Ισπανόφωνο σινεμά δωρεάν και από τον καναπέ μας

el-ángel
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Έξι βραβευμένες ισπανόφωνες ταινίες, από την Ισπανία και την Λατινική Αμερική, παρουσιάζουν οι «Ημέρες Ισπανόφωνου Κινηματογράφου/ Días de Cine Hispanófono», 12-14 Οκτωβρίου 2020, μέσω διαδικτύου και απολύτως δωρεάν για όλη την Ελλάδα.

Μπορεί η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού να έχει περιορίσει, έως και εξαφανίσει, την κινηματογραφική εμπειρία, ωστόσο, ο ένας μετά τον άλλο οργανισμό βρίσκει σιγά σιγά τον τρόπο να συνεχίζει την σινεφίλ πορεία του. Έστω και με διαφορετική φόρμα. 

Έτσι το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA που μας έλειψε φέτος, παρουσιάζει αυτό το φθινόπωρο την πρωτοβουλία «Ημέρες Ισπανόφωνου Κινηματογράφου/ Días de Cine Hispanófono», η οποία συμπίπτει χρονικά με την γιορτή «Día de la Hispanidad/ Día de la Raza» (Ημέρα της Ισπανοσύνης/Ημέρα της Φυλής). Η ημέρα εορτάζεται με αφορμή την ανακάλυψη της Αμερικής στις 12 Οκτωβρίου 1492 από τον Χριστόφορο Κολόμβο, αντιπροσωπεύοντας το σύνολο των ισπανόφωνων λαών και πολιτισμών.

Αυτή την ιδιαίτερη ημέρα για τους ισπανόφωνους λαούς επιλέγει το Φεστιβάλ για να ξεκινήσει την διαδικτυακή του δράση συστήνοντάς μας από την άνεση του καναπέ μας έξι βραβευμένες ταινίες που σφύζουν από ισπανόφωνη... λαλιά. 

Οι έξι ταινίες της δράσης είναι οι εξής:

  • «Δευτέρα 12 ΟκτωβρίουΟδηγός για Εγκληματίες» (Ola de Crímenes)- 
  • «Retablo»- Δευτέρα 12 Οκτωβρίου
  • «Με Απόκρυψη» (El Desconocido)- Τρίτη 13 Οκτωβρίου
  • «Ο Σπορέας» (El Sembrador)Τρίτη 13 Οκτωβρίου
  • «Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες» (Buñuel en el laberinto de las tortugas)- Τετάρτη 14 Οκτωβρίου
  • «Ο Άγγελος» (El ángel)- Τετάρτη 14 Οκτωβρίου

Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για 24 ώρες για συσκευές εντός της Ελλάδας. Προβολές στο https://video.fecha.gr.

Ξεκινώντας από οικογενειακά εγκλήματα, οι «Ημέρες Ισπανόφωνου Κινηματογράφου/ Días de Cine Hispanófono» συνεχίζουν παρουσιάζοντάς μας οικογενειακά μυστικά και «σιωπηρές» ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Έπειτα σειρά έχει η κλασική ισπανική ταινία τρόμου την οποία τροφοδοτεί ένας εκβιασμός- και οπτικοποιεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές φάτσες της ισπανικής κινηματογραφικής παραγωγής. Για τη συνέχεια η πρωτοβουλία πετάγεται στα βουνά των Τσιάπας στο Μεξικό για να γίνει μάρτυρας της παιδαγωγικής διαδικασίας προτού προσγειωθεί στον σουρεαλιστικό κόσμο του Λουίς Μπουνιουέλ. Κλείνοντας η δράση μας συστήνει ένα «Άγγελο του Θανάτου», μια αγγελικά πλασμένη φιγούρα φτιαγμένη για να κάνει κακό