Ποιούς από αυτούς τους ηθοποιούς θεωρούσατε...πεθαμένους;

poious-apo-autous-tous-ithopoious-theorousatepethamenous

O Dick Van Dyke και η Julie Andrews στην κλασική ταινία Μary Poppins

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί «καλά ζει αυτός ο ηθοποιός;». Κι όμως, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες, που ενώ όλοι είχαμε την εντύπωση ότι είχαν πεθάνει είναι ακόμα …ακμαίοι (τουλάχιστον οι περισσότεροι).

Η απορία γεννήθηκε ξαφνικά, όταν σε μία κουβέντα ακούστηκε «καλά η Shirley Temple είναι στα 85 πια». Η απορία κυρίευσε τα μάτια όλων, όσοι ήμασταν μπροστά και με ένα στόμα βιαστήκαμε να απαντήσουμε «τι λες καλέ, αυτή έχει πεθάνει, προ πολλού». Κι όμως. Η πραγματικότητα ήταν άλλη.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεως βέβαια, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όταν κάποιος ξεπερνά μία συγκεκριμένη ηλικία πρέπει να εξαφανίζεται από προσώπου Γης. Το αντίθετο μάλιστα. Ειδικά στην περίπτωση αυτών των πολύ ταλαντούχων ηθοποιών και σκηνοθετών, που μετρούν κάτι λιγότερο από έναν αιώνα ζωής.

Απλά, οι ταχύτατοι ρυθμοί της καθημερινότητας και η προβολή συγκεκριμένων προσώπων της 7ης τέχνης, έχει κάνει πολλούς από μας (θέλω να πιστεύω) να θεωρούμε ότι οι παλιοί έχουν …ξοφλήσει, δεν υπάρχουν, άρα μήπως δεν εμφανίζονται επειδή δεν είναι…ζωντανοί τελικά;

Πάνω σε αυτή την βεβιασμένη και αυθαίρετη απορία βασίζεται και το κείμενο-quiz που ακολουθεί. Εσείς αλήθεια, ποιους από αυτούς που ακολουθούν είχατε για πεθαμένους;

Shirley Temple

Γεννημένη στις 23 Απριλίου του 1928, η ηθοποιός, πολιτικός, τραγουδίστρια, διπλωμάτης και χορεύτρια (παρακαλώ) Shirley ζει και βασιλεύει. Αφού εμφανίστηκε ως παιδί θαύμα και αφού υποδύθηκε την Heidi και άλλους ρόλους που την έκαναν αξέχαστη, η Shirley Temple αποφάσισε έπειτα από πολλές ατυχείς επιλογές στη μεγάλη οθόνη να αποσυρθεί. Μάλιστα, την ανακοίνωση την έκανε στις 16 Δεκεμβρίου του 1950. Η τελευταία της εμφάνιση βέβαια ήταν το 1963 στην τηλεοπτική σειρά «The Red skeleton Hour».

Doris Day

Η γηραιότερη κατά 4 μάλιστα χρόνια Dorris Day γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1924 και έχει υπάρξει ηθοποιός, τραγουδίστρια και τηλεοπτική παραγωγός. Το πραγματικό της όνομα είναι Doris Mary Ann Kappelhoff και έχει καταφέρει να βρεθεί υποψήφια για Όσκαρ A΄ Γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της στο «Pillow Talk» του 1959. Η ταινία κέρδισε Όσκαρ αλλά η Dorris έμεινε με την υποψηφιότητα και κάμποσα βραβεία συμπεριλαμβανομένων χρυσών σφαιρών, Cecil B. DeMille κ.λ.π.

Lauren Bacall

Η συνομήλικη της Dorris Day, Lauren Bacall γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1924 και υπήρξε όχι άδικα, ηθοποιός και μοντέλο. Η πρωταγωνίστρια του «The big Sleep», προτάθηκε μόλις το 1997 για Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου στην ταινία «The mirror has two faces» (κέρδισε χρυσή σφαίρα για τον ίδιο ρόλο την ίδια χρονιά) ενώ το 2009 της αποδόθηκε το τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά της στην 7η τέχνη από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Jerry Lewis

Ηλικία δεν αλλάζουμε τόσο πολύ πια, αλλά 2 χρόνια νεότερος είναι ο εν ζωή Jerry Lewis, που πολλοί (συμπεριλαμβανομένης και της υπογράφουσας) θεωρούσαν νεκρό. Κι όμως, αντίθετα με τις κακές γλώσσες, ο ηθοποιός, σεναριογράφος, παραγωγός, σκηνοθέτης που γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1926 και ενσάρκωσε ιδιόρρυθμους αλλά και (όλως περιέργως) ζεν πρεμιέ χαρακτήρες με μοναδική κωμικότητα, μόλις το 2009 βραβεύτηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου με το ανθρωπιστικό βραβείο Jean Hersholt.

Joan Fontaine

Η Joan de Beauvoir de Havilland δεν είναι άλλη από την Joan Fontaine, μία από τις γηραιότερες εν ζωή ηθοποιούς του πάλαι ποτέ λαμπερού Hollywood. Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1917, στο Τόκιο της Ιαπωνίας και πλέον διανύει το 96ο έτος της ηλικίας της. Έχει προταθεί 3 φορές για Όσκαρ και το 1942 κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο χιτσκοκικό θρίλερ «Suspicion» του 1941.

Zsa Zsa Gábor

Απίστευτο αλλά η Joan Fontaine είναι μία μόνο από τις γηραιότερες εν ζωή ηθοποιούς. Η έτερα συνάδελφος και συνομήλικη είναι η ουγγρικής καταγωγής Zsa Zsa Gábor (Sari Gabor, όπως είναι το πραγματικό της όνομα), η οποία μάλιστα εμφανίστηκε στον κινηματογράφο τελευταία φορά το 1996, υποδυόμενη τον εαυτό της στο «A very Brady Sequel». Χαρακτηριστική βέβαια, έχει υπάρξει η ερμηνεία της στο 2 φορές βραβευμένο με Όσκαρ «Moulin Rouge» του 1952 ως Jane Avril.

Βέβαια, η γυναίκα που είχε έρθει για να γίνει αυτό που σήμερα γνωρίζουμε «celebrity», είναι περισσότερο γνωστή για τους πολλούς της γάμους και τα κουτσομπολιά για τη ζωή της παρά για την κινηματογραφική της καριέρα.

Angela Lansbury

Η βρετανίδα Angela Brigid Lansbury, δεν είναι μόνο ζωντανή αλλά και ενεργή στον κινηματογράφο. Τι κι αν γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1925, η 88χρονη σήμερα η ηθοποιός, που έχει προταθεί 3 φορές για Όσκαρ, συνεχίζει να παίζει. Μάλιστα τελευταία της εμφάνιση ήταν το 2011 ως Mrs. Van Gundy, στην κωμωδία με τον Jim Carey «Mr. Popper's Penguins».

Dick Van Dyke

Ο καπνοδοχοκαθαριστής της original «Mary Poppins» του 1964, ο Dick Van Dyke γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1925 και συνεχίζει απτόητος να δρα στην 7η τέχνη. Μάλιστα το «Fun with Dick and Jerry Van Dyke» είναι μία παραγωγή του 2012, όπου πρωταγωνιστούν τα αδέρφια Dick (88 χρονών) και Jerry (82 χρονών).

Christopher Plummer

Ο Christopher Plummer (που ίσως να βρίσκεται άδικα στη συγκεκριμένη λίστα) έχει να παρουσιάσει 3 ταινίες για το 2013 ενώ ετοιμάζει άλλες 3 για το 2014. Στα 84 του χρόνια συνεχίζει απτόητος , έχοντας εμφανιστεί σε περίπου 199 ταινίες. Βέβαια, μόλις το 2010, οι κόποι του… ανταμείφθηκαν με ένα Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Begginers».

Κάπως έτσι έγινε ο γηραιότερος νικητής Όσκαρ, στα 82 του, ξεπερνώντας την επίτευξη της Jessica Tandy, η οποία κέρδισε στα σχεδόν 81 της χρόνια το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου ως «Miss Daisy».

Jeanne Moreau

Η γαλλίδα Jeanne Moreau, γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1928 και έχει κερδίσει ουκ ολίγα βραβεία για τις ερμηνείες της. Σήμερα στα 85 της είναι ακμαία και το 2012 έπαιξε σε 2 ταινίες το «O Gebo e a Sombra» του Manoel de Oliveira και το «A lady in Paris» του Εσθονού σκηνοθέτη Ilmar Raag.

Gina Lollobrigida

H Luigina «Gina» Lollobrigida δεν υπήρξε μόνο ηθοποιός, αλλά φωτορεπόρτερ και γλύπτρια. Γεννημένη στις 4 Ιουλίου του 1927, μεσουρανούσε τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 ως μία από τις σαγηνευτικότερες παρουσίες της μεγάλης οθόνης στην Ευρώπη, ώσπου την «έκλεψε» το Hollywood. Στα 86 της χρόνια πλέον, η άλλοτε «πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο» έχει εγκαταλείψει την υποκριτική από το 1997.

Gianfranco Zeffirelli

Ο δημιουργός της κλασικής τηλεταινίας του Πάσχα « Ιησούς ο Ναζωραίος», Franco Zeffirelli, γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1923 και έχει υπάρξει και μέλος του ιταλικού κεντροδεξιού κόμματος (1994–2001) Forza Italia. Στα 90 του χρόνια έχει βρεθεί υποψήφιος για 2 Όσκαρ και την τελευταία του παρουσία στην καρέκλα του σκηνοθέτη την έκανε μόλις το 2010 με την «Carmen», την τηλεοπτική παραγωγή που έχει μεταφέρει στο θεατρικό σανίδι.

Mel Brooks

Ο δημιουργός των ….Ηρώων με τα κολάν και των Παραγωγών (όπου και κέρδισε Όσκαρ το 1969), Mel Brooks ( ή Melvin James Kaminsky όπως είναι το πραγματικό του όνομα) είναι η χαρά του Hollywood και της…ζωής προφανώς. Γεννημένος στις 28 Ιουνίου του 1926, αρνείται να σταματήσει να δημιουργεί και έτσι ετοιμάζει για το 2014 το «Mr. Peabody & Sherman», όπου δανείζει τη χαρακτηριστική φωνή του στον Sigmund Freud.

Φωτογραφίες: www.imdb.com

Σόφη Ζιώγου

[email protected]