Οι οπαδοί των ταινιών τρόμου τα καταφέρνουν καλύτερα στην πανδημία

zeugari-tromos-streaming oneinchpunch
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως όσοι έχουν εξοικειωθεί με τον τρόμο μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα άγχη των τελευταίων μηνών.

Μια νέα έρευνα πάνω στην ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας έδειξε πως οι οπαδοί των ταινιών τρόμου βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να διαχειριστούν τις πρωτόγνωρες καταστάσεις. Στην έρευνα της σχολής επικοινωνίας και πολιτισμού στο πανεπιστήμιο του Άαρχους συμμετείχαν 310 εθελοντές οι οποίοι ρωτήθηκαν για τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές συνήθειες και προτιμήσεις τους νωρίτερα μέσα στην χρονιά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι οπαδοί του τρόμου αντιμετώπισαν λιγότερη ψυχολογική πίεση και άγχος τους τελευταίους μήνες. «Αν και ο περισσότερος κόσμος πάει να δει μια τρομακτική ταινία με στόχο να διασκεδάσει αντί να μάθει κάτι, οι τρομακτικές ιστορίες προσφέρουν πολλές δυνατότητες για να μάθει κανείς» εξηγούν οι ερευνητές.

Shutterstock / MinDof

«Η μυθιστορηματική αφήγηση επιτρέπει στο κοινό να εξερευνήσει μια φανταστική εκδοχή του κόσμου με πολύ μικρό κόστος. Μέσω της μυθιστορηματικής αφήγησης ο κόσμος μαθαίνει πώς να ξεφεύγει από επικίνδυνους κυνηγούς, να διαχειριστούν πρωτόγνωρες κοινωνικές περιστάσεις και να εξασκήσουν τις ικανότητες τους στην αναγνώριση των σκέψεων [που κάνουν άλλοι άνθρωποι] και στην ρύθμιση συναισθημάτων» αναφέρει η έρευνα.

Ένας από τους πιθανούς λόγους για τους οποίους οι οπαδοί των ταινιών τρόμου αντιμετώπισαν λιγότερη ψυχολογική πίεση την περίοδο της πανδημίας είναι επειδή οι ταινίες αυτές «επιτρέπουν στο κοινό να εξασκηθεί στην διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η εμπειρία αρνητικών συναισθημάτων σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπως μια ταινία τρόμου, μπορεί να βοηθά τα άτομα να αναπτύξουν στρατηγικές διαχείρισης φόβου και να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία τις καταστάσεις που προκαλούν φόβο στην πραγματική ζωή».

Shutterstock / Motortion Films

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως πως αυτό ισχύει στην περίπτωση των ανθρώπων που όντως διασκεδάζουν με τις ταινίες τρόμου και ότι εάν προσπαθήσουμε να «υπερβούμε» τα όρια μας (με στόχο να αναπτύξουμε αντοχές στις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας) μπορεί να υπάρξει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

«Βεβαίως, εάν κάποιος μισεί τις ταινίες τρόμου, μπορεί απλά να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Εάν οι δεξιότητες ρύθμισης συναισθημάτων είναι που βελτιώνονται και βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την πανδημία, μπορεί επίσης να είναι καλύτερο να παρακολουθεί κανείς ταινίες που είναι τρομακτικές για τον ίδιο και όχι ταινίες που γενικά θεωρούνται οι πιο τρομακτικές» αναφέρει η έρευνα.

Κλείνοντας οι ερευνητές εξηγούν πως εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα «το θέμα είναι να μάθετε να αποδέχεστε τα αισθήματα του φόβου ή του άγχους και να μάθετε πώς να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα».