Ξανά στα σινεμά το «Inception» του ταλαντούχου κύριου Nolan

inception
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Μία εμβληματική, για πολλούς mindfucking, ιστορία του Christopher Nolan επιστρέφει σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως το «Inception» πρόκειται για μια εντυπωσιακή, ασυνήθιστη και απαιτητική ταινία που συνδυάζει χαρακτηριστικά mainstream και arthouse σινεμά ενώ απαιτεί ένα θεατή εντελώς παρών. Αποτελεί την έβδομη ταινία του σκηνοθέτη, τεράστια εμπορική επιτυχία και μάλλον έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε ταινία- σταθμός στις κινηματογραφικές αναλύσεις. Είναι προσεγμένη, όπως όλες οι δουλειές του Nolan καθώς τις περισσότερες τις προετοιμάζει χρόνια ολόκληρα προτού ξεκινήσει την υλοποίησή τους. Το «Inception», για παράδειγμα, το επώαζε κοντά δέκα χρόνια στο μυαλό του.

Ο Nolan είναι όμως επίκαιρος για ένα ακόμα λόγο που ακούσει στο όνομα «Tenet». Η τελευταία ταινία του σκηνοθέτη ήταν προγραμματισμένη να βγει το καλοκαίρι στις αίθουσες. Μάλιστα ήταν από τις λίγες ταινίες που δεν αναβλήθηκε για ένα χρόνο η πρεμιέρα της λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Η πανδημία, ωστόσο, δυσκόλεψε αρκετά τη διανομή της με αποτέλεσμα η πρεμιέρα της ταινίας να αναβληθεί ξανά και ξανά.

Τα τελευταία νέα θέλουν το «Tenet», όπου πρωταγωνιστούν οι John David Washington και Robert Pattinson, να βγαίνει με εντελώς ανατρεπτικό προγραμματισμό πρώτα στον υπόλοιπο κόσμο και μετά στις ΗΠΑ. Έτσι κορωνοϊού επιτρέποντος, η ταινία θα κάνει πρεμιέρα σε 70 διεθνείς αγορές στις 26 Αυγούστου, στην Ελλάδα βγαίνει στις 27 Αυγούστου και στις ΗΠΑ στις 3 Σεπτεμβρίου- με την ελπίδα να έχει τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία στις αμερικανικές πολιτείες που αντιμετωπίζουν έξαρση του ιού.

Θα σώσει αυτή η ταινία το σινεμά; Αυτός είναι ο τίτλος θέματος στο BBC στο οποίο ο Nicholas Barber που το υπογράφει υποστηρίζει πως όπως οι ήρωες των ταινιών του Nolan συχνά ανακαλύπτουν πως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένουμε, το ίδιο συμβαίνει και με την πραγματικότητα. Ή το στούντιο της Warner που βλέπει τα αμερικανικά σινεμά κλειστά ενώ για να είναι κερδοφόρα η συγκεκριμένη ταινία απαιτεί ευρύ κοινό- σύμφωνα μάλιστα με το Hollywood Reporter ο σκηνοθέτης ήταν αυτός που πίεσε να μην αναβληθεί η πρεμιέρα αλλά να βγει στις αίθουσες το καλοκαίρι αποσπώντας τον τίτλο της πρώτης ταινίας που κέρδισε ξανά  κοινό εν μέσω κορωνοϊού επιστρέφοντας τους λάτρεις του κινηματογράφου εκεί που ανήκουν, στις αίθουσες.

Με τον Nolan να βρίσκεται στην επικαιρότητα για διάφορους λόγους, εμείς ανακαλούμε τις καλύτερες ταινίες του ιεραρχημένες με βάση την βαθμολογία τους στο Imdb.

  • Insomnia  7,2
  • Η παρακολούθηση  7,5
  •  Δουνκέρκη  7,9
  • Batman Begins   8,2
  • The Dark Knight Rises  8,4
  • Memento  8,4
  • The Prestige  8,5
  • Interstellar 8,6
  • Inception 8,8
  • The Dark Knight  9