«Σινεμά»: Τι να δείτε online

panta-o-diabolos-diabolos
ΤΡΙΤΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Είδαμε τις ταινίες μας και κάνουμε προτάσεις για τις πλατφόρμες streaming.

Τέσσερις ταινίες του Τζιμ Τζάρμους στην ERTFLIX

Ένα φτηνό μοτέλ κάπου στο Μέμφις, αφιερωμένο στον Έλβις Πρίσλεϊ και οι «πιστοί» που προσέρχονται για να «προσκυνήσουν» τη γη που γέννησε τον «Βασιλιά».  Μια υπαρξιακή περιπλάνηση ενός νεκρού με μια σφαίρα σφηνωμένη δίπλα από την καρδιά του παρέα με τον «Κανένα». Τα πήγαινε-έλα ανάμεσα σε Ντιτρόιτ και Ταγγέρη δύο βρικολάκων σε σχέση  εδώ και αιώνες παρακολουθώντας τη φθορά της κοινωνίας. Η  επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα ενός οδηγού λεωφορείου με ποιητικές ανησυχίες στη μικρή πόλη Πάτερσον στο Νιου Τζέρσεϊ.

Paterson

Στις διαφορετικές ιστορίες του ο Τζιμ Τζάρμους διατηρεί πάντα κάποια στοιχεία που κάνουν ξεχωριστό τον τρόπο που μεταφέρει στην οθόνη τις αφηγήσεις. Οι ιστορίες του λέγονται με θλίψη και ποιητική χροιά. Με αυτά τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο φθινόπωρο διαθέσιμες ως τις 5 Νοεμβρίου είναι στην πλατφόρμα της ΕΡΤ, ERTFLIX οι εξής ταινίες:

  • «Mystery Train»
  • «Ο Νεκρός»
  • «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί»
  • «Paterson»

Iστορίες Αγάπης που δεν Ανήκουν σ' Αυτόν τον Κόσμο

Τρεις ταινίες για τον έρωτα στο Cinobo

Μια σχέση εμμονική στα όρια και στα πρόθυρα της τρέλας, μια σέξι ιστορία ενηλικίωσης ή το γεμάτο πάθος one night stand δύο ξένων στην πόλη Πόρτο; Τρεις διαφορετικές ταινίες που προσεγγίζουν από διαφορετικές πλευρές το ίδιο θέμα, ο έρωτας και ο τρόπος που μας καθορίζει. Στην ταινία «Πόρτο» (Γκάμπε Κλίνγκερ) οι δύο νέοι δεν μπορούν να τον ξεχάσουν διατηρώντας και αναλύοντας την ανάμνησή του, στα «Κλεμμένα Φιλιά» (Φρανσουά Τριφό) ο έρωτας μεγαλώνει και δοκιμάζει τον νεαρό ήρωα ενώ στις «Ιστορίες Αγάπης που δεν Ανήκουν σ' Αυτόν τον Κόσμο» (Φραντσέσκα Κομεντσίνι) περνάει από την τοξικότητα για να αγγίξει την αυτογνωσία.

Τα καινούρια του Netflix

Πάντα ο διάβολος

Μια εμπειρία κοινή στο σήμερα, μια ταινία με υπερήρωες σχεδόν κλασική και μια ιστορία σκοτεινή που έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες ενός βιβλίου «κερνάει» το Netflix. Αναζητώντας τις συνέπειες της εξάρτησης του σύγχρονου ανθρώπου από την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικές δικτύωσης, το ντοκιμαντέρ- δράμα «Κοινωνικό δίλημμα» εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους αυτή η εξάρτηση ορίζει, καθορίζει και επαναπροσδιορίζει τον πολιτισμό. Το «Watchmen» από την άλλη δεν χρειάζεται περιγραφές. Η ταινία του Ζακ Σνάιντερ εισβάλλει στην ταινιοθήκη της πλατφόρμας για να μας (ξανα)δείξει ένα εναλλακτικό κόσμο όπου ένας νόμος καθηλώνει τους σούπερ- ήρωας εμποδίζοντάς τους να κάνουν χρήση των δυνάμεών τους. Και τέλος μια ταινία- γράμμα από την Κόλαση. Ο Αντόνιο Κάμπος ζωντανεύει τις σελίδες του βιβλίου του Ντόναλντ Ρέι Πόλοκ «Πάντα ο διάβολος» (εκδόσεις Μεταίχμιο) για να γεμίσει τις οθόνες μας με βία, σαπίλα, παρακμή.