε συνολικά σε οχτώ ταινίες μαζί του, όπως το «Η επέλασις της ελαφράς ταξιαρχίας» το 1935 και «Η επέλασις των δραγόνων» το 1941. Στην μικρή οθόνη ξεχώρισε στην ιστορική τηλεοπτική σειρά «Βόρειοι και Νότιοι» δίπλα στον Patrick Swayze.

Το 1943 η de Havilland έγραψε ιστορία όταν μήνυσε την Warner Brothers για να αποδεσμευτεί από το επταετές συμβόλαιο της που είχε λήξει. Εκείνη την εποχή κυριαρχούσε η αντίληψη πως η σύμβαση με έναν ηθοποιού πρέπει να μπει σε αναστολή όταν δεν εργάζεται πάνω σε μια παραγωγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα συμβόλαια πρακτικά είχαν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που αναφέρουν.

MGM/Kobal/Shutterstock

Το χολιγουντιανό στούντιο επιχείρησε να επεκτείνει το συμβόλαιο της που ήδη βρισκόταν σε αναστολή επειδή η de Havilland απέρριψε ορισμένους ρόλους και η ηθοποιός απάντησε με μήνυση. Τελικά τα δικαστήρια όχι μόνο την δικαίωσαν, αλλά ξεκαθάρισαν πως τα συμβόλαια των ηθοποιών έχουν συγκεκριμένη ημερολογιακή δέσμευση.

Η είδηση του θανάτου της ηθοποιού σκόρπισε θλίψη σε φίλους και συναδέλφους της, ενώ στο μήνυμα της, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών σχολίασε πως η de Havilland ήταν «ακρογωνιαίος λίθος της Χρυσής Εποχής του Χόλυγουντ και ένα ασύγκριτο ταλέντο».