Τζιμ Τζάρμους: πρεμιέρα για τα ερωτευμένα βαμπίρ του στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

tzim-tzarmous-premiera-gia-ta-eroteumena-bampir-tou-sto-54o-festibal-thessalonikis

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ο Τζιμ Τζάρμους, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, θα παραστεί στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πρεμιέρα του βαμπιρικού έπους του «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» που θα ανοίξει την αυλαία της φετινής διοργάνωσης (1η Νοεμβρίου, στο Ολύμπιον).

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα του ανήσυχου αμερικανού δημιουργού, ο οποίος έχει κερδίσει την αγάπη του σινεφίλ κοινού με ταινίες όπως για παράδειγμα, «Στην παγίδα του νόμου», «Ο νεκρός», «Καφές και τσιγάρα», «Τσακισμένα λουλούδια» κ.α.

Ο Τζιμ Τζάρμους στη νέα του ταινία αντλεί έμπνευση από τον βαμπιρικό μύθο τον οποίο προσαρμόζει στην ιδιαίτερη κινηματογραφική του γραφή.

Στην ταινία «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» δύο σοφιστικέ βρικόλακες, η Ιβ και ο Άνταμ, τους υποδύονται οι Τίλντα Σουίντον και Τομ Χίντλεστον, περιπλανώνται ανά τους αιώνες στο περιθώριο της κοινωνίας, σε έναν κόσμο που πλέον τους προκαλεί μόνο σύγχυση.

Η ταινία, η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, λειτουργεί ως μια αλληγορία για τη συντροφικότητα, την τέχνη και την κατάσταση της ανθρωπότητας. Ο Τζάρμους χρησιμοποιεί ως όχημα δύο ψυχές που δεν ανήκουν σε αυτό τον κόσμο για να μιλήσει για αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν «παντοτινή αγάπη».

Αναφερόμενος στους ήρωες της νέας του δουλειάς, ο Τζιμ Τζάρμους, έχει δηλώσει: «Στην ταινία τα βαμπίρ είναι μια δυνατή μεταφορά. Ένα όχημα για να αναπτύξω τις βαθύτερες προθέσεις της ιστορίας. Είναι μια ερωτική ιστορία, αλλά και η ιστορία δυο ξεχωριστών τύπων του περιθωρίου, οι οποίοι, δεδομένων των ασυνήθιστων συνθηκών, έχουν μια ιδιαίτερα διευρυμένη άποψη για την ανθρώπινη ιστορία. Τόσο για τα απίστευτα κατορθώματα της, όσο και για τις βάρβαρες αποτυχίες της. Ο Adam και η Eve είναι και οι ίδιοι μεταφορές της σύγχρονης ανθρώπινης κατάστασης. Είναι εύθραυστοι και επαπειλούμενοι, ευάλωτοι στις δυνάμεις της φύσης και στις κοντόφθαλμες τακτικές αυτών που έχουν την εξουσία».

Πληροφορίες: 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1-10 Νοεμβρίου), ταινία έναρξης: «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί».