«Away»: Η Hilary Swank ως πρώτη «μάνα του διαστήματος»

away
ΤΡΙΤΗ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός αντιμετωπίζει μεγάλα οικογενειακά διλήμματα στην νέα δραματική σειρά επιστημονικής φαντασίας.

Βρισκόμαστε στο όχι τόσο μακρινό μέλλον, λίγο πριν την έναρξη της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Άρη. Λίγο πριν αναχωρήσετε από την Σελήνη με το υπερσύγχρονο διαστημόπλοιο, μαθαίνετε για μια σοβαρή οικογενειακή έκτακτη ανάγκη πίσω στην Γη και μπροστά σας έχετε ένα δίλημμα: επιστρέφετε σπίτι ή συνεχίζετε ακάθεκτοι για τον «Κόκκινο πλανήτη»;

Αυτή η ακραία εκδοχή του τεράστιου διλήμματος «οικογένεια ή δουλειά» έρχεται να διαχειριστεί η Emma Green, ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει η Hilary Swank στην νέα δραματική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Away» του Netflix. Έχοντας τον ρόλο του κυβερνήτη της ιστορικής διαστημικής αποστολής και τα βλέμματα της υφηλίου στραμμένα πάνω της, η Green αφήνει πίσω της ένα σύζυγο και μια έφηβη κόρη που την χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Netflix / Diyah Pera

Για να μπορέσει να απαντήσει σε αυτό το βασανιστικό δίλημμα και να μπει στην ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα της, η βραβευμένη με δύο Όσκαρ ηθοποιός δεν χρειάστηκε να ταξιδέψει μακριά, καθώς είχε ήδη αντίστοιχες εμπειρίες.

«Κάνω το ταξίδι της ζωής μου, σωστά; Ακολουθώ το όνειρο μου και είμαι ηθοποιός και προφανώς το απολαμβάνω. Ο πατέρας μου όμως χρειάζεται μεταμόσχευση πνεύμονα. Οπότε τότε πήρα ένα χρόνο άδεια – γιατί υποτίθεται χρειάζεται ένας χρόνος για να διαπιστωθεί εάν το όργανο κάνει ή όχι – και γρήγορα έγινε δύο χρόνια και μετά τρία. Ξέρετε, ήμουν ευλογημένη που μπόρεσα να πάρω άδεια, να σταθώ δίπλα του για να τον βοηθήσω να ξεπεράσει το πιο δύσκολο πρόβλημα που πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσει στην ζωή του. Δεν τέθηκε καν ερώτημα. Προφανώς αυτό θα κάνω» δήλωσε η Swank στο BBC.

Netflix / Diyah Pera

Ο πατέρας της Swank υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση το 2015 και πλέον έχει βελτιωθεί αρκετά η υγεία του, οπότε η ίδια επέστρεψε ξανά στην ηθοποιία. Τα γυρίσματα του «Away» στο Τορόντο κράτησαν έξι μήνες και η ηθοποιός είχε πλάι της τον σύζυγο της και τα σκυλιά τους. «Είμαστε σαν ένας περιφερόμενος θίασος. Οι συνθήκες μου δεν είναι ίδιες με του υπόλοιπου κόσμου που έχει παιδιά» εξήγησε η Swank.

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική φαντασία έχει κάνει μια δυναμική επιστροφή στην μικρή και μεγάλη οθόνη, με σύγχρονες ταινίες όπως τα «Interstellar», «Ad Astra», «Ο πρώτος άνθρωπος» και «High Life» να παρουσιάζουν μια νέα γενιά ηρώων του διαστήματος με πατρικά ένστικτα. Το «Away» όμως έρχεται να πειράξει λίγο την φόρμουλα και φιλοδοξεί να παρουσιάσει τους «μητρικούς» προβληματισμούς που εμπεριέχει η εξερεύνηση του διαστήματος.

Ήδη έχουν προηγηθεί το «Proxima», όπου η Eva Green παίζει έναν αντίστοιχο ρόλο μιας μητέρας που εκπαιδεύεται για ένα ταξίδι στον Άρη και το «For All Mankind» τουApple TV+ που παρουσιάζει μια εναλλακτική ιστορία όπου οι Ρώσοι κατάφεραν να πατήσουν πρώτοι στο φεγγάρι στέλνοντας μια γυναίκα κοσμοναύτη. Κοινός παρονομαστής των γυναικών που ταξιδεύουν στα άστρα είναι οι ενοχές για τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους ως μητέρες. Όπως αναφέρει η Swank στην συνέντευξη της, δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες.

Netflix

«Υπήρχε μια νεαρή γυναίκα από ένα γυναικείο περιοδικό που μου είπε πως όταν είδε τον πιλότο [του «Away»] και την απόφαση που πήρε ο χαρακτήρας μου, δεν μπορούσε να το πιστέψει. Είχε μείνει άναυδη. Ήταν σχεδόν οργισμένη. Τότε ηρέμισε και μου είπε πως συνειδητοποίησε πως δεν θα είχε σκεφτεί έτσι εάν ο χαρακτήρας μου ήταν άνδρας» ανέφερε η Swank.

«Ήταν λοιπόν μια τόσο διαφωτιστική στιγμή για εκείνη, που τα στερεότυπα για το φύλο, τη φυλή ή οτιδήποτε άλλο την έκανε να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Αλλά στη συνέχεια την έκανε να το αμφισβητήσει. Αυτό μου αρέσει με αυτή τη σειρά» συμπλήρωσε η ηθοποιός.