Δεκέμβριος: 4 ταινίες στο Netflix καθοδόν προς τα Χριστούγεννα

the-midnight-sky
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Τέσσερις απαραίτητες ταινίες στην πλατφόρμα για να θεωρείται ολοκληρωμένος κινηματογραφικός μήνας ο Δεκέμβριος.

Με το lockdown να έχει ανανεωθεί και με ελάχιστες ελπίδες να κάνουμε Χριστούγεννα εκτός σπιτιού, ο Δεκέμβρης είναι προ των πυλών και εμείς των υποδεχόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε, με χουχούλιασμα και ποπ κορν.

Ευτυχώς για εμάς ο τελευταίος μήνας του χρόνου μας επιφυλάσσει αρκετά καλές κινηματογραφικές επιλογές, οι οποίες, η αλήθεια είναι, μας έλειψαν φέτος. Τι έχουμε να περιμένουμε λοιπόν;

Mank

Ο Πολίτης Κέιν από πολλούς θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Και σίγουρα από τις καλύτερες αμερικανικές. Πού οφείλεται όμως η διαχρονική της επιτυχία; Στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Όρσον Γουέλς ή στον άνθρωπο που συνυπέγραψε το σενάριο Χέρμαν Μάνκιεβιτς;

Η ταινία του- κρατηθείτε- Ντέιβιντ Φίντσερ ανεβαίνει στην πλατφόρμα του Netflix στις 5 Δεκεμβρίου για να ακολουθήσει την πορεία του αλκοολικού σεναριογράφου, τον οποίο υποδύεται ο- κρατηθείτε και πάλι- Γκάρι Όλντμαν. Ο Μάνκιεβιτς υπαγορεύει το σενάριο του Πολίτη Κέιν ενώ αναρρώνει από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και βασίζει την ιστορία στον χρόνο που πέρασε με τον μεγιστάνα των εφημερίδων Γουίλιαμ Ράντολφ και την ερωμένη του, την ηθοποιό Μάριον Ντέιβις.

Τώρα δεν κρατιόμαστε εμείς.

The Prom

Εν έτη 2020 μία έφηβη αποκλείεται από τον ετήσιο σχολικό χορό γιατί σχεδίαζε να φορέσει σμόκιν και να πάρει μέρος με την κοπέλα της. Το γεγονός ότι πολλοί αστέρες μετέφεραν την ιστορία της αποτέλεσε αφορμή η έφηβη να γίνει μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ που με την σειρά του αποτέλεσα την βάση της ταινίας που μας φέρνει το Netflix στις 11 Δεκεμβρίου. Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο δημιουργός του Glee, Ράιαν Μέρφι και στο καστ βρίσκουμε τα ονόματα των Τζέιμς Κορντέν, Νικόλ Κίντμαν και της όπου-γάμος-και-χαρά-η-βασίλω-πρώτη Μέριλ Στριπ. Οι ήρωές τους, ξοφλημένοι σταρ του Μπρόντγουεϊ, σε μια προσπάθεια να αναστήσουν τις καριέρες τους επισκέπτονται την Ιντιάνα για να υπερασπιστούν την μικρή.

Η θρυλική Μα Ρέινι (Ma Rainey’s Black Bottom)

Στις 18 Δεκεμβρίου το Netflix μας συστήνει την «μητέρα των μπλουζ» πηγαίνοντάς μας πίσω, στο Σικάγο του 1927, όπου η θρυλική και πρωτοπόρος του μουσικού είδους Μα Ρέινι πρόκειται να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ. Το πράγμα θα στραβώσει λόγω ενός λευκού μάνατζερ που την εκμεταλλεύεται και της φιλοδοξίας του τρομπετίστα της μουσικής της μπάντας.

Το θεατρικό του Όγκαστ Γουίλσον διασκευάζεται για την μεγάλη οθόνη και την ιστορία ζωντανεύει μία αγνώριστη  Βαϊόλα Ντέιβις. Την ταινία την σημειώνουμε όμως και για άλλο ένα λόγο, πρόκειται για την τελευταία ταινία στην οποία συμμετείχε ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν προτού χάσει τη ζωή του το περασμένο καλοκαίρι νικημένος από τον καρκίνο. Ανάμεσα στους παραγωγούς βρίσκουμε επίσης το όνομα του Ντένζελ Ουάσινγκτον.

Ο ουρανός του μεσονυχτίου (The Midnight Sky)

Το «χτισμένο» στο χιόνι φιλμ επιστημονικής φαντασίας του Τζορτζ Κλούνεϊ μας προτείνει για την προπαραμονή των Χριστουγέννων το Netflix και εμείς δύσκολα θα του αρνηθούμε. Σε ένα μετα-αποκαλυτικό μέλλον, και μάλλον κάπως χειρότερο από την φετινή μας χρονιά, ο Κλούνει από διάφορα πόστα, και ως σκηνοθέτης, και ως παραγωγός και ως κεντρικός ήρωας, μας μπάζει σε ένα κόσμο μετά την καταστροφή. Ο ήρωάς του, ένας μοναχικός επιστήμονας στην Αρκτική προσπαθεί να επικοινωνήσει με το πλήρωμα ενός διαστημόπλοιου που επιστρέφει στην κατεστραμμένη Γη.  Η μόνη κεραία όμως με επαρκές σήμα για να γίνει εφικτή η επικοινωνία, είναι τοποθετημένη είναι μίλια μακριά από τα παγωμένα απόβλητα.

Να σημειωθεί ότι η ταινία αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Λίλι Μπρούκς-Ντάλτον και την διασκευή επιμελείται ο Μαρκ Σμιθ, ένας από τους σεναριογράφους του The Revenant και ειδικός στις ιστορίες που θέλουν τον άνθρωπο να παλεύει με εχθρικές συνθήκες.