Επέλαση της Κίνας στα διεθνή box office

box-office-eisitiria-sinema-kinimatografos Tyler Olson
ΤΡΙΤΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι εισπράξεις στις κινέζικες αίθουσες ξεπέρασαν αυτές στον παραδοσιακό ηγέτη, τις ΗΠΑ.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον χώρο του θεάματος, με πολλούς αστέρες της μουσικής και του κινηματογράφου να τονίζουν πως οι κλάδοι τους χρειάζονται ενίσχυση για να αντέξουν. Στην Κίνα όμως η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και πλέον οι εισπράξεις από τις κινέζικες αίθουσες έχουν ξεπεράσει τις εισπράξεις στα αμερικάνικα box office, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία της Artisan Gateway δείχνουν ότι οι συνολικές εισπράξεις της χρονιάς μέχρι στιγμής στην Κίνα ανήρθαν σε 1,988 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη Κυριακή, όταν στην Αμερική ήταν 1,937 δισεκατομμύρια δολάρια. Με την κινέζικη οικονομία να επιστρέφει πιο γοργά σε κανονικούς ρυθμούς, η ψαλίδα αναμένεται να ανοίξει ακόμα περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Shutterstock

Λόγω της βελτιωμένης κατάστασης στην Κίνα, οι αίθουσες της χώρας επιτρέπεται να λειτουργούν με χωρητικότητα 75%. Αντίθετα στην Αμερική πολλές αίθουσες έχουν παραμείνει κλειστές τους τελευταίους μήνες, ενώ ακόμα και αυτές που λειτούργησαν μετά το τέλος του lockdown έχουν δυσκολευτεί να προσελκύσουν θεατές.

Σε αυτό βεβαίως οφείλεται και ο δισταγμός των αμερικάνικων στούντιο να κυκλοφορήσουν τις μεγάλες παραγωγές τους, φοβούμενα την έξαρση του κορωνοϊού, αλλά και το ενδεχόμενο να υποστούν μεγάλες απώλειες. Όσες ταινίες δεν έχουν κυκλοφορήσει μέσω υπηρεσιών streaming και video-on-demand αναμένονται να κάνουν πρεμιέρα το 2021, όταν και ενδεχομένως θα έχει βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση.