Κριτική ταινίας: «Machete-η επιστροφή»

kritiki-tainias-machete-i-epistrofi

ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ο «Machete» επιστρέφει και η Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για τις νέες του περιπέτειες.

«Machete-η επιστροφή» («Machete kills»)

Πράγματι, όπως το φανερώνει και ο ελληνικός τίτλος, η θρυλική μορφή του Machete, με το παγερό ανάστημα και το αποτελεσματικό χέρι στην εξολόθρευση των αντιπάλων, επιστρέφει. Έπειτα από το «Machete» του 2010, ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ σκηνοθετεί το sequel αυτού, μια σειρά ταινιών που βασίζεται στο ψεύτικο τρέιλερ του «Grindhouse».

Το «Machete-Η Επιστροφή» είναι μια κωμωδία δράσης, με άφθονο αίμα να ρέει παντού, σέξι γυναίκες με ψηλά τακούνια, άγριο πιστολίδι και βιρτουόζικους αποκεφαλισμούς που εκτελούνται μέσα σε πλαίσια ανελέητης οργής και εκδίκησης (αντανακλάσεις από τις ταινίες του Ταραντίνο αναγνωρίζονται αυτόματα).

Εντάσσεται στο είδος των «ταινιών exploitation», ένας όρος που έχει δοθεί για τις ταινίες που δεν παρουσιάζουν κάποια καλλιτεχνική αξία, στοχεύουν στο γρήγορο κέρδος και την κατάπληξη του θεατή.

Το σενάριο τέτοιων φιλμ, όπως και το «Machete-Η Επιστροφή», βασίζεται προκλητικά σε ό, τι σοκάρει και ξεπερνά το μέτρο και τα όρια των κοινωνικών συμβάσεων. Οι νόμοι αμφισβητούνται, η δικαιοσύνη αποδίδεται με έναν άλλο πρωτόγονο και αστεία αναληθοφανή τρόπο ενώ ζητήματα όπως το σεξ, τα ναρκωτικά («Machete»), η βία, η υπερβολή σε όλα και τα καταστροφικά ένστικτα βγαίνουν στην επιφάνεια και κάνουν αισθητή, με αναίδεια, την παρουσία τους.

Ο Machete τώρα έχει να εξολοθρεύσει έναν έμπορο όπλων και όχι ναρκωτικών, όπως στην προηγούμενη ταινία. Η ατάκα «δικαιοσύνη και νόμος δεν συμπίπτουν» πλανάται πάνω από τη δράση του, καθώς και πάλι του έχει ανατεθεί μια δύσκολη αποστολή από ένα σημαντικό άνδρα, μια αποστολή που μόνο ένας Machete θα μπορέσει να φέρει εις πέρας.

Το όνομά του, εξάλλου, σημαίνει και την ιδιότητά του. Το «Machete» είναι ένα προσωνύμιο που του έχει δοθεί επειδή προτιμά τις μάχες σώμα με σώμα, τα αγχέμαχα όπλα και ιδιαίτερα τα μεγάλα μαχαίρια («machetes»). Χαρακτηριστική είναι η φράση που του λέει ο Mel Gibson –ο οποίος υποδύεται έναν τρομερό κακό- ότι «αυτό το όπλο σου ταιριάζει», δίνοντάς του ένα παλιομοδίτικο, πρωτόγονης μορφής όπλο, αλλά υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικό.

Θα λέγαμε ότι η μορφή και το είδος του όπλου αντανακλά και την προσωπικότητα του κυρίου του: ενός άνδρα με πρωτόγονη μορφή και πρωτόγονα ένστικτα, με κοφτερό βλέμμα και ταχύτητα στο ξεκοίλιασμα. Ο Machete είναι «μάτσο».

Αξιοπρόσεχτο είναι το générique στην αρχή της ταινίας με τις στάλες αίματος διάχυτες παντού να πιτσιλάνε τα πάντα και τα παπούτσια-αξεσουάρ σέξι γυναικών να συμπληρώνουν το θέαμα.

Ο μοναδικός Danny Trejo ενσαρκώνει και πάλι τον ήρωα και επιδίδεται σε μια επίδειξη διαφόρων διαγωνισμών σκοτωμού, στους οποίους βγαίνει πάντα νικητής. Θεαματικές αναμετρήσεις, «άνδρες-χαμαιιλέοντες» και γυναικεία στήθη που ρίχνουν ανελέητα τα πυρά τους συμπληρώνουν ένα θέαμα b-movie και ταινίας «ποπ-κορν» που θα διασκεδάσει τους οπαδούς του είδους.

Αξιόλογο επίσης είναι το casting με γνωστούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Mel Gibson, τον Antonio Banderas, τη Lady Gaga, το Charlie Sheen.

Παίζουν: Danny Trejo, Mel Gibson, Charlie Sheen, Michelle Rodriguez, Sofia Vergara, Antonio Banderas, Amber Heard, Cuba Gooding Jr., Lady Gaga, Jessica Alba. Η ταινία προβάλλεται από τις Seven/Spentzos Films.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ