Ταινίες της εβδομάδας (8/10/2020)

it-must-be-heaven
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Ο βραβευμένος στις Κάννες Elia Suleiman ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και ανακαλύπτει παντού ομοιότητες με την πατρίδα του.

«Ο παράδεισος έπεσε στη Γη» (It Must Be Heaven)
Ο Elia Suleiman εγκαταλείπει την Παλαιστίνη σε αναζήτηση εναλλακτικής πατρίδας. Ανακαλύπτει όμως, ότι η Παλαιστίνη τον ακολουθεί όπου κι αν πάει. Η υπόσχεση για μια νέα ζωή μετατρέπεται σε κωμωδία παρεξηγήσεων και ο Suleiman θα καταλάβει ότι, όσο μακριά κι αν ταξιδέψει, από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, πάντα κάτι του θυμίζει την πατρίδα.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Elia Suleiman, Ερμηνεύουν: Elia Suleiman, Tarik Kopty, Kareem Ghneim και George Khleifi.

«Τα χελιδόνια της Καμπούλ» (Les hirondelles de Kaboul)
Καλοκαίρι του 1998 στην Καμπούλ υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν. Η Ζουνάιρα και ο Μόσεν είναι νέοι και ερωτευμένοι. Παρά την καθημερινή βία και τη δυστυχία, ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον. Μια μέρα, μια ανόητη χειρονομία κάνει τη ζωή τους να πάρει μια αμετάκλητη στροφή και όλα θα αλλάξουν.
Σκηνοθεσία: Zabou Breitman και Eléa Gobbé-Mévellec, Σενάριο: Zabou Breitman, Patricia Mortagne και Sébastien Tavel, Ερμηνεύουν: Simon Abkarian, Zita Hanrot, Swann Arlaud και Hiam Abbass.

«Το γεράκι του φιστικοβούτυρου» (The Peanut Butter Falcon)
Ο Zak είναι ένα νεαρό αγόρι με σύνδρομο Down, που δραπετεύει από το νοσοκομείο για να ακολουθήσει το όνειρό του και να γραφτεί στην επαγγελματική σχολή πάλης του ειδώλου του, του The Sal Water Redneck. Αναπάντεχα στο δρόμο του, θα βρεθεί ο Tyler, ένας μικροκακοποιός που τρέχει να σωθεί, και θα γίνει ο πιστός προπονητής και φίλος του Zak. Μαζί θα περάσουν ποτάμια, θα γλιτώσουν από ενέδρες, θα πιούν ουίσκι, θα ανακαλύψουν την πίστη και τον Θεό, θα ψαρέψουν και θα πείσουν την Eleanor, μια καλοσυνάτη νοσοκόμα, που είναι υπεύθυνη για την επιστροφή του Zak, να τους ακολουθήσει στο ταξίδι του.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Tyler Nilson και Michael Schwartz, Ερμηνεύουν: Zack Gottsagen, John Hawkes, Dakota Johnson και Shia LaBeouf.

«ΓΙΟΣΕΠ» (JOSEP)
Φεβρουάριος 1939. Η Γαλλική κυβέρνηση κατακλύζεται από Ισπανούς που αποδρούν από τη δικτατορία του Φράνκο και η λύση που βρίσκει είναι να τους συσσωρεύσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι πρόσφυγες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να χτίσουν τους δικούς τους στρατώνες, να τρέφονται με τα άλογα που τους μετέφεραν έξω από τη χώρα τους, και να πεθάνουν ανά εκατοντάδες λόγω της έλλειψης υγιεινής και νερού. Σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα, δύο άνδρες, χωρισμένοι από τα συρματοπλέγματα, θα γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Ο ένας είναι αστυνομικός, ο άλλος είναι ο Γιοσέπ Μπαρτολί, σχεδιαστής αλλά και μαχητής κατά του Φράνκο.
Σκηνοθεσία: Aurel, Σενάριο: Jean-Louis Milesi, Ερμηνεύουν: Sergi López, Emmanuel Vottero, Xavier Serrano και David Marsais.

«Αντρέι Ταρκόφσκι: Σινεμά σαν Προσευχή» (Andrey Tarkovsky: A cinema prayer)
H ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, με τον ίδιο τον Αντρέι Ταρκόφσκι στον ρόλο του αφηγητή. Μέσα από εξαιρετικά σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, μοιράζεται μαζί μας τις αναμνήσεις και τις σκέψεις του. Η παιδική του ηλικία, οι γονείς, οι κινηματογραφικές του δημιουργίες, οι σχέσεις του με την πολιτική εξουσία, η εξορία, η επαφή με το Θείο, η Ζωή κι ο Θάνατος, η Τέχνη. Η αφήγηση συνοδεύεται από ηχογραφήσεις ποιημάτων του Αρσένι Ταρκόφσκι, πατέρα του Αντρέι Ταρκόφσκι, που ακούγονται για πρώτη φορά με την φωνή του μεγάλου ποιητή.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Andrey A. Tarkovskiy.