ERTFLIX: 5 ταινίες που μας ταξιδεύουν

le-havre
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

… σε διάφορα μέση στο χάρτη συστήνοντάς μας ενδιαφέρουσες τοποθεσίες.

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει καταστήσει τα ταξίδια μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί εξέταση πολλών παραγόντων προτού κάποιος, πιο τολμηρός αλήθεια είναι, αποφασίσει να ταξιδέψει εκτός συνόρων, ωστόσο, δεν δύναται να μας στερήσει την ακόρεστη ανάγκη της ψυχής και των οφθαλμών μας για νέα μέρη και εμπειρίες.

Όσο όμως η πανδημία μας κρατάει στην Ελλάδα μας, τα μέρη της οποίας έχουμε βάλει όλοι σκοπό φέτος να ανακαλύψουμε κοιτώντας τη με άλλα μάτια και μάλλον εκτιμώντας τη λίγο παραπάνω, ικανοποιούμε την ανάγκη μας για ταξίδια αναψυχής μας online. Διαδικτυακά μπορεί να βρει κανείς online ξεναγήσεις από τα πιο διάσημα και πολυσύχναστα τουριστικά μέρη του κόσμου, οι οποίες όλο και πληθαίνουν. Υπάρχει, ωστόσο, και άλλος τρόπος να περάσουμε τα σύνορα.

Δείτε εδώ πέντε ιδέες για εξορμήσεις εμπνευσμένες από κινηματογραφικές ταινίες που έχουν γυριστεί με φόντο ελληνικά νερά.

Παρακολουθώντας για παράδειγμα την ταινία «Ma cosa ci dice il cervello» (Κάντε στην μπάντα) του Ρικάρντο Μιλάνι στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ που φέρει το όνομα ERTFLIX, μπορούσες να μεταφερθείς από τη Ρώμη στο Μαρακές, έπειτα πήγαινες πάλι πίσω στη Ρώμη για να πετάξεις στην πορεία για Μόσχα προτού προσγειωθείς τέλος στη Σεβίλλη. Ταξιδιωτικό φυτίλι με λίγα λόγια.

Να σημειωθεί ότι η ταινία, η προβολή της οποίας δεν είναι πλέον διαθέσιμη, προβλήθηκε στην ERTFLIX στο πλαίσιο του διαδικτυακού φεστιβάλ «Ιταλικό Διαδικτυακό Καλοκαίρι στην Ελλάδα», το οποίο συνεχίζει μέχρι τον Σεπτέμβριο το online αφιέρωμά του στον ιταλικό κινηματογράφο στην ιστοσελίδα του Ιταλικού Ινστιτούτου (www.iicateneonline.gr).

Ρίχνοντας μια ματιά στην ταινιοθήκη της ERTFLIX διαπιστώνεται ότι η πλατφόρμα προσφέρει και άλλες επιλογές για κινηματογραφικές πτήσεις.

Φύγαμε:

1. Το λιμάνι της Χάβρης (Le Havre)

Το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Γαλλίας, η Χάβρη, γίνεται ο καμβάς της ταινίας του Aki Kaurismäki ο οποίος έφυγε από το Φεστιβάλ των Καννών  το 2011 με τρία βραβεία για αυτή την ταινία (βραβείο FIPRESCI, βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής και βραβείο Palm Dog). Μελαγχολική, αισθητικά «αρτιμελής» και εντυπωσιακή ταινία που επιδεικνύει μέσα από την ιστορία της μια ατέλειωτη τρυφερότητα για τον άνθρωπο.  

Ο Μαρσέλ Μαρξ, ένας μποέμ τύπου που κάποτε φιλοδοξούσε να πιάσει την καλή ως συγγραφέας στο Παρίσι, έχει αυτοεξοριστεί στη Χάβρη. Πλέον μοιράζει την καθημερινότητά του ανάμεσα στο ταπεινό επάγγελμα του λούστρου, τις συχνές του επισκέψεις στο αγαπημένο του μπαρ και την φροντίδα της βαριά άρρωστης συζύγου του, Αρλετί. Ένα παιχνίδι της μοίρας, όμως, θα τον φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με έναν ανήλικο Αφρικανό λαθρομετανάστη, τον οποίο αναζητά η αστυνομία. Ο Μαρσέλ, βασισμένος στην έμφυτη αισιοδοξία που τον διακρίνει και στην ανθρωπιά του κοινωνικού του περίγυρου, αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να βρει το δρόμο του. Έσω και αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του.

Η ταινία είναι διαθέσιμη μέχρι 01/11/2020. Είναι επίσης διαθέσιμη στο Cinobo.

2. Πατέρας Aφέντης (Padre padrone/ Father and Master)

Κουβαλώντας το βάρος του Χρυσού Φοίνικα που κέρδισε στο Φεστιβάλ των Καννών το 1977, η ταινία πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διάκριση των Paolo και Vittorio Taviani οι οποίοι μας ταξιδεύουν με ένα ιδιαίτερο ποιητικό ρεαλισμό στη Σαρδηνία.

Πρόκειται για τη συγκλονιστική και βασσμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία ενηλικίωσης του Γκαβίνο Λέντα, ενός χωριατόπαιδου και γιου βοσκού από τη Σαρδηνία, που κατάφερε ν’ αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τη σκληρότητα, τη βαρβαρότητα, τη μιζέρια και την οπισθοδρομικότητα του πατέρα του και της κοινωνίας στην οποία μεγάλωσε και να γίνει διακεκριμένος επιστήμονας, καθηγητής Πανεπιστημίου στον τομέα της Γλωσσολογίας.

Η ταινία είναι διαθέσιμη μέχρι 22/10/2020

3.Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα (Manchester By The Sea)

Οσκαρική ταινία που μας μεταφέρει από τη Βοστώνη στο Μάντσεστερ και σε μια ιστορία ενός ανθρώπου που η μοναξιά του δεν χωρούσε σε γεωγραφικά σημεία. Η ταινία του Kenneth Lonergan δραματική και σε σημεία αστεία, μα πάνω από όλα είναι ανθρώπινη. Δύο άνθρωποι μεγαλώνουν μαζί φτιάχνοντας ένα καινούργιο παρόν, ένα καινούργιο χώρο.

Αποκομμένος από το μέρος που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε τις μοναδικές στιγμές της ευτυχίας του, ο Λι Τσάντλερ ζει μόνος του και εργάζεται ως επιστάτης πολυκατοικιών στη Βοστόνη. Ένα τηλεφώνημα θα διακόψει το σχεδόν άχρονο παρόν του, θα τον επαναφέρει στην πραγματικότητα και μαζί στη μικρή πόλη όπου γεννήθηκε, με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του αδελφού του. Συγκλονισμένος έρχεται σε δύσκολη θέση όταν μαθαίνει την επιθυμία του αδελφού του να αναλάβει την κηδεμονία του έφηβου ανιψιού του. Η επιστροφή του θα τον φέρει αντιμέτωπο με όλες τις ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος, και κυρίως με τον ίδιο του τον εαυτό.

Η ταινία είναι διαθέσιμη μέχρι 30/09/2020. Είναι επίσης διαθέσιμη στο Cinobo.

4. Ξεχασμένοι από την κοινωνία (Los Olvidados/The Young and the Damned)

Σκληρό σινεμά που συνδυάζει το νεορεαλισμό με τον σουρεαλισμό συστήνοντάς μας την Πόλη του Μεξικού. Με αυτή την ταινία ο  Luis Buñuel εγκανιάζει την μεξικάνική περίοδό του και αποσπά το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών του 1951. 

Στα υποβαθμισμένα προάστια της Πόλης του Μεξικό, μια ομάδα παιδιών, κάποια αρκετά και κάποια εντελώς εγκαταλελειμμένα από τις οικογένειές τους, ζουν κλέβοντας. Ο Πέδρο είναι ένα ενδεκάχρονο αγόρι, που ζει με τη μητέρα του. Αρχηγός της συμμορίας στην οποία ανήκει ο Πέδρο είναι ο Ελ Χάιβο, ένα μεγαλύτερο αγόρι που το έχει σκάσει από το αναμορφωτήριο. 

Η ταινία είναι διαθέσιμη μέχρι​ 21/10/2020

5. Δρόμοι και Πορτοκάλια (Roads and Oranges)

Η  Αλίκη Δανέζη-Knutsen μας στέλνει στην Κύπρο συστήνοντάς μας την ιστορία και τις πληγές της. 

Η Δάφνη, μια Κύπρια φοιτήτρια, εγκαταλείπει τις σπουδές της και επιστρέφει στη Λευκωσία. Η πόλη όπως και οι άνθρωποι δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει, αλλά δεν ενδιαφέρονται πια για το παρελθόν και δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για το μέλλον. Όμως μια είδηση στο ραδιόφωνο, σχετική με δύο αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής του 1974, οι οποίοι πιθανόν να ζουν στη νότια Τουρκία, αναπτερώνει την ελπίδα της να ξαναβρεί τον πατέρα της.

Η ταινία είναι διαθέσιμη μέχρι 19/08/2020