Βρέθηκε σπάνια ταινία της Universal μετά από σχεδόν 100 χρόνια

the-first-degree
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα γίνει κινηματογραφική προβολή του «The First Degree» που είχε κυκλοφορήσει αρχικά το 1923.

Μια σπάνια ασπρόμαυρη βουβή ταινία της Universal Pictures, το «The First Degree» με τους Frank Mayo, Philo McCullough και Sylvia Breamer που κυκλοφόρησε το 1923, βρέθηκε ξεχασμένη σε ένα κουτί μέσα μια ντουλάπα. Χάρη στο Chicago Film Archives, έχει δημιουργηθεί ένα ψηφιακό αντίγραφο και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα γίνει διαθέσιμη το ευρύ κοινό.

Η ταινία που σκηνοθέτησε ο Edward Sedgwick, γνωστός για την συνεργασία του με τον Buster Keaton στο «The Cameraman» το 1928, αφηγείται την ιστορία ενός βοσκού που κρατά ένα μυστικό από τους συντοπίτες του. Η ταινία είχε κυκλοφορήσει αρχικά στις 5 Φεβρουαρίου 1923 και σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής είχε αποσπάσει θετικές κριτικές.

Σε δηλώσεις της στην Chicago Tribune η διευθύντρια μεταφορών ταινιών του CFA Olivia Babble σχολίασε πως ήταν «εκπληκτικό» που διασώθηκε η ταινία, καθώς το φιλμ είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο και οι πέντε μπομπίνες βρέθηκαν σε ένα κουτί μέσα σε μια ντουλάπα και ήταν «πάρα πολύ κοντά» σε έναν θερμοσίφωνα.

Το κουτί με τις πέντε μπομπίνες της ταινίας ανακάλυψαν το 2006 ο σκηνοθέτης Stephen Parry και η τότε αρχειοφύλακας του CFA, Carolyn Faber, στο πλαίσιο επίσκεψης τους στην Πεόρια του Ιλινόις για να εξετάσουν μια συλλογή. Το περιεχόμενο του κουτιού όμως δεν εξετάστηκε μέχρι που μεταφέρθηκε στα κεντρικά γραφεία του CFA στο Σικάγο, τον Ιούνιο του 2020.

Shutterstock

Η Babble εξήγησε πως ο οργανισμός συχνά έχει μεγάλο απόθεμα ταινιών που επεξεργάζεται και αρχειοθετεί, όμως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βρήκαν τον χρόνο να εστιάσουν περισσότερο στα έργα της συλλογής τους.