Τα drive-in στην υπηρεσία των Όσκαρ

drive-in-sinema-kinimatografos-autokinita Rafael Ben-Ari
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Ανακοινώθηκαν νέες αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας των ταινιών που θα διαγωνιστούν στα φετινά Όσκαρ λόγω της πανδημίας.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη βιομηχανία του κινηματογράφου, όμως αποτέλεσε παράλληλα και αφορμή για να «επιστρέψει» μια από τις πιο νοσταλγικές κινηματογραφικές εμπειρίες, τα drive-in. Όπως φαίνεται, τα drive-in θα παίξουν τον ρόλο τους στα 93α Όσκαρ, τα οποία θα απονεμηθούν στις 25 Απριλίου 2021.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν τον σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει στην διανομή ταινιών τους τελευταίους μήνες, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε πως θα συμπεριλάβει τις προβολές σε drive-in στις προϋποθέσεις για συμμετοχή στα φετινά Όσκαρ. Λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας με το μέλλον των κινηματογραφικών αιθουσών, η Ακαδημία έχει βάλει «νερό στο κρασί» της, προχωρώντας σε δύο νέες αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας τω ταινιών.

Shutterstock / Alex Millauer

«Ταινίες που προορίζονται για θεατρική έξοδο, αλλά γίνονται διαθέσιμα πρώτα από υπηρεσίες streaming, video-on-demand ή άλλο μέσο μπορούν να διαγωνιστούν εφόσον η ταινία η γίνει διαθέσιμη στην ασφαλής διαδικτυακή αίθουσα προβολών της Ακαδημίας εντός 60 ημέρων από την κυκλοφορία της ταινίας μέσω streaming/VOD» αναφέρει η πρώτη αλλαγή.

Σύμφωνα με την δεύτερη αλλαγή οι ταινίες με παραδοσιακή έξοδο σε κινηματογραφικές αίθουσες δεν χρειάζεται να κατατεθούν στην Ακαδημία 60 μέρες πριν την πρεμιέρα τους, αλλά πρέπει να προβληθούν για τουλάχιστον μια εβδομάδα σε μια από τις εξής πόλεις - Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο, Μαϊάμι ή Ατλάντα - με τρεις τουλάχιστον προβολές την ημέρα, εκ των οποίων η μία μεταξύ 18:00 και 22:00. Επίσης, η Ακαδημία λαμβάνει πλέον υπόψη της τα drive-in, με την σημείωση ότι αρκεί μια μονάχα προβολή την ημέρα αντί για τρεις.