Το «Big Bang Theory» ενδέχεται να ενέπνευσε τον Christopher Nolan για το «Tenet»

the-big-bang-theory Sonja Flemming
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Ένα «παραλήρημα» του Sheldon Cooper φέρεται να εξηγεί αναλυτικά την συγκεχυμένη ιδέα της «αντίστροφης εντροπίας».

Η νέα περιπέτεια του Christopher Nolan, το «Tenet», αποτελεί το μοναδικό blockbuster της χρονιάς, όμως έχει διχάσει το κοινό καθώς η πλοκή βασίζεται σε θεωρίες φυσικής στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Σύμφωνα όμως με έναν χρήστη του Reddit, ο Nolan ενδέχεται να εμπνεύστηκε την ιδέα της αντίστροφης εντροπίας από ένα επεισόδιο του «Big Bang Theory».

Η ιδέα αυτή αποτελεί κεντρικό σημείο της πλοκής του «Tenet», καθώς επιτρέπει σε ανθρώπους να ταξιδέψουν στον χρόνο «αντιστρέφοντας την εντροπία» στο σώμα τους. Πιο συγκεκριμένα, στο επεισόδιο «The Work Song Nanoncluster» από την δεύτερη σεζόν της σειράς περιλαμβάνει μια σκηνή όπου ο Sheldon Cooper (τον οποίο ενσαρκώνει ο Jim Parsons) εξηγεί εν τάχει την ιδέα της αντίστροφης εντροπίας, αφού έχει πιει μια τεράστια ποσότητα καφέ.

 «Ας επανεξετάσουμε ολόκληρη της ιδεολογία της εντροπίας αντεστραμμένη, όπου το αποτέλεσμα προηγείται της αιτίας. Οπότε σκεφτόμαστε ένα σύμπαν που δεν διογκώνεται από το κέντρο, όχι, υποχωρεί! Από έναν χώρο πιθανοτήτων! Μπαμ!» αναφέρει ο Sheldon στο επεισόδιο.

CBS

Συνεχίζοντας ο Cooper εξηγεί πως πρόκειται για «έναν χώρο όπου ουσιαστικά όλοι είμαστε η “Αλίκη Μέσα Από τον Καθρέφτη” και στεκόμαστε μπροστά από την Κόκκινη Βασίλισσα και μας προσφέρουν ένα κράκερ για να ξεδιψάσουμε… Μπαμ!».

Μολονότι η ταινία του Nolan εξηγεί σε μεγαλύτερο βάθος της ιδέα της αντίστροφης εντροπίας, απ’ όσο ο χαρακτήρας της τηλεοπτικής σειράς, η ομοιότητα είναι αξιοσημείωτη αφού γίνεται χρήση ίδιων όρων.