Κριτική ταινίας:«Prisoners»

kritiki-tainiasprisoners

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

H Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για το θρίλερ «Prisoners» του Denis Villeneuve, με πρωταγωνιστές τους Hugh Jackman και Jake Gyllenhaal.

«Prisoners»

O καναδός σκηνοθέτης Denis Villeneuve σηματοδοτεί την άφιξή του στο Χόλλυγουντ με ένα σκοτεινό και ατμοσφαιρικό θρίλερ. «Prisoners» λέγεται η νέα του ταινία και αναφέρεται στο αρκετά επίκαιρο ζήτημα της απαγωγής παιδιών.

Ο Villeneuve παρά το πέρασμά του στο Χόλλυγουντ δεν χάνει τον προσωπικό του χαρακτήρα στον τρόπο κινηματογράφησης αλλά, όπως και στο οικογενειακό δράμα «Μέσα από τις Φλόγες» (Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2011), δομεί αργά και βαθμιαία μια κατάσταση υποχθόνιου μυστηρίου με συνεχή αναπάντητα ερωτήματα που έχουν ως στόχο να κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τελευταίο λεπτό, εμπλέκοντάς τον συναισθηματικά.

Σε ένα προάστιο της Βοστώνης, δύο οικογένειες γιορτάζουν την Ημέρα των Ευχαριστιών. Οι γονείς βρίσκονται στα σαλόνι, τα παιδιά παίζουν. Προς το τέλος της ημέρας, τα παιδιά, δύο κοριτσάκια, εξαφανίζονται...

Ένα οικογενειακό δράμα αρχίζει, μια επιχείρηση ανεύρεσης των δύο μικρών παιδιών τόσο από τον πατέρα του ενός όσο και από έναν γκάνγκστερ. Η αφήγηση εστιάζει στους γονείς του ενός κοριτσιού, σκιαγραφώντας λεπτομερειακά τον τρόπο που βιώνουν την εξαφάνιση της κόρης τους. Η μάνα, μην αντέχοντας τον πόνο της απώλειας, βρίσκει καταφύγιο σε χάπια αγχολυτικά ενώ ο πατέρας αναλαμβάνει από μόνος του να βρει τους ενόχους και να αποδώσει δικαιοσύνη, καθώς θεωρεί ότι η αστυνομία δεν κάνει σωστά το έργο της.

Ο τίτλος «Prisoners» δηλώνει κυριολεκτικά τη βίαιη και αυθαίρετη κράτηση είτε των δύο παιδιών είτε ενός υπόπτου, καθυστερημένου νοητικά. Λαμβάνοντας δε υπόψη το σύνολο του έργου, θα λέγαμε ότι ο όρος «prisoners» έχει και μια μεταφορική χρήση αναφερόμενος στις καταστάσεις που βιώνουν τα πρόσωπα: το καθένα είναι δέσμιο των πεποιθήσεων, των συναισθημάτων και των στόχων του που του δίνουν ένα ρόλο από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει.

Η ταινία διαθέτει όλα τα κατηγορήματα ενός ψυχολογικού θρίλερ: μια απαγωγή, ένα μοναχικό και με έντονο ένστικτο γκάνγκστερ ο οποίος έχει ως στόχο «πάση θυσία» να φέρει εις πέρας την αποστολή του, μια καταρρακωμένη οικογένεια στα όρια του παροξυσμού και μια πραγματικότητα η οποία δίνεται αποσπασματικά και φειδωλά μέσα από ενδείξεις.

Οι μέρες περνούν, τα κορίτσια δεν εμφανίζονται και η αλήθεια δεν βγαίνει πεισματικά στο φως, «παίζοντας κρυφτό» πίσω από μισοτελειωμένες φράσεις ή ασύνδετα γεγονότα που δεν καταλήγουν σε καμιά λογική εξήγηση.

Μέσα από το καλά δουλεμένο σενάριο δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν τα πρόσωπα, να καταδειχθεί η ψυχολογία των χαρακτήρων και η διαφορετική οπτική γωνία με την οποία προσεγγίζουν ένα συγκεκριμένο γεγονός. Ο Hugh Jackman στο ρόλο του απεγνωσμένου πατέρα και ο Jake Gyllenhaal στο ρόλο του αστυνομικού αναδεικνύουν το ταλέντο τους συνθέτοντας ένα δίδυμο που αλληλεπιδρά άψογα και πειστικά κατά τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.

Ο Villeneuve με έναν ιδιαίτερο ρεαλισμό μάς βυθίζει σε μία ατμόσφαιρα καθηλωτική και αγχωτική, δίνοντάς μας μια «γεύση» από το δράμα που βιώνουν οι γονείς των εξαφανισθέντων παιδιών. Εμπνεόμενος πάντα από αληθινά γεγονότα (για το «Μέσα από τις Φλόγες» εμπνεύστηκε από τον πόλεμο του Λιβάνου και για το «Polytechnique» από ένα φονικό που έγινε σε ένα λύκειο), το σύγχρονο φαινόμενο της απαγωγής παιδιών τού δίνει το έναυσμα να κάνει άλλη μια ταινία δραματική όπου η βία και η τραγικότητα των ανθρώπων εκτίθενται επιδεικτικά.

Παίζουν: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Paul Dano, Terrence Howard, Melissa Leo, Maria Bello, Dylan Minnette. Η ταινία προβάλλεται από την Odeon.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ