Mια «Οικογενειακή υπόθεση» που θριάμβευσε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου

mia-oikogeneiaki-upothesi-pou-thriambeuse-sto-festibal-tou-berolinou

ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ο Κάλιν Πίτερ Νέτζερ με αυτό το οικογενειακό δράμα του θριάμβευσε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου (Χρυσή Άρκτος Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο FIPRESCI) και προσέλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον για τους σύγχρονους κινηματογραφιστές της Ρουμανίας.

«Οικογενειακή υπόθεση»

Στην ταινία, κεντρική ηρωίδα είναι η 60χρονη Κορνήλια, η οποία παρακολουθεί το γιο της, Μπάρμπου, να προσπαθεί με όλο του το είναι να απογαλακτιστεί. Έχει μετακομίσει, απέκτησε το δικό του αυτοκίνητο, έχει μια κοπέλα που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της, και το πιο ανησυχητικό απ’ όλα, αποφεύγει τη μητέρα του.

Όταν ο Μπάρμπου θα εμπλακεί σε ένα τραγικό δυστύχημα, η μητέρα του ενστικτωδώς θα χρησιμοποιήσει όλες τις τις ικανότητες, τις γνωριμίες και τα χρήματα της για να τον σώσει από την καταδίκη του. Περιμένει να γίνει ξανά το εξαρτημένο παιδί που ήταν. Δεδομένης της κατάστασης του, δεν είναι δύσκολο να γίνει, αλλά υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή που χωρίζει τη μητρική αγάπη από την ιδιοτελή χειραγώγηση. Θα μπορέσει να τον αφήσει να ξεδιπλωθεί από την εμβρυική του στάση;

Αναφερόμενος στην ταινία του ο Κάλιν Πίτερ Νέτζερ σημειώνει: «Η Οικογενειακή Υπόθεση είναι μια ταινία, για τη παθολογική σχέση μητέρας-γιου, για τη στάση του παιδιού απέναντι στους γονείς και το αντίστροφο, για γονείς που χάνουν τα παιδιά τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μια ταινία εξαρτημένη από την κάμερα, που προσπαθεί να μεταδώσει ανθρώπινες καταστάσεις, συναισθήματα, συγκρούσεις, σπαρακτικά ξεσπάσματα, σχεδόν με την αυθεντικότητα ενός ντοκιμαντέρ. Οι χαρακτήρες αναλύονται, με σκοπό ο θεατής να κατανοήσει ή και να νιώσει συμπάθεια για τη φοβισμένη αυτή οικογένεια». Πρωταγωνιστούν οι: Λουμίνια Γκεοργκίου, Μπόγκνταν Ντουμιτρας, Ίλινκα Γκοϊα, Νάτα Α Ρααμπ, Φλορίν Ζαμφιρέσκου. Η ταινία προβάλλεται από τις Seven Films/Spentzos Film.