«Σινεμά»: Τρεις ταινίες που πρέπει να δείτε μέσα στην εβδομάδα

o-prodotis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Είδαμε τις ταινίες μας και κάνουμε προτάσεις για τον κινηματογράφο και τις πλατφόρμες streaming.

Ο Προδότης
Η πιο σημαντική δίκη κατά της μαφίας της Σικελίας έρχεται να πει την ιστορία της Κόζα Νόστρα στη μεγάλη οθόνη. Και ευτυχώς αυτή την ιστορία αναλαμβάνει να την πει ο Μάρκο Μπελόκιο, μιας και το είδος είναι αλήθεια πως έχει αρχίσει να κουράζει. Η ταινία όμως δεν επικεντρώνεται μονάχα στη δίκη Μάξι, όπως έμεινε γνωστή η δίκη που επιβεβαίωσε δικαστικώς την Κόζα Νόστρα έπειτα από τις καταθέσεις μεγάλων κεφαλιών της οργάνωσης. Εστιάζει στον καταπληκτικό  Πιερφρανσέσκο Φαβίνο ο οποίος υποδύεται τον Τομάζο Μπουσκέτα, ένα από τους πληροφοριοδότες. Μέσα από αρκετά flashback βλέπουμε τον ήρωα να αποφασίζει να συνεργαστεί με τις αστυνομικές αρχές, βλέπουμε πώς αλλάζει η ζωή του, βλέπουμε φυσικά τη δίκη, και κυρίως βλέπουμε το αιχμηρό πολιτικό σχόλιο του σκηνοθέτη που ειδικά σε κάποιες μικρές σκηνές έχει τρελή έμπνευση. Αν είχε και λίγη αυτοσυγκράτηση μειώνοντας κάπως τη διάρκεια δεν θα κούραζε τόσο η ταινία και θα αναδείκνυε καλύτερα την εξαιρετική της ποιότητα.

Η ταινία προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος
Δεν μπορούμε να ζήσουμε στο παρόν για αυτό ακριβώς επινοήσαμε την ελπίδα, λέει η ηρωίδα της ταινίας. Και λέει, και λέει. Κυρίως λέει ότι θέλει να βάλει ένα τέλος στη σχέση της με τον Τζέικ, με τον οποίο είναι μαζί έξι ή επτά εβδομάδες. Η τελευταία ταινία του Τσάρλι Κάουφμαν αποτελεί ένα υπαρξιακό παιχνίδι, μια κραυγή απελπισίας και παράλληλα ένας φωτεινός δρόμος για την ύπαρξη ως κίνηση, και ίσως και εξέλιξη. Το μόνο που χρειάζεται η ταινία είναι να είσαι έτοιμος ως θεατής για να την δεις, για να σε τυλίξει στην αμηχανία και το περίπλοκο της ύπαρξης, της ταυτότητας, του χρόνου.

Η ταινία προβάλλεται στο Netflix.

Οι Εξομολογήσεις
Μια συνάντηση των G8 πραγματοποιείται σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη γερμανική ακτή. Οι πιο ισχυροί του κόσμου συζητούν για να θεσπίσουν σημαντικές διατάξεις που θα επηρεάσουν βαθιά την παγκόσμια οικονομία. Αυτή είναι η ιστορία με την οποία κλείνει το μίνι αφιέρωμα σε ένα από τους σημαντικότερους Ιταλούς ηθοποιούς. Ο Τόνι Σερβίλλο έχει συνδέσει το όνομά του με τις ταινίες του σκηνοθέτη  Πάολο Σορρεντίνο, έχει υποδυθεί τον Αντρεότι και τον Μπερλουσκόνι και τρέφει μεγάλη αγάπη για το θεατρικό σανίδι, πράγμα που φαίνεται άλλωστε στην ποιότητα με την οποία ερμηνεύει (και) τους κινηματογραφικούς του ρόλους.

Η ταινία είναι διαθέσιμη μέχρι την Πέμπτη 17/09 στην ιστοσελίδα του Ιταλικού Ινστιτούτου (www.iicateneonline.gr).

Δείτε εδώ τις «Ταινίες της εβδομάδας (10/9/2020)»

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ- [email protected]