Κριτική ταινίας:«Captain Phillips»

kritiki-tainiascaptain-phillips

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Αντιμέτωπος με Σομαλούς πειρατές βρίσκεται ο Tομ Χανκς ερμηνεύοντας τον καπετάνιο Φίλιπς στην περιπέτεια του Πωλ Γκρίνγκρας. Η Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για την ταινία «Captain Phillips» που προβάλλεται αυτή την εβδομάδα από τη Feelgood Entertainment.

«Captain Phillips»

Μια περιπέτεια στα ανοιχτά του ωκεανού με πειρατές και αμερικανούς ναυτικούς αφηγείται το νέο φιλμ «Captain Phillips» του Πωλ Γκρίνγκρας (The Bourne Ultimatum, The Bourne Supremacy). Η πρόσφατη «Πειρατεία Στον Ωκεανό» του δανού Τόμπιας Λίντχολμ μάς έρχεται αυτόματα στο νου.

Η πειρατεία –ως θέμα κινηματογράφησης- φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους παραγωγούς τον τελευταίο καιρό, καθώς α) ενέχει ηρωισμό, τον οποίο έχουν ανάγκη οι άνθρωποι της σύγχρονης εποχής, β) φέρει στοιχεία δράσης και πολιτικού θρίλερ δημιουργώντας μια προβληματική πάνω στην αντιπαλότητα πλούσιων χωρών και χωρών του Τρίτου Κόσμου και γ) προωθεί εύσχημα μια απλοϊκή μανιχαϊστική διχοτομία μεταξύ καλών και κακών, και στην προκειμένη περίπτωση μεταξύ της καλής Αμερικής και όλων των άλλων κακών και απολίτιστων που την απειλούν.

Ο Πωλ Γκρίνγκρας συνεχίζει να σκηνοθετεί ιστορίες αληθινές με κεντρικό σημείο αναφοράς την Αμερική και την τρομοκρατία (μια ιδέα-εμμονή για τις Η.Π.Α.), η οποία μπορεί να πάρει ποικίλες μορφές. Μετά το «Green Zone» (2010) και τα ερωτήματα που έθεσε πάνω στον αμερικανικό παρεμβατισμό στο Ιράκ, ο σκηνοθέτης επιστρέφει στα κινηματογραφικά επίκαιρα με μια ταινία δράσης βασισμένη και αυτή –όπως και η προηγούμενη- σε αληθινά γεγονότα και σε ένα βιβλίο.

Το σενάριο του νέου του φιλμ «Captain Phillips» είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο «A Captain's Duty : Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea» του καπετάνιου Richards Phillips.

Η ταινία, όπως και το βιβλίο, αναφέρεται στην αληθινή πειρατεία ενός αμερικανικού φορτηγού πλοίου στα ανοιχτά της Σομαλίας μετά την έφοδο και επίθεση Σομαλών πειρατών. Το περιστατικό συνέβη το 2009 και συγκλόνισε την Αμερική καθώς το «Maersk Alabama» ήταν το πρώτο, μετά από διακόσια χρόνια, αμερικανικό φορτηγό πλοίο που χτυπήθηκε από πειρατές.

Ο Τομ Χανκς (Όσκαρ για το «Forrest Gump» και το «Cast Away») υποδύεται τον Captain Phillips, τον αρχηγό του πλοίου o οποίος, χωρίς όπλα και κάποια ειδικότητα στην τέχνη της διπλωματίας, καταφέρνει να διαπραγματευτεί για τη ζωή των άλλων και είναι πρόθυμος να θυσιάσει τον εαυτό του για το πλήρωμά του.

Ενσαρκώνει με ιδιαίτερη μαεστρία και έντονο ρεαλισμό έναν ιδανικό πλοίαρχο και θα μπορούσε να διεκδικήσει για αυτό το ρόλο άλλο ένα Όσκαρ Ερμηνείας. Απέναντί του βρίσκεται ο νέος σομαλός ηθοποιός Μπαρκχαντ Αμπντί ως αρχηγός τον πειρατών. Με πειστικότητα και μια αίσθηση αυθεντικότητας επιβάλλει την παρουσία του και στέκει απέναντι στον Captain Phillips αξιοπρεπώς ως ένας άλλος καπετάνιος.

Η αφήγηση εστιάζει στην έκθεση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης αναδεικνύοντας το χαρακτήρα των προσώπων και την κλιμάκωση της ψυχολογικής τους κατάστασης. Συνεχή πολύ κοντινά πλάνα (gros plans) προσώπου και η χρήση ενός παράλληλου μοντάζ δείχνουν ανάγλυφα τη σύγκρουση και αντίθεση όχι μόνο των δύο καπετάνιων αλλά και των αντίπαλων δυνάμεων που έρχονται σε ρήξη και αντιπροσωπεύονται μέσα από τον κάθε αρχηγό.

Γίνεται χρήση της κάμερας στο χέρι σε σκηνές έντονης δράσης συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην απόδοση του ρεαλισμού.

Οι μικρές βάρκες και ο εξοπλισμός των φτωχών πειρατών έρχονται, επίσης, σε αντίθεση με τις υπερσύγχρονες δυνάμεις του αμερικανικού ναυτικού και την οργανωμένη επιχείρηση διάσωσης ενός αμερικανού πολίτη.

Ο τρόπος επίδειξης των αμερικανικών δυνάμεων και η προσπάθεια ρεαλιστικής απόδοσης παραπέμπει στον τρόπο αναπαράστασης της Κάθριν Μπίγκελοου στην ταινία της «Zero Dark Thirty». Η αμερικανική προπαγάνδα διαφαίνεται πίσω από παρόμοια εγχειρήματα λειτουργώντας αποθαρρυντικά για οποιαδήποτε άλλη, στο μέλλον, παρόμοια απόπειρα. Από την άλλη, εκτίθενται τα κίνητρα της επιχείρησης των πειρατών, μεταξύ των οποίων είναι η φτώχεια, η έλλειψη μόρφωσης και παιδείας και η γενικότερη άσχημη πολιτική κατάσταση.

Το «Captain Phillips» είναι ένα θρίλερ που καταφέρνει να διατηρήσει ζωηρό το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Παίζουν: Τομ Χανκς, Μπαρκχάντ Αμπντί, Φεϊζάλ Αχμέντ, Κόρεϊ Τζόνσον, Κάθριν Κίνερ. H ταινία προβάλλεται από τη Feelgood Entertainment.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ