Πέθανε ο συνδημιουργός του Scooby-Doo

scooby-doo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Ο Joe Ruby, «πατέρας» των Freddie, Velma, Daphne, Shaggy και Scooby, έφυγε στην ηλικία των 87 ετών.

Ο animator και συγγραφέας Joe Ruby, ο οποίος βοήθησε στην δημιουργία του Scooby-Doo, πέθανε στην ηλικία των 87 ετών από φυσικά αίτια. Την είδηση του θανάτου του σπουδαίου Αμερικάνου δημιουργού επιβεβαίωσε ο εγγονός του, Benjamin Ruby. Σε δηλώσεις του στο Variety, ο Ruby σημείωσε πως ο παππούς του είχε απεριόριστη αγάπη για την μικρή οθόνη και «δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει και να δημιουργεί, ακόμα και όταν μεγάλωσε».

«Ο Joe Ruby έκανε τα πρωινά του Σαββάτου ιδιαίτερα για τόσα πολλά παιδιά, συμπεριλαμβανομένου κι εμένα. Ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς δημιουργούς στην βιομηχανία μας που μας δώρισε ορισμένους από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες και ήταν να τον στο στούντιο μας» σχολίασε ο πρόεδρος των Warner Brothers Animation και Blue Ribbon Content, Sam Register.

Μετά την θητεία του ως χειριστής σόναρ στον πόλεμο της Κορέας, ο Ruby έκανε τα πρώτα του βήμα ως animator στην Walt Disney Productions και στην συνέχεια εργάστηκε στην Hanna-Barbera, το «σπίτι» των Flintstones, Jetsons, Yogi Bear και Smurfs. Εκεί, με τον σεναριογράφο Ken Spears, δημιούργησε τον Scooby-Doo και την παρέα του το 1969 για λογαριασμό της Hanna-Barbera, ενώ ακολούθησαν οι σειρές «Dynomutt», «Dog Wonder» και «Jabberjaw».

Το 1977 οι δύο συνεργάτες έφυγαν από την Hanna-Barbera για σχηματίσουν μια ανταγωνιστική εταιρεία παραγωγής animation, την Ruby-Spears Productions και μεταξύ άλλων δημιούργησαν τις σειρές «Alvin and the Chipmunks», «Superman», «Mister T» και «Thundarr the Barbarian». Το 1981 όμως η Taft Entertainment, μητρική εταιρεία της Hanna Barbera, απέκτησε την Ruby-Spears, ενώ αργότερα ο κατάλογος της πέρασε στα χέρια της Turner Broadcasting.

Ο στόχος των Ruby και Spears με τον Scooby-Doo ήταν να δημιουργήσουν μια πιο ανάλαφρη σειρά, καθώς ορισμένες άλλες animated σειρές της Hanna-Barbera είχαν θεωρηθεί υπερβολικά βίαιες για την εποχή. Αρχικά οι δύο δημιουργοί είχαν οραματιστεί τους πρωταγωνιστές της σειράς ως μέλη ενός rock συγκροτήματος, προτού κατασταλάξουν στην ιδέα μιας παρέας φίλων που διερευνά μυστήρια.

Η σειρά προβλήθηκε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου CBS για επτά χρόνια σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, ενώ ακολούθησαν πολλά reboot, τόσο στην μικρή όσο και στην μεγάλη οθόνη. Στην πιο πρόσφατη κινηματογραφική του περιπέτεια του τετράποδου ήρωα με τίτλο «Scoob» πρωταγωνιστούν οι Zac Efron και Amanda Seyfried, ενώ ο Frank Welker (ο οποίος ενσάρκωσε τον Freddy στην original animated σειρά) δάνεισε την φωνή του στον Scooby-Doo.